Τη Δευτέρα 31 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την αίτηση ένταξης που πρέπει να υποβάλλουν γυμναστήρια και παιδότοποι που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη Δράση «Επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδοτόπων», συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ.

Καταληκτική ημερομηνία των αιτήσεων που πρέπει να υποβάλλουν γυμναστήρια και παιδότοποι είναι η 28η Ιουλίου 2021. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 4.000 έως 17.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης, σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) για τον υπολογισμό της αναλογούσας δημόσιας χρηματοδότησης ως κατ’ αποκοπή ποσό, λαμβάνεται υπ’ όψιν το άθροισμα των ποσών των πεδίων 581 (παροχές σε εργαζόμενους) 585 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) και 587 (αποσβέσεις) του φορολογικού εντύπου Ε3 του 2019.

Επί του ως άνω προσδιορισθέντος αθροίσματος, το οποίο αποτελεί το ύψος των συνολικών δηλωθέντων εξόδων, εφαρμόζεται οριζόντιο ποσοστό 25%.

Η καταβληθείσα δημόσια χρηματοδότηση με τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού, προορίζεται για την κάλυψη μελλοντικών επιλέξιμων λειτουργικών δαπανών και ειδικότερα για περίοδο 6 μηνών από την ημερομηνία ένταξης της επιχείρησης.

Η επιδότηση που θα λάβουν γυμναστήρια και παιδότοποι θα χρηματοδοτηθεί με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο – ΕΚΤ), από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ του υπουργείου Ανάπτυξης.

Γυμναστήρια - Παιδότοποι: Στις 31/5 ανοίγει η πλατφόρμα - Επιδότηση 16 εκατ. ευρώ

Η προκήρυξη και οι ΚΑΔ

Σύμφωνα με την προκήρυξη, επιλέξιμες είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν τους εξής ΚΑΔ:

– 93.13.10.01: Υπηρεσίες γυμναστηρίου ειδικών γυμναστικών (αεροβικής, πιλάτες, γιόγκα κλπ)

– 93.13.10.02: Υπηρεσίες γυμναστηρίου ενόργανης ή μη γυμναστικής

– 93.11.10.04: Υπηρεσίες πίστας καρτ

– 93.29.19.05 Υπηρεσίες παιδότοπου

Οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων θα πρέπει να έχουν αδειοδοτημένη επαγγελματική έδρα (σε διακριτό της οικίας τους χώρο) και να λειτουργούν νομίμως στη χώρα και έχουν κάνει έναρξη στην αρμόδια ΔΟΥ.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων στη Δράση, είναι:

– να έχουν διενεργήσει έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ πριν την 1/1/2020

– να διαθέτουν ως κύριο ΚΑΔ, ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα σύμφωνα με το φορολογικό έντυπο Ε3 του έτους 2019, έναν από τους τέσσερις παραπάνω επιλέξιμους ΚΑΔ

– να διαθέτουν επαγγελματική έδρα και άδεια λειτουργίας της επιχείρησης

– το συνολικό άθροισμα των ποσών στους κωδικούς 581, 585 και 587 του φορολογικού εντύπου Ε3 του έτους 2019 να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 4.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός τού έτους 2019 ο εν λόγω περιορισμός εφαρμόζεται στο αντίστοιχο ανηγμένο άθροισμα των ποσών των κωδικών 581, 585 και 587 του φορολογικού εντύπου Ε3 του έτους 2019

– να τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία

– το συνολικό ποσό των ενισχύσεων που έχουν λάβει στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ μέσα σε μία τριετία πριν από την ημερομηνία ένταξης της αίτησης χρηματοδότησης

– να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

Η επιχορήγηση θα χορηγηθεί ως κατ’ αποκοπή ποσό (lump sum) για την παροχή ρευστότητας και την κάλυψη μελλοντικών λειτουργικών δαπανών, για διάστημα έως έξι μήνες από την έγκριση τής αίτησης ένταξης στη Δράση.

Γυμναστήρια - Παιδότοποι: Στις 31/5 ανοίγει η πλατφόρμα - Επιδότηση 16 εκατ. ευρώ

Ως τις 28 Ιουλίου 2021 η προθεσμία που έχουν γυμναστήρια και παιδότοποι για την υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στη Δράση – Επιδότηση «Επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδοτόπων».

Ενδεικτικές επιλέξιμες λειτουργικές δαπάνες, είναι:

– ενοίκια επαγγελματικού χώρου

– λογαριασμοί ενέργειας, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, κλπ

– δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, κλπ)

– κόστος προβολής και δικτύωσης (έξοδα διαφήμισης)

– προμήθεια αναλώσιμων υλικών

– αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού

– μισθολογικό κόστος προσωπικού της επιχείρησης

Η επιδότηση διαμορφώνεται στο 25% τού κόστους λειτουργίας για το έτος 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019, υπολογίζεται το ανηγμένο άθροισμα των ποσών των κωδικών 581, 585 και 587 του φορολογικού εντύπου Ε3 του έτους 2019, ως το συνολικό πραγματικό άθροισμα των συγκεκριμένων κωδικών δια το συνολικό αριθμό ημερών λειτουργίας του έτους επί 365.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο www.ependyseis.gr/mis από 31/5/2021 έως και 28/7/2021.

Σήμερα οι αποφάσεις για το άνοιγμα

Σήμερα αναμένεται και η απόφαση για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, στις 31 Μαΐου.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναλειτουργία αναμένεται με τα εξής μέτρα:

  • δύο υποχρεωτικά self test για κάθε εργαζόμενο την εβδομάδα
  • έναν αθλούμενο ανά 10 τ.μ.
  • ανοιχτά παράθυρα
  • κλειστό κλιματισμό και κλειστά αποδυτήρια