Aνησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο εκτεταμένου sell off στη Wall Street εξέφρασαν οι αναλυτές της JP Morgan, επικαλούμενοι διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα και τη σταθερότητα της αγοράς. Τη Δευτέρα, ο S&P 500 έκλεισε σχεδόν 0,9% υψηλότερα για να ανακτήσει το επίπεδο των 5000 μονάδων.

Καθώς περίπου το 40% των αμερικανικών εταιρειών με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς ετοιμάζεται να ανακοινώσει κέρδη αυτή την εβδομάδα, η τράπεζα πρότεινε ότι οι κινήσεις της αγοράς μπορεί να εξαρτηθούν από αυτά τα αποτελέσματα, οδηγώντας ενδεχομένως σε σταθεροποίηση βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, η JP Morgan προειδοποίησε για τον εφησυχασμό στις αποτιμήσεις των μετοχών, τον επίμονο πληθωρισμό, το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τις υπερβολικά αισιόδοξες προοπτικές κερδών για το έτος.

Γιατί ανησυχούν οι αναλυτές

“Το τρέχον αφήγημα και τα μοτίβα της αγοράς μοιάζουν όλο και περισσότερο με εκείνα του περασμένου καλοκαιριού, όταν οι εκπλήξεις για τον πληθωρισμό και οι αναθεωρήσεις της Fed προς τα πάνω οδήγησαν σε διόρθωση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, αλλά η τοποθέτηση των επενδυτών φαίνεται τώρα πιο αυξημένη”, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές.

Κατά συνέπεια, η ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου και η αυξημένη συγκέντρωση της αγοράς συμβάλλουν σε ένα τεταμένο σκηνικό που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές μετοχών.

Η JP Morgan υπογράμμισε τη σημαντική επέκταση των πολλαπλασιαστών, τις ιστορικά χαμηλές μετρήσεις μεταβλητότητας και τα στενότερα πιστωτικά spreads από το 2007.

Επιπλέον, η προηγούμενη αδυναμία των συμμετεχόντων στην αγορά να εντοπίσουν πιθανούς αρνητικούς καταλύτες για τις μετοχές αρχίζει να μετατοπίζεται.

Οι ανησυχίες αυξάνονται σχετικά με τον συνεχιζόμενο εφησυχασμό στις αποτιμήσεις των μετοχών, τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, τις πιθανές περαιτέρω προσαρμογές της πολιτικής της Federal Reserve και τα αυξανόμενα επιτόκια που ενδεχομένως σηματοδοτούν βαθύτερα ζητήματα.

Ευκαιρίες στην Ιαπωνία

Αντιθέτως, η Ιαπωνία παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία, ιδίως σε μετοχές που σχετίζονται με την κατανάλωση.

Οι εαρινές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς του 2024 αναμένεται να αποφέρουν σημαντικές αυξήσεις, οδηγώντας δυνητικά στην αύξηση των πραγματικών μισθών και ενισχύοντας την προσωπική κατανάλωση, εκτιμούν οι αναλυτές.

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις ιαπωνικές μετοχές, ιδίως εκείνες που συνδέονται με τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η έκθεση αναφέρθηκε επίσης στις αγορές συναλλάγματος και εμπορευμάτων, σημειώνοντας ότι το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ αντανακλά θεμελιώδεις παράγοντες και ότι οι συναλλαγές μεταφοράς συναλλάγματος αποφέρουν αποδόσεις.

Στα εμπορεύματα, παρά τα γεωπολιτικά γεγονότα, όπως η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, οι αγορές πετρελαίου έχουν δείξει σημάδια εφησυχασμού.

Η JP Morgan εκτιμά ότι η άνοδος των τιμών των βασικών και πολύτιμων μετάλλων έχει μεγαλύτερο περιθώριο ανάπτυξης έως το 2024, ενώ η γεωπολιτική είναι πιθανό να παραμείνει ανοδικός παράγοντας.

Διαβάστε ακόμη: