Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να αναζητούν τρόπους προκειμένου να φύγουν από τη Ρωσία καθώς λέξεις – κλειδιά όπως «Πώς θα φύγω από την Ρωσία;», «πολιτικό άσυλο» και «βίζα» είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ρώσων τις τελευταίες ημέρες στην Google.

Αυτό αποτυπώνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist και από τα δεδομένα του Google Trends.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Economist, τα δεδομένα από το Google Trends δείχνουν ότι η αναζήτηση «πώς να φύγω από τη Ρωσία» είναι πιο δημοφιλής από ποτέ τα τελευταία 18 χρόνια, περίοδο κατά την οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Οι αναζητήσεις στη ρωσική γλώσσα για τους όρους «πολιτικό άσυλο», «μετανάστευση», «πτήσεις» και «βίζα» σημείωσαν άλμα στη Ρωσία τις ημέρες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Google: Οι πολίτες αναζητούν «Πώς να φύγω από τη Ρωσία»

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων Levada Centre, την εβδομάδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, το 43% των Ρώσων ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών δήλωναν πως ήθελαν να εγκαταλείψουν οριστικά τη χώρα. Σημειώνεται ότι σχεδόν οι μισοί ανέφεραν την οικονομική κατάσταση ως κίνητρό τους.

Τα ερωτήματα για «πτήσεις» εννιαπλασιάστηκαν από την εβδομάδα που έληξε στις 20 Φεβρουαρίου έως την εβδομάδα που έληξε στις 27 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, τα φινλανδικά τρένα από την Αγία Πετρούπολη προς το Ελσίνκι -τα οποία συνήθως μεταφέρουν πολύ λιγότερους επιβάτες από όση είναι η χωρητικότητά τους- έχουν γεμίσει με Ρώσους ταξιδιώτες από τις 27 Φεβρουαρίου. Η VR Group, μια φινλανδική εταιρεία τρένων, είπε στον Economist πως σχεδιάζουν να διπλασιάσουν τον αριθμό των καθημερινών δρομολογίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση από Ρώσους επιβάτες.

Από την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων από τις δυτικές χώρες το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ρωσικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να στηρίξουν την οικονομία και το ρούβλι, το οποίο έχει βυθιστεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.