Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 88η ΔΕΘ αφού ανακοίνωσε μέτρα για τη στέγη, αλλά και περιορισμούς για τη βραχυχρόνια μίσθωση (airbnb) έκανε και μία αναφορά στην Golden Visa.

Ωστόσο αυτή τη φορά η χορήγηση Golden Visa δεν θα αφορά την επένδυση σε κάποιο ακίνητο, αλλά όπως είπε ο πρωθυπουργός για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Τι ισχύει για την Golden Visa και τις επενδύσεις και τα ακίνητα

Τον περασμένο Απρίλιο αναθεωρήθηκαν τα επενδυτικά όρια για τη χορήγηση Golden Visa. Με τελευταία τροποποίηση αυξήθηκαν τα ελάχιστα ποσά που πρέπει να επενδυθούν από τους ξένους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν 5ετή άδεια διαμονής (Golden Visa), ενώ παράλληλα έγιναν πιο αυστηρά τα κριτήρια ένταξης και οι προϋποθέσεις για το πρόγραμμα αυτό.

Ελάχιστα ποσά επένδυσης

Μετά την ψήφιση του νέου νόμου 5100/2024, που περιλαμβάνει στο άρθρο 64 τις διατάξεις για την άδεια διαμονής μέσω επενδύσεων, τα νέα κατώτατα όρια στα επενδυτικά ποσά, αναλύονται σε 3 ζώνες και είναι τα εξής:

α) 800.000€ – Για την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και για τα νησιά με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, πάνω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους.

β) 400.000€ – Για τις λοιπές περιοχές της χώρας

γ) 250.000€ – Για όλη τη χώρα και μόνο για ακίνητη περιουσία που:

1) αλλάζει χρήση για τους κύριους χώρους και μετατρέπεται σε κατοικία. Συμπεριλαμβάνονται καταστήματα, γραφεία, αλλά και ακίνητη περιουσία που αποτελείται από βιομηχανικό κτίριο ή τμήμα βιομηχανικού κτιρίου ή εντός της οποίας υπάρχει βιομηχανικό κτίριο, αποκλειστικά εφόσον τα τελευταία τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια, δεν βρισκόταν σε αυτό εγκατεστημένη και σε λειτουργία βιομηχανία.
2) αποτελείται από προς αποκατάσταση ή ανακατασκευή διατηρητέο κτίριο ή τμήμα διατηρητέου κτιρίου ή εντός της οποίας υπάρχει διατηρητέο κτίριο.

Οι επενδυτές έχουν δικαίωμα να νοικιάζουν μακροχρόνια (εκμισθώνουν) την ακίνητη περιουσία που απέκτησαν στην Ελλάδα, όμως απαγορεύεται τα ακίνητα που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa να:

  • εκμισθώνονται βραχυχρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού
  • υπεκμισθώνονται
  • χρησιμοποιούνται ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης εφόσον για αυτά έχει γίνει αλλαγή χρήσης και έχουν μετατραπεί σε κύρια κατοικία.

Διαβάστε ακόμη: