Οι έρευνες των αρχών έχουν στραφεί σε τρεις περιπτώσεις που αφορούν κληρονομιές τροφίμων του οίκου ευγηρίας ενώ παράλληλα επεκτείνονται οι έρευνες της Δικαιοσύνης για την διαλεύκανση των δεκάδων ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων.
Οι ηλικιωμένοι στις τρεις αυτές υποθέσεις δεν έχουν νόμιμους κληρονόμους. Πρόκειται για παραχωρήσεις ακινήτων (δύο σπίτια και ένα αγροτεμάχιο) σε συγκεκριμένα πρόσωπα από ηλικιωμένους τροφίμους του γηροκομείου, οι οποίοι κατέληξαν μέσα σε διάστημα ενάμιση χρόνου.
Ακίνητο των 100.000 ευρώ μεταβιβάστηκε στην εκκλησία
Μια ηλικιωμένη γυναίκα τρόφιμος του γηροκομείου κληροδότησε αγροτεμάχιο στην Εκκλησία, σε συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο φέρεται να έχει σχέση με το Γηροκομείο των Χανίων.
Η πραγματική αξία του ακινήτου ήταν άνω των 100.000 ευρώ. Στα επίσημα έγγραφα φαίνεται πως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρεία εταιρεία έναντι του ποσού των 50.000 ευρώ. Οι δικαστικοί λειτουργοί που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης καλούνται να ανοίξουν όλες τις διαθήκες των ανθρώπων που πέθαναν τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας.
Στόχος των ερευνών είναι να διαπιστωθεί εάν έχουν παραχωρηθεί ακίνητα απευθείας στο γηροκομείο ή σε ανθρώπους που συνδέονται με τον υπό έρευνα οίκο ευγηρίας.
Καταγγελίες για ψυχοφάρμακα
Αρκετές είναι και οι καταγγελίες από συγγενείς ηλικιωμένων που έμειναν στο γηροκομείο, για αχρείαστα ψυχοφάρμακα που έδιναν στους τρόφιμους.
«Είδα από τον ΑΜΚΑ της ότι έπαιρνε φάρμακα που δεν τα είχε πάρει ποτέ στη ζωή της, ψυχοφάρμακα. Ακόμα και στεντόν της είχαν γράψει», ανέφερε ο κ. Δημήτρης Παρδαλάκης, συγγενής ηλικιωμένης.
Ο συνεργαζόμενος ψυχίατρος του γηροκομείου διέψευσε το γεγονός αναφέροντας:
«Ποτέ δεν πρότεινα και δεν χορήγησα φάρμακο, φαρμακευτική ουσία, σκεύασμα φαρμακευτικό της κατηγορίας των βενζοδιαζεπινών, τύπου στεντόν ή οτιδήποτε άλλο».
Οι δηλώσεις του ψυχιάτρου δίνουν νέες διαστάσεις στην υπόθεση, καθώς αφήνει υπόνοιες πως είναι πιθανό να έγραφαν άλλοι, εν αγνοία του, τέτοια φάρμακα στους ηλικιωμένους.
«Δεν ήμουν συντονιστής εγώ, του ιατρικού έργου εκεί. Ο συντονιστής ήταν ο γιατρός της μονάδας και η διευθύντρια. Και μάλιστα πέρυσι με τον Covid, είμαι κάποιας ηλικίας, είχε υπάρξει το lockdown, και πέρασε και μήνας να πάω. Πιθανότατα την ίδια περίοδο που συνέβησαν ό,τι συνέβησαν με τις κατηγορίες», πρόσθεσε ο ψυχίατρος.
Ο συγκεκριμένος γιατρός της μονάδας, σύμφωνα με τον ψυχίατρο, είναι ο ίδιος που υπέγραφε, ανελλιπώς, ως αιτία θανάτου των ηλικιωμένων, την ανακοπή καρδιάς.
Τι υποστηρίζει η διοίκηση του γηροκομείου
Η διοίκηση του γηροκομείου, μέσω του δικηγόρου της αρνείται κάθε κατηγορία και αποδίδει τις κατηγορίες σε μια είδους «σκευωρία». Με αναφορά-υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο νομικός παραστάτης του γηροκομείου Χανίων Νίκος Ρουσόπουλος ζητά να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας.
Ο κ. Ρουσόπουλος πρότεινε περισσότερους από 50 μάρτυρες να καταθέσουν για τις συνθήκες στο γηροκομείο, ενώ ζήτησε να γίνει και άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Ερωτηθείς εάν έχουν ξανακαταγραφεί τόσοι θάνατοι στα χρόνια λειτουργίας του οίκου ευγηρίας, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των θανάτων.
«Το θέμα των θανάτων είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή, διότι δεν έχω πρόσβαση στη δικογραφία, εγώ το μόνο που γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν 24 ληξιαρχικές πράξεις θανάτων που έχουν δοθεί από το Δήμο Χανίων. Όλα τα υπόλοιπα νούμερα δεν τα γνωρίζω, γι’ αυτό θεωρώ ότι μετά το Πάσχα που θα ξεκινήσει η εξέταση της δικής μας πλευράς, θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα. Αλλά γι’ αυτό που είμαι σίγουρος και έχω την πληροφόρηση είναι ότι τηρούνταν όλες οι διαδικασίες γιατί υπήρχαν και υλικό από κάμερες που έχει κατασχεθεί, υπάρχουν επικοινωνίες, υπάρχουν τα πάντα και ζητάμε και την άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών να δούμε ποιος και τι απειλούσε και ποιος και τι εκβίαζε».
Σχετική είδηση: Γηροκομείο στα Χανιά: Πληροφορίες για 500 νεκρούς σε 12 χρόνια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.