Ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού αλλάζει μορφή λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που είναι ισχυρή, προειδοποίησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Οπως τόνισε, η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη, αρχίζει όμως να «χτυπά» και μεγαλύτερες ηλικίες.
«Σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση», είπε ακόμη και επανέλαβε ότι είναι σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται με τεστ πηγαίνοντας για διακοπές και κυρίως επιστρέφοντας, ειδικά αν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα.
Τήρηση μέτρων, σωστή χρήση μάσκας και εμβολιασμός το τρίπτυχο των όσων συνόψισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως «στις ΜΕΘ, το 99% είναι ανεμβολίαστοι»
Αρχικά, ο κ. Γώγος στάθηκε στις φωτιές που έπληξαν το τελευταίο διάστημα αρκετές περιοχές της Ελλάδας, για να σημειώσει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει πως το μοντέλο μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων, μπορεί να μεταβληθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον συνεχή αγώνα ανάμεσα στον ιό και την επιστημονική κοινότητα, ενώ επισήμανε πως δεν πρέπει να υποτιμάμε τη διαθεσιμότητα των εμβολίων στις τρίτες χώρες.
Τα κρούσματα της Κρήτης
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στα 501 κρούσματα στην Κρήτη, αναλύοντας τους σημερινούς αριθμούς μολύνσεων, νεκρών και διασωληνομένων. Οπως παρατήρησε, «υπάρχει περεταίρω τάση αύξησης τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται και από τον δείκτη θετικότητας, αλλά ευτυχώς είναι κάτω από το όριο του 4%».
«Οι περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται στο 3 και κάποιες στο 4» όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, ενώ επισήμανε πως «η τάση είναι ελαφρώς αυξητική, ενώ τα εισαγόμενα λόγω τουρισμού παραμένουν πολύ χαμηλά. Το στοίχημα του τουρισμού φαίνεται ότι κερδίζεται».
«Η παραλλαγή Δέλτα κυριαρχεί», είπε, για να συμπληρώσει ότι «ενδεχομένως να φτάσει στο 90%. Η καταγραφή χρησιμοποιεί ως εργαλείο τα τεστ. Θα πρέπει να παραμείνει στο οπλοστάσιό μας». Και συνέχισε, λέγοντας ότι είναι σημαντική και η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.
Η πανδημία νόσος των νέων
«Η πανδημία εξακολουθεί να παραμένει νόσος των νέων, αρχίζει όμως και μια στροφή προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Εχει μεγάλη σημασία στους νέους να τηρούν τα μέτρα στο μέγιστο δυνατό και να κάνουν τεστ, τόσο όταν πηγαίνουν διακοπές, αλλά ιδιαίτερα όταν επιστρέφουν από αυτές», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
Ακόμη, επισήμανε: «Συνιστάται στη νεολαία άνω των 12 ετών ο εμβολιασμός. Εχει μεγάλη σημασία να πειστούν οι μαθητές και οι φοιτητές, δεδομένου ότι υπάρχει η διαθεσιμότητα εμβολίων».
Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού
Παίρνοντας το λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως «τα μηνύματα του καθηγητή ήταν σαφή». «Θα ήθελα μόνο να προσθέσω ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα επιβάλλει τη λήψη μέτρων προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία του προσωπικού σε δομές υγείας και των συμπολιτών μας που προσέρχονται σε αυτές» σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
«Για το λόγο αυτό έχει ήδη νομοθετηθεί η υποχρέωση εμβολιασμού του συνόλου του προσωπικού που εργάζεται σε δομές υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και κάλεσε τους πολίτες «να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί».