Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε χθες στη Γλυφάδα και γρήγορα επεκτάθηκε στη Βούλα αλλά και σε περιοχές της Βάρης. Σύμφωνα με ανακοίνωση την Πυροσβεστική σήμερα το πρωί «η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές 04/06/2022 στην Γλυφάδα Αττικής είναι σε ύφεση. Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με Πυροσβέστες, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας».

Στη ζώνη της πυρκαγιάς εξακολουθούν να επιχειρούν, 283 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», ομάδα Σ.μη.Ε.Α., 2 Α/Φ και 2 Ε/Π εκ των οποίων το ένα (1) ως συντονιστικό.

Συνδρομή παρέχουν, η ΕΛ.ΑΣ. με 100 αστυνομικούς και 38 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Βελτιωμένη είναι η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα που ξεκίνησαν το μεσημέρι, όταν έπιασε φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα και στη Βάρη, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν στα σημεία που πέρασε η φωτιά, υπό τον φόβο ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων. Λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ, ενεργό παρέμενε το μέτωπο στο κοιμητήριο Βούλας. Ωστόσο οι άνεμοι έχουν πέσει.

Μετά και την απομάκρυνση των εναέριων μέσων, έχουν ενισχυθεί οι επίγειες δυνάμεις. Στα σημεία επιχειρούν 56 οχήματα, 171 πυροσβέστες και 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ τις προσπάθειες συνδράμουν εθελοντές και οχήματα των δήμων.

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται νέα ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, ενώ θα συνεχίσουν, ανάλογα με τις συνθήκες, να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Στις 9:00 το πρωί της Κυριακής, ενημέρωση για την πυρκαγιά θα πραγματοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι βρίσκονταν στη Βάρη μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υποστήριξε ότι «η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα κατάφεραν να τη τιθασεύσουν και να την περιορίσουν, ενώ οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έχουν κοπάσει». Επίσης, ανακλήθηκαν οι εντολές άμεσης εκκένωσης κατοικιών στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές.

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το Χέρωμα Βάρης, από τη Λεωφόρο Ευελπίδων με μέτωπο τον ορεινό όγκο. Εκεί ακόμη έχουμε θέμα». Επιστρέφουν δε τόσο οι φιλοξενούμενοι της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος Οδηγός», καθώς επίσης και του Παιδικού Χωριού SOS Βάρης. «Δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος, για τις δομές αυτές», διαβεβαίωσε.

Πύρινο μέτωπο σχηματίστηκε στο πεδίο βολής της Σχολής Ευελπίδων, όπου έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Εντολή εκκένωσης σπιτιών στην Άνω Βούλα δόθηκε λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι, μετά την επέκταση της φωτιάς στην Άνω Γλυφάδα, στα όρια με τον Υμηττό, στην περιοχή Πουρνάρι.

Τα μέσα πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην ‘Ανω Γλυφάδα, η οποία είναι σε εξέλιξη και κατευθύνεται προς το βουνό, από το τέρμα της οδού Μετσόβου απ’ όπου ξεκίνησε, ενισχύθηκαν, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Λίγο μετά τις 16:20 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής μήνυμα από το 112. «Αν βρίσκεστε στην Άνω Βούλα, εκκενώστε τώρα προς Πλατεία Άλσους, Άνω Βούλας. Δασική πυρκαγιά στην άνω Βούλα» αναφέρει το μήνυμα που συνέταξε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι Αρχές καλούν τους πολίτες να προβαίνουν στις αναγκαίες μετακινήσεις, για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη «καναντέρ», δύο ελικόπτερα (το ένα για συντονισμό και το άλλο για κατάσβεση) και στο έδαφος 42 πυροσβέστες με 12 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με την συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ και εθελοντών πυροσβεστών.

Το ιστορικό της φωτιάς

Φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Πουρνάρι στη Γλυφάδα και στο σημείο βρίσκονται ήδη 10 οχήματα της πυροσβεστικής και 20 πυροσβέστες, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Η φωτιά είναι στο τέλος της οδού Μετσόβου στη Γλυφάδα κοντά στις παρυφές του Υμηττού ενώ οι άνεμοι στο σημείο είναι πολύ ισχυροί και έχει δοθεί εντολή και για εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στους πρόποδες του Υμηττού.

Το πυροσβεστικό σώμα σε ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε: «Πυρκαγιά εν υπαίθρω στο τέρμα της οδού Μετσόβου πλησίον της περιοχή Πουρνάρι Γλυφάδας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις».

Τα μέσα πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην ‘Ανω Γλυφάδα, η οποία είναι σε εξέλιξη και κατευθύνεται προς το βουνό, από το τέρμα της οδού Μετσόβου απ’ όπου ξεκίνησε, ενισχύθηκαν, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη «καναντέρ», δύο ελικόπτερα (το ένα για συντονισμό και το άλλο για κατάσβεση) και στο έδαφος 42 πυροσβέστες με 12 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, με την συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ και εθελοντών πυροσβεστών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπάρχουν αναφορές για σπίτια που μπορεί να απειλούνται, αλλά εξακολουθεί να πνέει δυνατός αέρας που προκαλεί ανησυχία στους πυροσβέστες, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υπάρχει δάσος και καίγονται μόνο ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση.

Την ίδια ώρα, σε διακοπές κυκλοφορίας και ρυθμίσεις έχει προχωρήσει η Τροχαία στην Άνω Γλυφάδα, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη πλησίον της περιοχής Πουρνάρι.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγο διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Υμηττού, από το ύψος της οδού Απόλλωνος, στο ρεύμα προς την θέση Κρεμασμένος Λαγός, ενώ γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας στην συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Ηροδότου.

Στην πυρκαγιά στο τέρμα της οδού Μετσόβου στην περιοχή Πουρνάρι Γλυφάδας, έχει μεταβεί κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. για την διερεύνηση των αιτιών.

Το έργο της πυρόσβεσης συντονίζει ο Περιφερειάρχης Αττικής του Π.Σ., αρχιπύραρχος Δημήτριος Πατράκης μαζί με τον διευθυντή Αθηνών, αρχιπύραρχο Αθανάσιο Χατζόπουλο.

Η πυρκαγιά  εκδηλώθηκε εν υπαίθρω στο τέρμα της οδού Μετσόβου πλησίον της περιοχή Πουρνάρι Γλυφάδας, ενώ κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Η Φωτιά στα σπίτια του Πανοράματος 

Η αστυνομία επιχειρεί την απομάκρυνση ηλικιωμένων από την περιοχή. Ήδη, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν 15 άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε περιπολικά, που τους μετέφεραν στην πλατεία Άλσους.

Οι συνθήκες στην περιοχή είναι δύσκολες, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.  Κάτοικοι έχουν βγει με λάστιχο, προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους.Λόγω των 8 μποφόρ, η φωτιά εξαπλώνεται με έντονους ρυθμούς. Τα εναέρια μέσα δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις φωτιές στον ορεινό όγκο, κάνοντας βαθιά βουτιά στη χαράδρα, ενώ πιο δύσκολη είναι η παρέμβασή τους στον αστικό ιστό, λόγω του πυκνού καπνού,  ενώ οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν στον αστικό ιστό για να σώσουν περιουσίες.

Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων της πυρκαγιάς. Συνολικά επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα καθώς και 1 ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Επίσης κινητοποιήθηκε ένα στρατιωτικό Σινούκ ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Η κατάσταση χειροτερεύει- Ο κόσμος μεταφέρεται στην πλατεία

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα στο δάσος που υπάρχει στη χαράδρα, το οποίο ήδη είχε καεί. Ένας πυροσβέστης διακομίστηκε στο 401 με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι συνθήκες στην περιοχή είναι αποπνικτικές, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, υπάρχει κόσμος στο βουνό που δεν ξέρει τι να κάνει. Οι φλόγες ήδη έχουν κάψει ένα σπίτι, ενώ σύμφωνα με αναφορές, έχουν καεί μηχανάκια κι αυτοκίνητα. Η φωτιά ξεκίνησε από σταθμό υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.

Η αστυνομία επιχειρεί την απομάκρυνση ηλικιωμένων από την περιοχή. Ήδη, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν 15 άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε περιπολικά, που τους μετέφεραν στην πλατεία Άλσους.

Ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήλωσε στο OPEN ότι η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη, ωστόσο οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.Ωστόσο, οι κάτοικοι είναι έντρομοι, καθώς παντού υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Η αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι το πρόβλημα οφείλεται στον πολύ ισχυρό αέρα, κάτι που η δημοτική αρχή φοβόταν και γι’ αυτό ήταν σε επιφυλακή. «Ήμασταν εκεί» ανέφερε.

Παράλληλα, σταθμοί του ΕΚΑΒ μεταβαίνουν στον Άγιο Νεκτάριο Βούλας για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε όποιον χρειαστεί.

https://www.youtube.com/watch?v=EUvorRHIM6U

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Η Τροχαία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς:
-Στην οδό Υμηττού στην συμβολή με τις οδούς Λεωνίδου και Θεσπιών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

-Στην οδό Προόδου από το ύψος της συμβολής της με την Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

-Στην οδό Πειραιώς από το ύψος της συμβολής της με τη Βουλιαγμένη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

-Στην οδό Δερβενακίων από το ύψος της συμβολής της με την οδό Δημ. Γούναρη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

-Στην οδό Ζακύνθου από το ύψος της συμβολής της με την Δημητσάνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

-Στην οδό Κυδωνίων από το ύψος της συμβολής της με την Βουλιαγμένης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό

-Επι της συμβολής των οδών Παρνασσού και Κατσαντώνη ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

Φωτιά στο Πανόραμα Βούλας: Στο νοσοκομείο πυροσβέστης με αναπνευστικά προβλήματα

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μεταφέρεται ένας πυροσβέστης ο οποίος επιχειρούσε το μέτωπο της φωτιάς στη Βούλα.

Η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία, ωστόσο χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να μην χειροτερέψει, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς.

Άνοιξε σχολείο στη Βούλα για τη φιλοξενία των κατοίκων του Πανοράματος

Την εντολή να ανοίξει το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βούλας έδωσε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προκειμένου να φιλοξενηθούν στις αίθουσες όσοι κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις κατοικίες τους. Η φωτιά, που ξεκίνησε το μεσημέρι από την ‘Ανω Γλυφάδα, έχει μπει στο Πανόραμα της ‘Ανω Βούλας, όπου είχε δοθεί έγκαιρα εντολή εκκένωσης, ενώ στάλθηκε και μήνυμα με την υπηρεσία του 112.

Ο άνεμος είναι ισχυρός και ήδη έχουν καεί άλση και παρκάκια μέσα στο Πανόραμα, υπάρχουν φθορές εξωτερικά σε σπίτια και σ’ ένα εξ αυτών η φωτιά μπήκε και στο εσωτερικό του, με την Πυροσβεστική να σπεύδει για την κατάσβεση και για να μην επεκταθεί στις γύρω κατοικίες.

Φωτιά στη Βούλα: Στις φλόγες σπίτια και αυτοκίνητα -Έρχονται ενισχύσεις από Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα της περιοχής, ενώ κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυση των Πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση εκπροσώπου της Πυροσβεστικής , έρχονται πυροσβεστικές δυνάμεις από Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα για να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Βούλα. Οι ίδιες πληροφορίες διευκρινίζουν ότι οι ενισχύσεις περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση 5 οχήματα με 10 πυροσβέστες από κάθε περιφέρεια και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ θα αξιολογηθεί εάν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που επιχειρούν στο πύρινο μέτωπο.

Φωτιά στη Βούλα: Ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Ενημέρωση για την κατάσταση με τη φωτιά στη Βούλα κάνει αυτή την ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για την μεγάλη φωτιά στη Βούλα, η οποία ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα και γρήγορα λόγω των θυελλωδών ανέμων έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ήδη έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα, έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές και όπως όλα δείχνουν νέα οικολογική καταστροφή.

Άνεμοι οκτώ μποφόρ έπνεαν στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας, όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά, που επεκτάθηκε στη συνέχεια στην Άνω Βούλα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός.

Δώσαμε εντολή εκκένωσης στις 16:20, ανέφερε ακόμη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι τις 7 σήμερα το απόγευμα, εκδηλώθηκαν 45 δασικές πυρκαγιές.

Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πλέον, στο σημείο επιχειρούν 102 Πυροσβέστες, 30 οχήματα και 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με οχήματα από την Κεντρική και τη Στερεά Ελλάδα και από την Πελοπόννησο, ενώ τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούν περιοδικά για την κατάσβεση. Έχουν διατεθεί 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Επίσης, συνδράμει ο στρατός με ένα ελικόπτερο και η αστυνομία με 200 άνδρες, 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά. Ακόμα, συνδράμει μεγάλος αριθμός εθελοντών.

Εκκενώνονται οικισμοί στη Βάρη και ένα γηροκομείο στη Βούλα

Στην εκκένωση ενός γηροκομείου στη Βούλα, αλλά και τεσσάρων οικισμών στη Βάρη προχωρά η Πυροσβεστική, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος της Βούλας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, πρόκειται για προληπτική εκκένωση, ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

Ειδικότερα, εκκενώνονται οι περιοχές Νέα Κάλυμνος, Εξοχή, Χέρωμα και Δίλοφο στη Βάρη, ενώ το γηροκομείο φιλοξενεί 300 άτομα.

Πέραν αυτών, εκκενώνονται και τα παιδικά χωριά SOS στη Βάρη, με 80 φιλοξενούμενους.

Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις – Ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων το πρωί

Βελτιωμένη είναι η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα που ξεκίνησαν το μεσημέρι, όταν έπιασε φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα και στη Βάρη, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να επιχειρούν στα σημεία που πέρασε η φωτιά, υπό τον φόβο ενδεχόμενων αναζωπυρώσεων. Λίγο μετά τις 22:30 το βράδυ, ενεργό παρέμενε το μέτωπο στο κοιμητήριο Βούλας. Ωστόσο οι άνεμοι έχουν πέσει.

Μετά και την απομάκρυνση των εναέριων μέσων, έχουν ενισχυθεί οι επίγειες δυνάμεις. Στα σημεία επιχειρούν 56 οχήματα, 171 πυροσβέστες και 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ τις προσπάθειες συνδράμουν εθελοντές και οχήματα των δήμων.

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται νέα ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, ενώ θα συνεχίσουν, ανάλογα με τις συνθήκες, να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Στις 9:00 το πρωί της Κυριακής, ενημέρωση για την πυρκαγιά θα πραγματοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι βρίσκονταν στη Βάρη μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση» υποστηρίζει ο δήμαρχος Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης