Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για την αυριανή επιστροφή μαθητών στα σχολεία, χωρίς τεστ αλλά με την υποχρέωση της χρήσης μάσκας, ανέφερε ότι «έχουμε ένα καλό ποσοστό εμβολιασμού και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει φόβος για την επιστροφή των παιδιών στα θρανία».

Όπως είπε, τα παιδιά θα φοράνε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. «Η σύσταση παραμένει ισχυρή» τόνισε.

Για την επίδραση του εορτασμού του Πάσχα στην πορεία της πανδημίας, η κ. Γκάγκα ανέφερε: «Αν υπήρχε, πιστεύω θα είχε φανεί μέχρι τώρα».

Για το φθινόπωρο και το χειμώνα πιθανότατα θα υπάρξει αναμνηστικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη για όλους, ενώ θα εξεταστεί αν θα χρειαστούν νέα μέτρα, εκτίμησε η υπουργός.

«Είμαστε πάντα σε επιφυλακή», είπε.

Σχετικά με την ηπατίτιδα σε παιδιά είπε ότι «είχαμε πάντοτε και ειδικά πριν τα εμβόλια τα περιστατικά ήταν πολύ περισσότερα». Ανέφερε, επίσης, ότι η κάθε χώρα έχει μικρό αριθμό κρουσμάτων και δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη μετάδοση, ενώ συνέστησε προσοχή και ψυχραιμία. «Διεθνώς, υπάρχουν περίπου 200. Θεωρώ πως πρέπει να αφήσουμε λίγο ελεύθερα τα παιδιά, έχουν δυσκολευτεί πολύ δυο χρόνια τώρα» είπε.

Για τους ενηλίκους, είπε ότι «από ηπατίτιδες οι μεγάλοι μπορούν να νοσήσουν βαριά. Από τη συγκεκριμένη, όμως, δεν έχει αναφερθεί να έχει νοσήσει κάποιος άνω των 16 ετών».

Τέλος για τις μάσκες είπε ότι είναι πιθανό να τις «πετάξουμε» και στους χώρους εργασίας, αλλά αυτό θα το εξετάσει και θα το ανακοινώσει η Επιτροπή των Ειδικών.

Τέλος, όσον αφορά τους γιατρούς που βρίσκονται σε αναστολή, η κα Γκάγκα είπε ότι σύντομα θα υπάρξει απάντηση από την κυβέρνηση.