Ο ντάκος με το κρατσανιστό παξιμάδι, την κατακόκκινη ντομάτα, το τυρί και το μπόλικο λάδι αποτελεί ένα από τα φημισμένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας και για πολλούς συνώνυμο του καλοκαιριού.

Άλλοτε ως συνοδευτικό και άλλοτε ως κυρίως πιάτο, ο ντάκος βρίσκεται σε καταλόγους παραδοσιακών ταβερνών αλλά και εστιατορίων κάπως πειραγμένος αλλά πάντα νόστιμος.

Ντάκος: Η κορυφαία σαλάτα του κόσμου

Η γεύση του ντάκου, που είχε προταθεί ως το ιδανικό καλοκαιρινό σνακ από την αυστριακή εφημερίδα Der Standard, αποθεώθηκε από το Taste Atlas, την παγκόσμια γαστρονομική ιστοσελίδα, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις κορυφαίες σαλάτες του κόσμου.

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο συνοδεύεται με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες κουταλιές ελαιολάδου υψηλής ποιότητας», περιγράφει το Taste Atlas.

Προτείνει, δε, στους αναγνώστες του να δοκιμάσουν διαφορετικά είδη ελιάς και προσθέτει: «Παραδοσιακά χρησιμοποιείται τυρί μυζήθρα και όχι φέτα, που συνήθως προτιμάται στα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.

«Εάν υπάρχει διαθέσιμος κρίταμος μπορεί να προστεθεί επίσης μερικές φορές στον ντάκο. Το πιάτο σερβίρεται συνήθως ως μεζές ή ελαφρύ γεύμα», αναφέρει.

Αλλά ο ντάκος δεν είναι η μόνη ελληνική σαλάτα που βρίσκεται στην λίστα με τις 50 καλύτερες σαλάτες του κόσμου, όπως αξιολογήθηκαν από τους αναγνώστες του TasteAtlas. Ανάμεσά τους βρίσκεται η χωριάτικη, τα χόρτα, η παντζαροσαλάτα, η πατατοσαλάτα και η τονοσαλάτα.

Συνταγή για λαχταριστό ντάκο

Και μια συνταγή για ντάκο, ώστε να απολαύσετε την καλύτερη σαλάτα του κόσμου.

Υλικά

1 κρίθινη κουλούρα ή άλλο παξιμάδι
1 μεγάλη σφιχτή και ώριμη ντομάτα
Ξερή ρίγανη
60 γρ. φέτα τριμμένη
3κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Ελιές

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τη ντομάτα και την κόβουμε στα δύο. Τρίβουμε στον τρίφτη τη μισή και την υπόλοιπη την κόβουμε σε μικρά κυβάκια
Βάζουμε την τριμμένη ντομάτα σε μπολ, αλατίζουμε ελαφρά (προσοχή στο αλάτι γιατί θα προσθέσετε τη φέτα) και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίγανη και πιπέρι
Στήνουμε τον ντάκο. Βάζουμε το παξιμάδι στο πιάτο και περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα. Προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη ντομάτα σε κυβάκια
Απλώνουμε πάνω από τη ντομάτα την τριμμένη φέτα, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πιπέρι και ρίγανη. Σερβίρουμε με μερικές ελιές

Διαβάστε περισσότερα