Η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να εισέλθει σε μια νέα και πιο έντονη φάση τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι αναλυτές της Oxford Economics και κάνουν λόγο για έξι βασικά διδάγματα από τον εμπορικό πόλεμο μέχρι στιγμής που μπορούν να μας ενημερώσουν σχετικά με τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο περαιτέρω εμπορικών περιορισμών και τους πολιτικούς υπολογισμούς γύρω από τη χρήση τους.
Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας που διεξάγεται από το 2018, ιδίως εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στο αξίωμα. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ διατύπωσε το ενδεχόμενο επιβολής δασμών ύψους 60% ή και περισσότερο στα κινεζικά προϊόντα, ενώ πρότεινε επίσης την επιβολή ενός γενικού δασμού 10% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ – ενδεχομένως ως απειλή για να προσπαθήσει να πείσει άλλες χώρες να ανατιμήσουν τα νομίσματά τους – σε περίπτωση που επιστρέψει στην εξουσία.
- Οι αμερικανικοί δασμοί έχουν μειώσει τις εισαγωγές από την Κίνα κατά 35%-40% και ο αντίκτυπος έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια αύξηση των αμερικανικών δασμών κατά 1 μονάδα μειώνει τις εισαγωγές από την Κίνα κατά 2,5% μακροπρόθεσμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι υψηλοί δασμοί που συζητούνται τώρα στις ΗΠΑ θα ήταν απαγορευτικοί.
- Οι προμηθευτές στη NAFTA και σε άλλες ασιατικές οικονομίες έχουν καλύψει τα κενά που άφησε η Κίνα. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει πρόσθετο προστατευτισμό των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Εν τω μεταξύ, οι ενδείξεις ότι ορισμένα κινεζικά προϊόντα επαναδρομολογούνται στις ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς μπορεί να δουν και τρίτες χώρες να μπαίνουν στο στόχαστρο.
- Οι δασμοί των ΗΠΑ δεν έχουν συρρικνώσει το συνολικό εμπορικό τους έλλειμμα, ακόμη και αν το έλλειμμα με την Κίνα έχει συρρικνωθεί, γεγονός που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον ευρύτερο προστατευτισμό, και η εκτίναξη των ελλειμμάτων των ΗΠΑ με τρίτες χώρες μπορεί να ευνοήσει μέτρα προστατευτισμού κατά αυτών των τρίτων χωρών.
- Οι εξαγωγές και το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας συνέχισαν να αυξάνονται παρά τους αμερικανικούς δασμούς, αν και με κόστος. Η εκτροπή των κινεζικών αγαθών σε τρίτες αγορές ενθαρρύνει ήδη μέτρα προστατευτισμού σε αυτές τις τρίτες χώρες, τα οποία, αν γίνουν σημαντικά, μπορεί να σημαίνουν ότι η Κίνα πρέπει να προσαρμόσει τη στρατηγική ανάπτυξής της.
- Οι εμπορικοί φραγμοί μεταφέρονται στις επενδυτικές αποφάσεις, με τις ΑΞΕ στην Κίνα να υποχωρούν, ενώ οι ΑΞΕ στις ΗΠΑ αυξάνονται. Αυτό υποδηλώνει περαιτέρω αλλαγές στα εμπορικά πρότυπα μεσοπρόθεσμα.
- Η εμπορική σύγκρουση έχει μειώσει το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά περίπου 0,2%-0,4% και έχει αυξήσει τις τιμές κατά 0,1%-0,3%. Αυτές είναι μικρές επιπτώσεις και όταν αντιπαραβάλλονται με στρατηγικούς ή πολιτικούς στόχους μπορεί να ενθαρρύνουν περισσότερη προστασία, όπως και οι μεγαλύτερες εκτιμώμενες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Κίνας. Αλλά η κλίμακα των δασμών που προτείνονται είναι 2-6 φορές μεγαλύτερη από εκείνες που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και θα σήμαινε πολύ υψηλότερο οικονομικό κόστος.