Οι ελληνικές τράπεζες είχαν συνολική αύξηση του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων (CET1) στο βασικό σενάριο αύξηση 3,6% για την περίοδο 2022-2025 (σ.σ. στο 17,2% το 2025), υπολογίζει σε σχετικό report η Goldman Sachs.
Στο δυσμενές σενάριο των stress tests, η συνολική μείωση του βασικών εποπτικών κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται σε 2,3% την περίοδο 2022-2025 με τελικό δείκτη CET1 11,3% το 2025. Η μείωση αυτή συγκρίνεται με μια υποχώρηση κατά 4,6% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που αξιολογεί η GS και δείκτη CET1 στο 10,4%.
Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, θα έχουν δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 το 2025 σε ένα δυσμενές σενάριο: Alpha Bank 8,9%, Τράπεζα Πειραιώς 9,1%, Eurobank 12,2% και Εθνική Τράπεζα 14,5%.
Η GS στο retport της αναφέρει πως οι μακροοικονομικές παραδοχές για την Ελλάδα στο δυσμενές σενάριο έως το έτος 2025 στο τεστ της ΕΒΑ ήταν οι ακόλουθες: 1) σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά την τριετία κατά -5,5%, 2) αύξηση στον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας κατά 16,9%, 3) αύξηση της ανεργίας σε βάθος τριετίας κατά 4,8%, 4) οι τιμές των ακινήτων θα μειώνεται κατά 6,35 για την περίοδο των τριών ετών και 5) οι τιμές των εμπορικών ακινήτων θα μειώνονταν κατά 16,6% για την περίοδο των 3 ετών.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το τεστ αυτό αποδεικνύει ότι οι τράπεζες διαθέτουν ήδη επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις σε μια υποθετική δύσκολη μακροοικονομική κατάσταση ή επιδεικνύουν ισχυρές σχετικές βελτιώσεις.
Σε σχέση με το τεστ αντοχής του 2021, οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποίησαν τη δεύτερη πιο ισχυρή βελτίωση σε επίπεδο βασικών εποπτικών κεφαλαίων στο δυσμενές σενάριο, με +4% στο 11,2% από 7,2% προηγουμένως μεταξύ των αναδυόμενων ευρωπαϊκών ομολόγων και μόνο η Ιταλία είναι σε υψηλότερη θέση με +4,5% αύξηση.
«Παραμένουμε με αξιολογήσεις buy για την Εθνική Τράπεζα καθώς φαίνεται να έχει υψηλότερο δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων σε ένα δυσμενές σενάριο αλλά αξιολογούμε επίσης με σύσταση αγοράς την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, οι οποίες προσφέρουν δύο από τους ισχυρότερoυς συνδυασμούς βελτίωσης του δείκτη αποδοτικότητας RοTE, του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων και την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και είναι διαπραγματεύσιμες με discount σε σχέση με τις λοιπές τράπεζες που καλύπτουμε στην ευρύτερη περιοχής της Ευρώπης», καταλήγει η Goldman Sachs.