Η κρίση χρέους της Evergrade, που προβληματίζει τις διεθνείς αγορές και φέρνει στον νου τις εποχές της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αναμένεται να προκαλέσει «φουρτούνες» και στην πιο πετυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό του πλανήτη, την Γκουνγκζού (Guangzhou Evergrande). Πλέον, η ομάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και αναζητεί «σωσίβιο» στην κυβέρνηση.

Γήπεδο Evergrande: Το μεγαλειώδες γήπεδο που κινδυνεύει να μείνει στη μέση

Ο σύλλογος ανήκει στον όμιλο China Evergrande, ο οποίος είναι χρεωμένος και έχει βάλει σε όλους τους παίκτες πωλητήριο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκεντρώσει χρήματα για να αποτρέψει τη διάλυση.

Γήπεδο Evergrande

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση της Γκουανγκντόνγκ προσπαθεί να αναλάβει το 10%-15% των μετοχών του συλλόγου, στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας. Επίσης, αναφέρεται ότι μια κρατική επιχείρηση θα αποκτήσει το υπόλοιπο ποσοστό του κλαμπ.

Σημειώνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των μετοχών του συλλόγου ανήκει στον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου, Alibaba Group.

Οι υψηλά αμειβόμενοι παίκτες της ομάδας ήδη βλέπουν το μέλλον τους μακριά από την ομάδα, με πολλούς να αναζητούν να φύγουν και από την Κίνα, αφού οι μισθοί τους δεν καταβλήθηκαν τον περασμένο μήνα. Κάτι ανάλογο αναμένεται να κάνει και ο προπονητής της ομάδας, Φάμπιο Καναβάρο, μαζί με τους συνεργάτες του, όντας ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα τεχνικά τιμ στον πλανήτη.

Παράλληλα, σε κίνδυνο φαίνεται πως μπαίνει και η κατασκευή του νέου γηπέδου της Γκουανγκζού, το οποίο αποτελεί ένα φαραωνικό έργο, με τη χωρητικότητά του να υπολογίζεται στις 100.000, η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική «αρένα» στον πλανήτη και τέταρτο πιο μεγάλο γήπεδο στον κόσμο.

Η κινεζική ομάδα ξεκίνησε ήδη τις εργασίες για το εντυπωσιακό νέο της «σπίτι» από τον Απρίλιο του 2020. Η καινούργια έδρα για τις «τίγρεις της Νότιας Κίνας» (όπως είναι το προσωνύμιο του συλλόγου) ήταν προγραμματισμένο να παραδοθεί πριν από το τέλος του 2022. Το κόστος της εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1,55 δισ. ευρώ, αλλά πλέον τα πράγματα γίνονται δύσκολα και εκεί.

Γήπεδο Evergrande: Το μεγαλειώδες γήπεδο που κινδυνεύει να μείνει στη μέση

Το γήπεδο Evergrande διαμορφώνεται στο σχήμα άνθους λωτού και σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Χασάν Σαιέντ (Hasan Syed), με έδρα τη Σαγκάη. Εκτός της χωρητικότητας των 100.000, προβλέπεται ότι θα διαθέτει -μεταξύ άλλων- και 168 VIP boxes.

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Γκουανγκζού φαίνεται ότι έχει συνηθίσει στις απότομες ανόδους και πτώσεις, καθώς εξαιτίας ενός σκανδάλου στημένων αγώνων, το 2010 υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία. Ωστόσο, η μοίρα της άλλαξε όταν αγοράστηκε από την εταιρεία Evergrande Real Estate Group, με αποτέλεσμα την αγωνιστική άνοδο, που συνοδεύτηκε από την κατάκτηση των πρωταθλημάτων τις σεζόν 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 και 2019.