Ο καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, τόνισε ότι «Δεν πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Δε μπορούμε να μιλάμε για ρεβεγιόν όταν έχουμε 3.000 σε 40 μέρες.».

Ο κ. Γραβάνης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ 100,3»,  είπε ότι αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα μπούμε στο νέο έτος με τρίτο κύμα του ιού, με 5.000 κρούσματα την ημέρα και 10.000-15.000 νεκρούς.

Και πρόσθεσε ότι «Αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα το πληρώσουμε με αυτούς τους αριθμούς.»

Το τρίτο κύμα θα είναι πιο ισχυρό από το δεύτερο, όπως εκτιμά, καθώς θα είμαστε στο πικ και άλλων εποχικών λοιμώξεων, ενώ τόνισε ότι «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε».

Ο κ. Γραβάνης είπε πως το αποτέλεσμα της χαλάρωσης θα είναι, στις 15 Ιανουαρίου που θα αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός, να γυρίσουμε πίσω στα 2.000-5.000 κρούσματα τη μέρα. «Τα εμβόλια για να αναπτύξουν ανοσία σε αυτούς που τα κάνουν θέλουν 30-40 μέρες», είπε.

«Αν ξεκινήσουμε αρχές του χρόνου τον εμβολιασμό, θα χρειαστούμε τουλάχιστον και τον Φεβρουάριο, πιθανά και αρχές Μαρτίου για να έχουμε το πέρασμα του εμβολιασμού στη κοινότητα.», τόνισε ο καθηγητής φαρμακολογίας.

Επίσης, είπε πως θεωρεί ότι είναι λάθος η απόφαση για τα 9 άτομα στις γιορτές.

Το καλοκαίρι, ωστόσο, προβλέπεται καλύτερο, αλλά θα χρειάζεται ακόμα να τηρούμε κάποια μέτρα, όπως ανέφερε ο κ. Γραβάνης.

Στα θετικά νέα είναι, επίσης, ότι το εμβόλιο θα προσφέρει ανοσία για τουλάχιστον 12 μήνες.

Τέλος, ο καθηγητής είπε ότι όλοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ακόμα και αυτοί που έχουν περάσει τον ιό και έχουν αντισώματα.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν το εμβόλιο διακόπτει τη διασπορά.», προσέθεσε.