Στο μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου, το Son Doong Cave, είναι αφιερωμένο το σημερινό google doodle.

Αυτό το «θαύμα» της φύσης βρίσκεται μέσα στις ζούγκλες του Εθνικού Πάρκου Φονγκ Να – Κε Μπανγκ, 500 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Βιετνάμ.

Το σημερινό Google Doodle για το Son Doong Cave (σημαίνει Ορεινό Ποτάμι στα βιετναμέζικα) γιορτάζει τα «γενέθλιά» του. Σαν σήμερα, στις 14 Απριλίου του 2009, το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο εξερευνήθηκε από μια βρετανική ομάδα και σήμερα είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου ανακαλύφθηκε τυχαία το 1990 από έναν αγρότη, τον Χο Χαν, ωστόσο εξερευνήθηκε πολλά χρόνια αργότερα. Ο αγρότης συνήθιζε να επισκέπτεται το χώρο, μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Βιετνάμ, όταν ξαφνικά το έδαφος υποχώρησε κάτω από τα πόδια του και αποκαλύφθηκε η μαγεία που κρυβόταν εδώ και αιώνες. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου και το διαπερνά υπόγειος ποταμός από τον οποίο προέρχεται και το όνομά του.

Για το κοινό, το Son Doong Cave άνοιξε το 2013.

Το σπήλαιο ξεπερνά τα 5 χλμ σε μήκος ενώ κατά τόπους το ύψος του φτάνει τα 200 μέτρα.

Οι τεράστιες διαστάσεις του σπηλαίου δημιούργησαν συνθήκες έτσι ώστε να αναπτυχθούν σταλαγμίτες ύψους 70 μέτρων, που σήμερα θεωρούνται υψηλότεροι στον κόσμο. Τα μαργαριτάρια που βρέθηκαν μέσα στο σπήλαιο είχαν το μέγεθος μιας μπάλας του μπέιζμπολ, μέγεθος που δεν συναντάται συχνά.

Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι σχηματίστηκε πριν από 2 έως 5 εκατ. χρόνια. Οι Βρετανοί σπηλαιολόγοι ήταν οι πρώτοι που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο στο πλανήτη.

Στις γιγαντιαίες καταβόθρες που βρίσκονται στα βάθη της σπηλιάς, το φως του ήλιου και το νερό έχουν δημιουργήσει δύο παρθένα οικοσυστήματα ζούγκλας, στα οποία κατοικούν ιπτάμενες αλεπούδες, οι μοναδικοί πυθικοί που ζουν κάτω από το έδαφος και λευκά ψάρια χωρίς μάτια. Ένα από αυτά τα μεγάλα τροπικά δάση είναι τόσο τεράστιο που έχει ακόμη και το δικό του τοπικό καιρικό σύστημα!

Το σημερινό Google Doodle για το Son Doong Cave:

Google Doodle για το Son Doong Cave, το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου