Τα 100 χρόνια από την γέννηση του Toots Thielemans (Τουτς Τίλεμανς) τιμά το σημερινό google doodle.

Ποιός ήταν ο Toots Thielemans

Ο βέλγος τζαζίστας Jean-Baptiste Frederic Isidor, Baron Thielemans, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γνωστός και ως «Τουτς»γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1922 στις Βρυξέλλες και υπήρξε σπουδαία μορφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως κιθαρίστας και στη συνέχεια πρόσθεσε την ικανότητά του να σφυρίζει μελωδίες πάνω από τους ήχους της. Εμπνευσμένος από τις καινοτομίες του Τσάρλι Πάρκερ και του Ντίζι Γκιλέσπι στα μέσα του 20ου αιώνα, ασχολήθηκε πιο εντατικά με τη φυσαρμόνικα και ανέπτυξε μια τεχνική επηρεασμένη από το bebop.

Το 1948 βρέθηκε στις ΗΠΑ όπου και δικτυώθηκε και έκτοτε η καριέρα του εκτοξεύθηκε. Έγινε μέλος του κουϊντέτου του πιανίστα Τζορτζ Σίρινγκ, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με πολλά από τα κορυφαία ονόματα της τζαζ.

Το 1961 ο Toots Thielemans ηχογράφησε το δικό του «Bluesette» που αποτελεί και jazz standard σύνθεση η οποία διασκευάστηκε από εκατοντάδες καλλιτέχνες.

Πέρα από την «πλούσια» σόλο καριέρα του, ο Τουτς Τίλεμανς συνεργάστηκε μέσα στα χρόνια με «μεγάλα» ονόματα όπως η Έλλα Φιτζέραλντ, ο Μπιλ Έβανς, ο Ντίζι Γκιλέσπι, ο Τζάκο Παστόριους, ο Κουίνσι Τζόουνς, ο Πολ Σάιμον κι ο Μπίλι Τζόελ, μεταξύ πολλών άλλων.

Οι ήχοι του Τουτς Τίλεμανς «ντύνουν» επίσης πολλές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Βέβαια, η πορεία του είχε εμπόδια μιας και η φυσαρμόνικα θεωρούνταν εκείνη την εποχή όργανο που «άνηκε» στην μπλουζ μουσική κι έτσι αντιμετώπισε δυσκολίες μέχρι να τον αποδεχθούν στους «κύκλους» της τζαζ. Του έλεγαν «θα μπορούσες να γίνεις καλός μουσικός. Πέτα τη φυσαρμόνικα και πάρε ένα πραγματικό μουσικό όργανο». «Έτσι αποφάσισα να γίνω κιθαρίστας», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τουτς Τίλεμανς ονομάστηκε «Δάσκαλος της Τζαζ» το 2009 από το Εθνικό Κληροδότημα για τις Τέχνες, η υψηλότερη διάκριση για μουσικό της τζαζ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τίλεμανς υπέστη εγκεφαλικό στα 60 του, το οποίο περιόρισε την ικανότητά του του να παίζει κιθάρα, αλλά εκείνος συνέχισε τις περιοδείες. Αποσύρθηκε από τις εμφανίσεις σε ηλικία 92 ετών.

Άφησε την τελευταία του πνοή το 2016 σε ηλικία 94 ετών, στη γενέτειρά του.

To google doodle για τον Toots Thielemans: