Σε περαιτέρω απαξίωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων οδηγεί η κυβέρνηση, καθώς μετά τις –«επίσημες»- διαρροές ότι ανακοινώνεται η αλλαγή της σύνθεσής της, αρμόδιοι πηγές διαβεβαιώνουν ότι «συνεχίζει το έργο της με την παρούσα σύνθεση».

Γιατί όμως άλλαξε την απόφασή της μέσα σε μισή μέρα η κυβέρνηση; Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες γιατί σκέφτηκε το πολιτικό κόστος που θα έχει σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν αισθητά το επόμενο διάστημα, ενώ θα έχει αντικαταστήσει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Πολύ περισσότερο καθώς το μήνυμα που θα έστελνε με την κατάργηση της Επιτροπής θα ήταν ότι ήρθε το τέλος της πανδημίας, ενώ θα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

Ταυτόχρονα, το Μαξίμου δεν ήταν έτοιμο και σίγουρο τόσο για τις αλλαγές που θα ήθελαν να κάνουν, όσο και για τα πρόσωπα που θα τις αναλάμβαναν να τις διεκπεραιώσουν, αν και είχαν γίνει μαζί τους οι σχετικές συζητήσεις.

Το εντυπωσιακό είναι πως τις αλλαγές δεν αποφάσισε –αρχικά ίσως και να μην γνώριζε- ο νέος υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, καθώς στο θέμα της υγείας τον πρώτο λόγο έχει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος!

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιτροπή δεν έχουν αντιρρήσεις για την αντικατάστασή τους ή το τέλος τη Επιτροπής για πολλούς λόγους. Άλλοι γιατί αισθάνονται ότι είναι ενοχλητικοί για την κυβέρνηση, αφού εξακολουθούν να δρουν με ακραιφνώς υγειονομικά κριτήρια, ενώ καταλαβαίνουν ότι η Επιτροπή έχει περιθωριοποιηθεί πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό. Άλλοι –δυστυχώς- γιατί λειτουργούν ως «κυβερνητικοί εκπρόσωποι» και δείχνουν να ενοχλούνται από τους συναδέλφους τους που επιμένουν στο δόγμα «πρώτα η υγεία».

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, όπως και το κάθε μέλος της ξεχωριστά, απαξιώνονται από την τακτική αυτή καθώς όλοι καταλαβαίνουν πως ο ρόλος τους πλέον είναι αρκετά υποβαθμισμένος και οι αποφάσεις λαμβάνονται (και προκαταλαμβάνονται) σε άλλα επίπεδα, με τη συμμετοχή και «πρόθυμων» συναδέλφων τους. Είναι δε σαφές πως στην πρώτη ευκαιρία η Επιτροπή θα ξηλωθεί και στη θέση της θα δημιουργηθεί κάποια άλλη, με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Και όλα αυτά, ενώ ξηλώνεται και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας από πρόεδρος του ΕΟΔΥ και το μόνο που απομένει όταν γράφονται αυτές οι γραμμές είναι η εύρεση του αντικαταστάτη του, καθώς δεν φαίνεται να προχωρά η πρώτη επιλογή που είναι ο γνωστός γιατρός Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.