Τον δικό της «εγερτήριο» τόνο δίνει στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP26 η γνωστή Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, την ώρα που τα αποτελέσματα της Συνόδου των G-20 στη Ρώμη χαρακτηρίζονται μάλλον απογοητευτικά σε σχέση με τη δραματικά επιδεινούμενη κλιματική κρίση. Κάτι που επισήμανε με το δικό του τρόπο ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάνοντας λόγο για «One Minute to Midnight».

Η 18χρονη Τούνμπεργκ, που με τη δράση της έχει αναδειχθεί σε σύμβολο του αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντώνται για ιστορικές συνομιλίες για το κλίμα, αλλά οι δεσμεύσεις χωρίς πραγματική δράση δεν θα περιορίσουν πια την κρίση. Χρειαζόμαστε τολμηρούς, οραματιστές ηγέτες για να κάνουν επιτέλους ό,τι χρειάζεται ώστε να μας τραβήξουν από την άβυσσο».

«Είναι η τέλεια ευκαιρία να απευθύνουμε ένα τεράστιο κάλεσμα για επείγουσα δράση», τονίζει, ενώ απευθυνόμενη σε μήνυμά της προς τους ηγέτες κάνει λόγο για «προδοσία», αναφέροντας ότι «έτσι περιγράφουν οι νέοι σε όλο τον κόσμο την αποτυχία των κυβερνήσεών μας να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα».

Κατά την ίδια «απέχουμε καταστροφικά μακριά από τον κρίσιμο στόχο του 1,5°C, και ωστόσο οι κυβερνήσεις παντού εξακολουθούν να επιταχύνουν την κρίση, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για ορυκτά καύσιμα».

Μιλάει για «κόκκινο συναγερμό για τη Γη» και επισημαίνει ότι «ως πολίτες σε όλο τον πλανήτη, σας προτρέπουμε να αντιμετωπίσετε την κλιματική κρίση, όχι του χρόνου, όχι τον επόμενο μήνα, αλλά τώρα». Ταυτόχρονα ζητεί από τους ηγέτες:

«-Διατηρήστε τον πολύτιμο στόχο του 1,5°C ζωντανό με άμεσες, δραστικές, ετήσιες μειώσεις εκπομπών σε αντίθεση με όσα έχει δει ο κόσμος μέχρι τώρα.

Τερματίστε αμέσως όλες τις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων, επιδοτήσεις και νέα έργα και σταματήστε τις νέες έρευνες και εξορύξεις.

-Βάλτε τέλος στη «δημιουργική» λογιστική του άνθρακα δημοσιεύοντας τις συνολικές εκπομπές για όλους τους δείκτες κατανάλωσης, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τη διεθνή αεροπορία και ναυτιλία και την καύση βιομάζας.

-Δώστε τα 100 δισ. δολάρια που υποσχεθήκατε στις πιο ευάλωτες χώρες, με πρόσθετα κονδύλια για κλιματικές καταστροφές».

Εκτιμά, ωστόσο, ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες εάν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε».

Η Τούνμπεργκ απευθύνει τέλος μια έκκληση στους πολίτες.

«Μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να διατηρήσεις την ελπίδα ζωντανή μπροστά στην αδράνεια. Αλλά η ελπίδα μου βρίσκεται στους ανθρώπους, στα εκατομμύρια από εμάς που ξεσηκωνόμαστε για να σώσουμε το μέλλον. Βρίσκεται στις πορείες μας, στη σταθερή μας αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και στη φωνή μας καθώς λέμε την αλήθεια στην εξουσία. Η ελπίδα μου είναι ριζωμένη στη δράση και τροφοδοτείται από την αγάπη για την ανθρωπότητα και την γη μας. Αυτό είναι που με κρατά απόλυτα πεπεισμένη ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Και πρέπει να το κάνουμε αυτό, μαζί» αναφέρει χαρακτηριστικά.