Με στόχο την εφαρμογή μιας «πράσινης προσέγγισης» τόσο στο ανθρώπινο κεφάλαιο, όσο και στην οικονομία υπό την έννοια της αειφορίας, υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2020 και με διάρκεια 24 μηνών το έργο “EGD4Cities- European Green Deal for Cities ”.

Το έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + – KA2 Συνεργασία για την καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών – Στρατηγική Σχέση για την Εκπαίδευση Ενηλίκων έχει αναλάβει η κοινοπραξία 7 οργανισμών από 6 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, συντονιστής είναι το Ίδρυμα Κόκκαλη (Ελλάδα) με εταίρους τους: Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και ΑυτοδιοίκησηςΕΕΤΑΑ (Ελλάδα), Enoros Consulting Ltd (Κύπρος), PRISM, Promozione Internazionale SiciliaMondo (Ιταλία), The Rural Hub CLG (Ιρλανδία), Municipality of Burgas (Βουλγαρία) και Politechnika Bialostocka (Πολωνία).

Το όραμα του προγράμματος είναι να ενισχύσει τις τοπικές αρχές με μια «πράσινη εργαλειοθήκη» για την δημιουργία μακροπρόθεσμων σχεδίων Βιώσιμης Ανάπτυξης, εισάγοντας δεξιότητες που συνδέονται με την μετάβαση σε μια κυκλική και πιο πράσινη οικονομία.

Στόχος είναι να εμπλέξει τις Τοπικές Αρχές που είναι αρμόδιες για μια πληθώρα υπηρεσιών που σχετίζονται με το περιβάλλον (π.χ. διάθεση αποβλήτων, ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση) και επηρεάζουν άμεσα την υγεία των πολιτών, σε μια διαδικασία αλλαγής νοοτροπίας, αναπτύσσοντας πράσινες τομεακές δεξιότητες.

Αυτό θα γίνει μέσω:

• Ενημέρωσης των ΟΤΑ για τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις & εκπαίδευσής τους σε πολιτικές και επιστημονικά στοιχεία για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή
• Βελτίωσης των πράσινων δεξιοτήτων μέσω δια βίου εκπαίδευσης και απόκτησης soft skills (όπως ισχυρή ηγεσία κ.λπ.) παρέχοντας εκπαιδευτικό υλικό στο προσωπικό των τοπικών αρχών, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας σε τοπικό επίπεδο
• Κινητοποίησης των ΟΤΑ για διαρκή και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για τα στελέχη τους, καθώς και αναγνώριση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Στο πλαίσιο του έργου, οι εταίροι πραγματοποίησαν την εναρκτήρια συνάντησή τους διαδικτυακά, στην οποία ο επικεφαλής εταίρος παρουσίασε το έργο, τους στόχους και τα πνευματικά παραδοτέα, καθώς και την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των εταίρων.

Οι εταίροι έχουν ξεκινήσει τις εργασίες υλοποίησης του πρώτου παραδοτέου ‘Assessment Methodology for valorizing/ creating European Green Deal local policies’ (IO1), ενώ ετοίμασαν και έχουν αποστείλει ερωτηματολόγιο, με σκοπό να διερευνηθεί το επίπεδο της γνώσης για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μεταξύ δημόσιων υπαλλήλων ή προσωπικού των ΜΚΟ. Αυτή την περίοδο, οι εταίροι έχουν επίσης ξεκινήσει την υλοποίηση του δεύτερου παραδοτέου ‘Transformative Mindset Course on EGD4cities’ (IO2).

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο θα βρείτε στο http://egd4cities.eu & https://www.facebook.com/egd4cities.