Οι 7 τομείς προτεραιότητας που θέτει η Greenpeace για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος είναι η κλιματική κρίση, η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, το βιώσιμο κι υγιές αγροδιατροφικό μοντέλο, το καταναλωτικό μοντέλο και η κυκλική οικονομία, η δικαιοσύνη, η διαφάνεια και λογοδοσία, οι βιώσιμες πόλεις και η ποιότητα ζωής, το κοινωνικά δίκαιο και πράσινο σχέδιο ανάκαμψης.
Στη συντριπτική τους πλειονότητα (96,3%) οι ερωτηθέντες αναγνωρίζουν τη σύνδεση της προστασίας του περιβάλλοντος με τη δημόσια υγεία. Οι 7 τομείς προτεραιότητας αξιολογούνται ως “πολύ σημαντικοί” σε ποσοστό από 65,5% έως 91,1.% Το υψηλότερο ποσοστό (91,1%) λαμβάνει η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, ενώ ακολουθεί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με 88,1% και η δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία με 85,5%. Ως προς την αισιοδοξία, το 30,7% δηλώνει πιο αισιόδοξο σε σχέση με πριν την πανδημία ότι θα μάθουμε από τη σημερινή κρίση, πιο απαισιόδοξο δηλώνει το 26,5%, ενώ ένα 42,8% δηλώνει ούτε πιο αισιόδοξο ούτε πιο απαισιόδοξο. Ανάμεσα στις καταναλωτικές συνήθειες που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αλλάξουν οι πολίτες είναι η μείωση κατανάλωσης πλαστικού (96,4%), η στροφή σε τοπικά και εποχικά φρούτα και λαχανικά (84,7%), ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος (70,4%) και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (64,8%).
Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων αναγνωρίζει τη στενή σχέση ανθρώπινης υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν ότι οι πολίτες της χώρας μας αντιλαμβάνονται ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική προϋπόθεση για να βγούμε ουσιαστικά από την παρούσα κρίση και να θωρακιστούμε από επόμενες.
“Η πανδημία της Covid-19 έχει κάνει ξεκάθαρο ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Καθώς διανύουμε μία περίοδο έξαρσης της πανδημίας, η συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να ξεκινήσει να οικοδομείται από τώρα πάνω σε αξίες και κατευθύνσεις που να βασίζονται στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, τη διαφάνεια, τη συμμετοχή, τη δημοκρατία”, δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για την Πράσινη και Δίκαιη Ανάκαμψη στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Η πανελλαδική διαδικτυακή έρευνα της Greenpeace διενεργήθηκε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020 και συμμετείχαν σε αυτήν 4.477 πολίτες.