Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες λέει ο λαός και από την ουσία της ρήσης δεν εξαιρείται φυσικά ούτε το ποδόσφαιρο. Τα παραδείγματα πολλά, με επίκεντρο τις δραστηριότητες κορυφαίων συλλόγων από τα πρωταθλήματα των Big 5. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά;
Στην καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα οι χειρισμοί των οικονομικών θεμάτων μιας από τις πιο δημοφιλείς ομάδες του πλανήτη προκάλεσαν αρκετούς «πονοκεφάλους», ως τώρα, στην διοίκησή της.
Οι Blaugrana υποχρεώθηκαν σε ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις και επιλογές στο… επιχειρείν των γηπέδων για να βγει ο λογαριασμός και όπως προκύπτει από τις τελευταίες οικονομικές εκθέσεις τους χρειάσθηκαν δραματικές περικοπές στο αγωνιστικό budget τους.
Την ίδια ώρα οι πρωταθλητές της Primera Division για το 2023 αναγκάσθηκαν να καταφύγουν σε ένα δάνειο- μαμούθ ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην προσπάθειά τους να δώσουν «σάρκα και οστά» στο project του Espai Barça. Για την ανακατασκευή, δηλαδή, του ιστορικού Καμπ Νου (που πήρε το όνομα του χορηγού, ως Spotify Camp Nou) και τα έργα των άλλων εγκαταστάσεων που διατηρεί στην κατοχή της.
Τους προηγούμενους μήνες είχε γίνει γνωστός ο προϋπολογισμός, όπως και αρκετές από τις λεπτομέρειες του πλάνου, όμως όσο κυλά ο καιρός τα πράγματα γίνονται πιο ξεκάθαρα.
Η Μπαρτσελόνα δανείσθηκε για τις ανάγκες του Espai Barça
Το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ από μια κοινοπραξία αποτελούμενη από 20 εθνικούς και διεθνείς επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται παγκόσμιοι οικονομικοί «κολοσσοί» (και άλλοι μικρότεροι όμιλοι) όπως οι Goldman Sachs, JP Morgan, JLL, Pérez-Llorca, DLA Piper, Key Capital Partners, Legends και IPG 360.
Αποκαλύπτονται μάλιστα και ορισμένοι αρκετά ενδιαφέροντες όροι του σύνθετου αυτού deal, από το Football Benchmark:
Μέχρι τον Ιούνιο του 2026 θα εκπνεύσει η περίοδος χάριτος του δανείου και από το χρονικό σημείο αυτό και μετά έως το 2050 ο ισπανικός σύλλογος θα είναι υπόχρεος για την αποπληρωμή τόσο του κεφαλαίου όσο και των δεδουλευμένων τόκων, σε μια σειρά προγραμματισμένων δόσεων
Όταν ολοκληρωθεί πλήρως το Espai Barça project σε όλες του τις πτυχές (Ιούνιος 2026), εκτιμάται ότι η Μπαρτσελόνα θα μπορέσει να δημιουργήσει συνολικά έσοδα 346 εκατ. ευρώ ανά αγωνιστική σεζόν (σ.σ. πρόβλεψη που έχει αναθεωρηθεί «προς τα πάνω») από την έκδοση και πώληση εισιτηρίων για τους αγώνες της, τα διαρκείας, τα VIP boxes, τους σπόνσορες, τις εκδηλώσεις και τα meetings που θα διοργανώνονται εκεί, από το μουσείο, την κατανάλωση τροφίμων και ποτών, το πάρκινγκ κ.λπ.
Η περίοδος χάριτος, οι «ευκολίες πληρωμής» και η πρόβλεψη των εσόδων δίνουν μια προφανή εξήγηση για τις ταυτόχρονες αναφορές περί δανείου και επενδυτών.
Επιβεβαιώνουν δε για άλλη μια φορά την ενεργό εμπλοκή των μεγάλων τραπεζών και άλλων ισχυρών της αγοράς στις προσοδοφόρες business της μπάλας…
Ξενοδοχεία, καταστήματα, γραφεία
Οι εργασίες κατεδάφισης της πρόσοψης και άλλων σημείων του ποδοσφαιρικού Καμπ Νου από τις μπουλντόζες άρχισαν από τον περασμένο Ιούνιο (1/6), όπως και αυτές αφαίρεση κιγκλιδωμάτων, σκαλοπατιών και άλλων μεταλλικών κατασκευών.
Μέσα από το κανάλι Espai Héctor στο Youtube υπάρχει δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς την πρόοδο των έργων για έναν χρόνο, διάστημα στην διάρκειας του οποίου η ομάδα θα παίζει στο Ολυμπιακό Στάδιο Μονζουίκ.
Το σχέδιο περιλαμβάνει έργα στον περιβάλλοντα χώρο με μαγαζιά, ξενοδοχεία, αθλητικά κέντρα, γραφεία, πάρκα, επένδυση ανεβαίνει από τα ισπανικά media συνολικά στο 1,5 δισ. ευρώ.
Θα κατασκευαστούν επίσης γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, κολυμβητήριο και χάντμπολ, με ανάδοχο η μεγάλη τουρκική κατασκευαστική Limak Construction, με ορίζοντα τον Νοέμβριο του 2024.
Πηγές του συλλόγου έχουν εξηγήσει ότι δεν δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία του, ούτε υποθηκεύεται το γήπεδο, με βάση το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πλάνο, με τα δάνεια να κατανέμονται σε διάφορες φάσεις (5, 7, 9, 20 και 24 χρόνια), μέσω μιας ευέλικτης δομής.
Το Reuters είχε κάνει λόγο για έκδοση ομολόγων και τόκους μεταξύ 6% και 7,22%, ανάλογα με τις ημερομηνίες λήξης.
Κέρδη με… πωλητήριο
Από την οικονομική κατάρρευση, η Μπάρτσα βρέθηκε σε μια φάση επανεκκίνησης, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να κουβαλάει στην πλάτη της «παλιές αμαρτίες».
Αν και «πνιγμένη» στα χρέη, την περίοδο 2022-23 εμφάνισε καθαρά κέρδη ρεκόρ 304 εκατ. ευρώ υπό την διαχείριση του προέδρου της Χουάν Λαπόρτα, αν και η απροσδόκητη για πολλούς ώθηση αποδόθηκε σε μια… λογιστική εγγραφή. Αυτή αφορά την μερική πώληση (49%) της Barça Vision (πλατφόρμας που ανταποκρίνεται σε νέες μορφές ψηφιακών επιχειρήσεων, όπως τα NFT) προς τις Orpheus Media και Socios.com αντί 200 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το υπόλοιπο 51% να αποτιμηθεί 208 εκατ. ευρώ και να καταγραφεί ως έσοδο.
Χωρίς την συγκεκριμένη συναλλαγή, η εικόνα θα ήταν διαφορετική. Μοιραία, η Μπαρτσελόνα συνεχίζει να ψάχνει μια «οικονομική ισορροπία», μέσα από ορισμένες… αντιφάσεις.
Χρωστάει 207 εκατ. ευρώ για μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν από το καλοκαίρι του 2022 και παράλληλα τα ενοποιημένα έσοδά της έφτασαν στο 1,259 δισ. ευρώ, έναντι δαπανών 1,165 δισ. ευρώ.
Σε εμπορικό επίπεδο, με έσοδα 351 εκατ. ευρώ (+43% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά), ο σύλλογος πέτυχε και άλλο ρεκόρ, με 200 εκατ. ευρώ από χορηγούς και πωλήσεις 100 εκατ. ευρώ στα καταστήματα της.
Το καθαρό της χρέος ωστόσο αν και μειώθηκε για δεύτερη χρονιά παρέμεινε υψηλό (552 εκατ. ευρώ το 2023, από 680 εκατ. ευρώ το 2021) όπως αναφέρει το Football Benchmark.
CVC και οι περικοπές
Τη σεζόν 2020-21 εν μέσω της πανδημίας τα χρέη και οι υποχρεώσεις της άγγιζαν τα 1,35 δισ. ευρώ, με την Μπαρτσελόνα να δέχεται πιέσεις από την λίγκα για να μειώσει το budget μεταγραφών και συμβολαίων.
Μετά την άρνηση της συμμετοχής τους στην κεντρική συμφωνία της LaLiga με το αμερικανικό fund CVC Capital Partners για την εξαγορά μέρους των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, οι Καταλανοί κατέληξαν σε ένα deal-«αντίβαρο» με το fund Sixth Street Partners για το 25% έναντι 667 εκατ. ευρώ.
Πάλι, σε μια 5ετία υποχρεώθηκαν να συρρικνώσουν το μισθολόγιό τους κατά 363 εκατ. ευρώ, από 663 εκατ. ευρώ το 2018-19, σε 270 εκατ. ευρώ το 2023-24, με την Ρεάλ Μαδρίτης 727 εκατ. ευρώ!
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός σήμερα: Έρχεται το φθινόπωρο – Πόσο θα κρατήσει η κακοκαιρία εξπρές
- Μάθιου Πέρι: 24 ώρες πριν πεθάνει – Ήταν με μυστηριώδη γυναίκα και φαινόταν ευτυχισμένος (εικόνες)
- Ραμόνα Βλαντή: Τα μοντέλα είναι κρεμάστρες
- Δανάη Μπάρκα: «Να πεθάνεις σκύλα» της έγραψαν και εκείνη έδωσε «πληρωμένη» απάντηση