Το τέλος της λειτουργίας “Cached”ανακοίνωσε η Google. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο χαρακτηριστικό της αναζήτησης, που επέτρεπε στους χρήστες να δουν παλιότερη έκδοση κάποιας ιστοσελίδας, όπως αυτή είχε αρχειοθετηθεί από τη μηχανή αναζήτησης. Η λειτουργία ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την πρόσβαση σε σελίδες κατά τη διάρκεια τεχνικών προβλημάτων, που ενδέχεται να μην επέτρεπαν τη φόρτωση κάποιας σελίδας.

Ο δημόσιος εκπρόσωπος για την αναζήτηση της Google Danny Sullivan, εξήγησε ότι η απόφαση να αποσυρθούν αυτές οι προσωρινά αποθηκευμένες εκδόσεις των ιστοσελίδων έρχεται μετά την σημαντική βελτίωση της αξιοπιστίας του διαδικτύου που έχει παρατηρηθεί καθώς τέτοια τεχνικά προβλήματα είναι πλέον πιο σπάνια και μειώνουν την ανάγκη για μια τέτοια λειτουργία.

Η διαδικασία αφαίρεσης των cached ιστοσελίδων είχε ξεκινήσει να γίνεται εδώ και κάποιους μήνες σταδιακά. Στις αρχές Δεκεμβρίου επισημάνθηκε για πρώτη φορά από τον Barry Schwartz του Search Engine Roundtable ενώ, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η λειτουργία καταργήθηκε πλήρως. Μαζί με τους σχετικούς συνδέσμους, θα αφαιρεθεί και ο ειδικός τελεστής “cache:” που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να φιλτράρει κάποιος τα αποτελέσματα.

Η λειτουργία προσωρινής μνήμης της Google εξυπηρετούσε και πολλούς ακόμη σκοπούς και ενδιαφερόμενους, από ειδικούς SEO μέχρι δημοσιογράφους, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με αλλαγές σε ιστοσελίδες ή περιεχόμενο που μπορεί να είχε τροποποιηθεί ή αφαιρεθεί. Η πρόσβαση στην προσωρινή μνήμη μιας σελίδας ήταν πολύ εύκολη και γινόταν άμεσα, μέσω του κουμπιού “Αποθηκευμένη” στα αποτελέσματα αναζήτησης. Πολλοί χρησιμοποιούσαν την λειτουργία ως εναλλακτική λύση στα VPN προκειμένου να απόκτησουν πρόσβαση σε μπλοκαρισμένες σελίδες.

Διαβάστε ακόμη: