Σε προχωρημένη σήψη βρέθηκε μια αρκούδα στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Αβδέλλα του νομού Γρεβενών.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει φτάσει να είναι μία από τις κύριες απειλές για τα προστατευόμενα είδη και όχι μόνο.

Οι κάτοικοι αμέσως κάλεσαν την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» αλλά και την Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, όπου και διαπιστώθηκε μετά από εξετάσεις ότι η αρκούδα είχε καταναλώσει δηλητηριασμένο δόλωμα.

Επιπλέον, στο χωριό Αετομηλίτσα, στην δημοτική κοινότητα του νομού Ιωαννίνων βρέθηκε νεκρός από δόλωμα ένας χρυσαετός, το οποίο είναι ένα σπάνιο προστατευόμενο είδος.

Αυτή η παράνομη μέθοδος διαπράττεται προκειμένου να μην σκοτώσει κάποιος ένα ζώο αλλά να το θανατώσει με άλλον τρόπο.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία κοινή πρακτική στην Ελλάδα, τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται βάσει νομοθεσίας από το 1993.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα απειλούν τόσο την άγρια πανίδα όσο και τα οικόσιτα ζώα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, όπως η δημιουργία των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) και η θεσμοθέτηση των Τοπικών Σχεδίων Δράσης.

Θεσσαλία: Εντοπίστηκαν 195 δηλητηριασμένα δολώματα, νεκρά δεκάδες ζώα

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου, ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Εντόπισαν 195 τέτοια δολώματα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ενώ παράλληλα , πέρα από τα δηλητηριασμένα δολώματα, εντοπίστηκανκαι αρκετά νεκρά ζώα και συγκεκριμένα: 12 σκύλοι, 1 καλαμόκιρκος, 1 γερακίνα, 1 κουρούνα και 1 κοτσύφι.

Οι έρευνες στην περιοχή θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.

Διαβάστε ακόμη: