Google doodle για τον Lofti Zadeh (Λοτφί Ζαντέχ), τον «πατέρα» της ασαφούς λογικής, έχει ετοιμάσει σήμερα η Google.

Ο Lofti Zadeh γεννήθηκε στο Μπακού το 1921. Ήταν μαθηματικός αλλά και επιστήμονας υπολογιστών, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και ένας άνθρωπος «πολύ πιο μπροστά από την εποχή του» ο οποίος άνοιξε νέους δρόμους στη μαθηματική -και όχι μόνο- σκέψη.

Πριν από 57 χρόνια, στις 30 Νοεμβρίου 1964 ο Lotfi Zadeh παρουσίασε μια ρηξικέλευθη εργασία για τα «ασαφή σύνολα» (Fuzzy Sets), συστήνοντας στον επιστημονικό κόσμο την πρωτοποριακή θεωρία της «ασαφούς λογικής» (fuzzy logic).

Η θεωρία του Zadeh δέχθηκε αρκετό «πόλεμο» όμως, παρόλα αυτά, βρήκε πρακτική εφαρμογή σε τομείς όπως αυτός της τεχνητής νοημοσύνης.

Google doodle για τον Lofti Zadeh, τον «πατέρα» της ασαφούς λογικής

Google doodle για τον Lofti Zadeh, τον «πατέρα» της ασαφούς λογικής

Σε ηλικία 10 ετών ο Lofti Zadeh μετακόμισε με την οικογένειά του στην πατρίδα του πατέρα του, το Ιράν.

Τα εξαιρετικά ακαδημαϊκά του επιτεύγματα τον πήγαν στις ΗΠΑ για να πραγματοποιήσει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Συνέχισε με το διδακτορικό του στην ηλεκτρολογία το 1949 και αργότερα δίδαξε θεωρία συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Το 1959 έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ – το οποίο παρέμεινε το «ακαδημαϊκό του σπίτι» σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του και από εκεί έκανε την πιο διάσημη και ασαφή ανακάλυψή του.

Το 1965, δημοσίευσε το «Fuzzy Sets», το οποίο έκτοτε έχει αναφερθεί από μελετητές σχεδόν 100.000 φορές.

Η θεωρία που παρουσίασε προσέφερε μια εναλλακτική λύση στις άκαμπτες «ασπρόμαυρες» παραμέτρους της παραδοσιακής λογικής και αντ’ αυτού επέτρεψε πιο διφορούμενα ή «ασαφή» όρια που μιμούνται περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο. Αυτή η ιδέα έχει εφαρμοστεί από τότε σε μια τεράστια γκάμα τεχνολογικών εφαρμογών, από ένα ιαπωνικό σύστημα μετρό έως τους αντιολισθητικούς αλγόριθμους που κρατούν τα αυτοκίνητα ασφαλή στο δρόμο.

Πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2017 στις ΗΠΑ.

Η Google ετοίμασε σήμερα google doodle για τον Lofti Zadeh.

https://www.youtube.com/watch?v=QrnGu9LCAY8&ab_channel=WhoandWhatYouNeedtoKnow

Γνωστός ως ευγενής αλλά λαμπρός στοχαστής, ο Zadeh έλαβε αμέτρητες διακρίσεις κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του, συμπεριλαμβανομένης της επίτιμης θέσης καθηγητή από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν το 1993.