Ο Αυστριακός ζωγράφος Egon Schiele γεννήθηκε το 1890 στη γραφική πόλη Τουλν. Μαζί με τον Max Oppenheimer και τον Oskar Kokoschka, ίδρυσε την Neukunstgruppe (New Art Group) στη Βιέννη. Σύντομα ο Schiele απομακρύνθηκε από αυτήν την ομάδα και άρχισε να πειραματίζεται μόνος του. Οι πίνακες και τα σχέδιά του χρησιμεύουν ως παραδείγματα του πρώιμου εξπρεσιονισμού. Τα κύρια θέματα του ήταν γυναικεία γυμνά, αυτοπροσωπογραφίες και πίνακες παιδιών. Απορρίπτοντας τις συμβατικές ιδέες περί ομορφιάς, αγκάλιασε αυτό που συνήθως θεωρούνταν άσχημο. Ο Schiele διερεύνησε έννοιες που κυμαίνονται από τον φόβο του θανάτου μέχρι την κατάθλιψη και την απομόνωση.

Reclyning Woman του Egon Schiele, 1917  

Ο Gustav Klimt, γεννημένος το 1862, ήταν Αυστριακός συμβολιστής ζωγράφος και κύριο μέλος του κινήματος της απόσχισης της Βιέννης. Ο καλλιτέχνης είχε επίσης επιρροή στον βιεννέζικο εξπρεσιονισμό, ένα κίνημα με μεγαλύτερο  υποστηρικτή του τον Egon Schiele. Το 1907, ο Klimt έγινε ο μέντορας του Egon και ανέπτυξαν μια στενή σχέση.

Ο Gustav Klimt απεικονίζει τα θέματά του ως μυθικές φιγούρες που έγιναν σύγχρονες και διαχρονικές, από πολυτελείς επιφάνειες με επίκαιρα γραφικά μοτίβα. Το έργο “Water Serpents I & II” του Gustav Klimt μερικές φορές λανθασμένα αποκαλείται “Φίδια του νερού” ή “Φίδια της θάλασσας”. Το Water Serpents I & II διαθέτει ελκυστικές και εξαιρετικά λεπτομερείς απεικονίσεις γυναικών που ήταν το σήμα κατατεθέν του κορυφαίου Αυστριακού καλλιτέχνη.

Waterserpents II, Gustav Klimt

Η δημοτικότητα και των δύο πινάκων του Klimt οφείλεται στη μεγάλη λεπτομέρεια και το χρώμα που έβαλε και στα δύο έργα του, καθώς και στο κολακευτικό και θηλυκό φινίρισμά τους.  Πρόκειται για ένα μυστικιστικό και γοητευτικό σύνολο εικόνων. Συνήθως για τα πορτραίτα του, ο Klimt θα έφτιαχνε πολλά σκίτσα με μολύβι για να τα προετοιμάσει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  και αυτά αποτελούν από μόνα τους πολύτιμα έργα τέχνης.