Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες που θα αναδείξουν την όδευση του καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί στους επόμενους 20 – 22 μήνες και κατόπιν τούτου θα παρθεί η επενδυτική απόφαση για να μπει το έργο σε τροχιά υλοποίησης.
Πιο συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει η εκπόνηση της μελέτης γραφείου για την βέλτιστη όδευση του υποθαλάσσιου καλωδίου και η μελέτη για την τεχνική ανάλυση του έργου, για τις οποίες υπενθυμίζεται ότι τέσσερις εταιρείες υπέβαλαν προσφορά.
Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος επιχειρηματικής μονάδας ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου Γιάννης Καρύδας στο podcast «Στην Πρίζα» του ΑΔΜΗΕ, ο όμιλος βρίσκεται και σε επαφές με τράπεζες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση. Άλλωστε, ήδη πριν δύο μήνες υπεγράφη συμφωνία με την ευρωπαϊκή EBRD για να καλύψει μέρος του συνολικού κόστους.
Το έργο έχει ενταχθεί στην 1η λίστα έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος PMI (Projects of Mutual Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης TYNDP 2024 του ENTSO-E, ενώ υποβλήθηκε ως υποψήφιο προς ένταξη στη 2η λίστα Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PMI).
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2031, τότε δηλαδή που αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή του 50% των 9,5 GW έργων ΑΠΕ τα οποία θα τροφοδοτούν την ηλεκτρική διασύνδεση. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συγκεκριμένα σταδιακή κατασκευή 7,2 GW αιολικών πάρκων και 2,3 GW ηλιακών (75% / 25%).
Η κατ΄ αρχήν διαδρομή του GREGY, μήκους 954 χλμ, ξεκινά από το El Sallum και φτάνει στη Νέα Μάκρη Αττικής.
Το έργο που είναι σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμού 4.2 δισ. ευρώ και αφορά συνολική δυναμικότητα 3.000 Μεγαβάτ για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται από ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 GW, που θα αναπτυχθεί στην Αίγυπτο, δεδομένου ότι έχει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό, όπως βέβαια και ηλιακό και σημαντικά χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης των πάρκων.
Το καλώδιο προβλέπεται να μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, δημιουργώντας συνέργειες και με την διασύνδεση Green Aegean, που προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση με ενεργό ρόλο του ΑΔΜΗΕ και προοπτική μεταφοράς πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα έως την Αυστρία και τη Γερμανία.
Η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, μέρος της θα καταναλώνεται από την ελληνική βιομηχανία και ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Διαβάστε ακόμη:
- Σε εξέλιξη μυστικές συζητήσεις για εξαγορά επιχειρηματικού ομίλου από ανερχόμενη εισηγμένη
- Επιβεβαιωση Radar: «Κλείδωσε» το ενεργειακό deal μεταξύ Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξενάγησε σε live μετάδοση τον διάσημο youtuber IShowSpeed στην Ακρόπολη
- Νέο κόμμα που θα κινείται στον χώρο της Δεξιάς ετοιμάζει ο καθηγητής Μελέτης Μελετόπουλος