Μετά τη περιόδο της οικονομικής κρίσης, η πολύ μικρή, μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα έδωσε μια πραγματική μάχη επιβίωσης σε συνθήκες πρωτοφανούς μείωσης του κύκλου εργασιών και του Α.Ε.Π.
Και τώρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της, με την πανδημική κρίση που από το Μάρτιο 2020 εξελίσσεται δραματικά απειλεί πλέον την ύπαρξη του 1/3 των επιχειρήσεων.
Μέτρα στήριξης ζητούν οι επιχειρηματίες και προτείνουν την αναστολή του πτωχευτικού νόμου (4738/2020), διότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις εξοντωτικές για τις επιχειρήσεις, με τις οποίες έχουν, ως κλάδος, διαφωνήσει επανειλημμένως.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των επιχειρηματιών
Σύμφωνους βρίσκει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες η μερική αποδοχή της πρότασής τους για αναστολή του πτωχευτικού νόμου με σχετική υπουργική τροπολογία στο εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο σήμερα συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή.
Ωστόσο η δίμηνη αναστολή που προτείνεται θεωρούν πως είναι ανεπαρκής πιστεύοντας πως θα επιδεινώσει το πρόβλημα.
«Η μόνη ρεαλιστική και σύμφωνη με την Οδηγία Ε.Ε. 1023/20.6.2019 ημερομηνία έναρξης είναι καταρχήν η 17 Ιουλίου 2021, όπως αναλυτικά περιγράφουμε στο αίτημα μας για αναστολή του Πτωχευτικού νόμου. Επίσης, θετική κρίνεται η αποδοχή της πρότασης μας για την εξαίρεση των φυσικών προσώπων από την πτωχευτική διαδικασία, αλλά διαφωνούμε με τη μικρή διάρκεια της εξαίρεσης έως την 31.5.2021.» αναφέρουν σχετικά μεταξύ άλλων.
Αμήχανη ρύθμιση οι ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ
«Οι λεγόμενες «ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ», στις οποίες όμως υπάγεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την τροπολογία προβλέπεται ότι έως την 1. 3. 2021 εφαρμόζεται ο ισχύων Πτωχευτικός Κώδικας (ν.3588/2007) και συνεπώς υπάγονται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, από 2. 3. 2021 οπότε αρχίζει να εφαρμόζεται ο νέος Πτωχευτικός (ν.4837/2020), δεν θα υπάγονται στο Ειρηνοδικείο αλλά και πάλι στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και από 1.6.2021 οριστικά στο Ειρηνοδικείο» αναφέρουν σχετικά και τονίζουν πως συνεχίζουν να διεκδικούν την οριστική αναστολή του Πτωχευτικού νόμου και σε κάθε περίπτωση την υπαγωγή των «μικρών» πτωχεύσεων στο Πρωτοδικείο, σύμφωνα με τις προτάσεις τους.