Σε αποπληθωριστικό σοκ εξαιτίας και ραγδαία αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων μπορεί να εισέλθουν οι οικονομίες από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης προειδοποιεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.
Ένα σοκ στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή ενός συνδυασμού χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, είναι πιθανόν να επιδράσει στις οικονομίες λόγω της κρίσης στην Ουκρανία προειδοποιεί η αμερικανική Goldman Sachs.
Η άνοδος του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των άλλων εμπορευμάτων που αφορούν τα τρόφιμα όπως π.χ. όπως το σιτάρι, σε συνδυασμό με το μερικό αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα συναλλαγών Swift και τις κυρώσεις προς την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είναι ικανές συνθήκες να συντρίψουν τη ρωσική οικονομία, αλλά θα οδήγησαν σε ένα οδυνηρό σοκ τιμών για τους πολίτες σε όλο τον κόσμο σε συνδυασμό με το χειρότερο στασιμοπληθωριστικό σοκ εδώ και χρόνια, επισημαίνει η τράπεζα.
«Τα εμπόδια που θα δημιουργήσουν αυτές οι κυρώσεις για τις πληρωμές είναι πιθανό να επιδεινώσουν την οικονομική εικόνα της Ρωσίας», εξηγεί η Goldman Sachs, αλλά αυτό που είναι κρίσιμο είναι ότι οι αγορές εμπορευμάτων πρέπει να αντικατοπτρίζουν όχι μόνο αυτές τις δυσκολίες πληρωμών για τις εξαγωγές της Ρωσίας, αλλά και τον κίνδυνο τα ρωσικά εμπορεύματα να σταματήσουν να εξάγονται.
Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά, ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να αυξηθούν κατακόρυφα καθώς μόνο η μείωση της ζήτησης θα είναι σημαντικός μηχανισμός εξισορρόπησης των τιμών. «Η Ρωσία είναι βασικός εξαγωγέας των περισσότερων εμπορευμάτων που ήδη αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων και χαμηλή πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα», επισημαίνει η τράπεζα.
Τι βλέπει για τις τιμές των εμπορευμάτων
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η βραχυπρόθεσμη άνοδος της τιμής από 110 δολάρια ανά βαρέλι έως 120 δολάρια ανά βαρέλι είναι πιθανή. Πίσω από αυτό το σημαντικό ανοδικό σενάριο, η προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου δεν θα είναι κατάλληλος μηχανισμός εξισορρόπησης για ένα τόσο μεγάλο και άμεσο σοκ, με τις εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας να ανέρχονται στα 7,3 εκατ. βαρέλια.
Η μόνη πιθανή βραχυπρόθεσμη απάντηση στον εφοδιασμό θα πρέπει να προέλθει από τον ΟΠΕΚ, καθώς η αύξηση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η άρση των δευτερογενών κυρώσεων του Ιράν από τις ΗΠΑ θα οδηγούσαν πιθανότατα σε αύξηση της προσφοράς κατά 2 εκατ. βαρέλια τους επόμενους δύο μήνες.
«Ένα τέτοιο αποτέλεσμα γίνεται όλο και πιο πιθανό όσο περισσότερο η Ρωσία εξοστρακίζεται από την παγκόσμια οικονομία, φέρνοντας τον πυρήνα του ΟΠΕΚ, το Ιράν και τη Δύση πιο κοντά», εξηγεί η τράπεζα. Το εύρος των τιμών για τα εμπορεύματα έχει γίνει ακραίο, δεδομένης της ανησυχίας για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, ενεργειακών κυρώσεων ή ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός.
Τέλος, για το χρυσό η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι προοπτικές για την τιμή των πολύτιμων μετάλλων είναι πιο δύσκολο να ληφθούν υπόψη βραχυπρόθεσμα, που την πιθανότητα για υψηλότερες τιμές στους επόμενους μήνες και το στόχο τα 2.150 δολάρια ανά ουγγιά.