Το γεγονός ότι η Εκκλησία αψήφησε την απαγόρευση λειτουργίας, η οποία ίσχυε σύμφωνα με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, αλλά και η αδρανής στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτήν, απασχόλησε και τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο Guardian και το Reuters, σε ρεπορτάζ για το γεγονός ότι χθες οι ναοί υποδέχθηκαν περιορισμένο αριθμό πιστών, κάνουν λόγο για απροθυμία της κυβέρνησης για σύγκρουση με την Εκκλησία.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που αναγκάστηκε να κάνει πίσω, στην κόντρα που προέκυψε, ενώ αμφότερα τα ΜΜΕ υπογραμμίζουν την τεράστια επιρροή που έχει η Εκκλησία στην Ελλάδα.

«Κανένας νόμος δεν μπορεί να μας δώσει διαταγές – Έλληνες χριστιανοί αψηφούν τις απαγορεύσεις για τον κορωνοϊό στις λειτουργίες για τα Θεοφάνια», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Reuters.

«Oι εκκλησίες έκαναν λειτουργίες για τα Θεοφάνια, αψηφώντας ανοιχτά τους περιορισμούς της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, οι οποίες απαγορεύουν τις δημόσιες συναθροίσεις, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών λειτουργιών», επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ενώ 38χρονη πιστή δήλωσε «Οι εντολές της πολιτείας είναι ένα πράγμα και η πίστη άλλο. Κανένας νόμος δεν μπορεί να μας δώσει διαταγές».

«Η αστυνομία έκανε περιπολίες έξω από εκκλησίες, αλλά ανέφεραν ότι δεν θα επέμβουν στις λειτουργίες και ότι θα χρησιμοποιήσουν ήπια μέτρα για να πείσουν τους ανθρώπους να μην συνωστίζονται εντός των ναών. Αυτή η προσέγγιση υπογραμμίζει την απροθυμία της συντηρητικής κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιδιώξει μια σύγκρουση με την ορθόδοξη εκκλησία, που έχει μεγάλη επιρροή στην ελληνική δημόσια ζωή», συνεχίζει το δημοσίευμα.

O Guardian από την άλλη αναφέρει ότι το άνοιγμα των εκκλησιών, αψηφώντας το lockdown, «από κάποιους περιγράφεται ως εξέγερση, από άλλους ως κήρυξη πολέμου». «Η κίνηση έβαλε τον ισχυρό θεσμό σε τροχιά σύγκρουσης με την κεντροδεξιά κυβέρνηση, που έχει πασχίσει να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων, σε μία εποχή που οι θεωρίες συνωμοσίας για το εμβόλιο φαίνεται να είναι διαδεδομένες», συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα και υπενθυμίζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Κυθήρων, περί παρασκευής των εμβολίων «από το προϊόν εκτρώσεων». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Ιερώνυμο να κάνει πίσω, αλλά «τελικά, ήταν η κυβέρνηση αυτή που αναγκάστηκε να υποχωρήσει», συνεχίζει αναφορικά με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να γίνουν λειτουργίες με περιορισμένο αριθμό πιστών.

«Η αντιπαράθεση ανέδειξε την τεράστια επιρροή της εκκλησίας σε μία χώρα στην οποία θρησκευτικές εικόνες διακοσμούν ακόμη δημόσια κτίρια και ο αρχιεπίσκοπος επιβλέπει την ορκωμοσία των υπουργών», τονίζει ακόμη ο Guardian και συμπληρώνει «Ο ρόλος της Εκκλησίας παραμένει ύψιστης σημασίας, κυρίως λόγω των κατά τα φαινόμενα αδιαχώριστων δεσμών με την πολιτεία». Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρει ότι η πολιτεία πληρώνει τους μισθούς των ιερέων, παρότι η Εκκλησία «είναι από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες γης στην Ελλάδα».