Η στρατηγική συνεργασία του Γιώργου Στάσση με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο απέδωσε τους πρώτους καρπούς.

Την είσοδό του Ομίλου ΔΕΗ στην Ιταλική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σηματοδοτεί η έναρξη της λειτουργίας δύο νέων φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 32 MW.

Οι δύο νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, αποτελούν μέρος της ευρύτερης συμφωνίας με την Metlen Energy & Metals, για έργα ΑΠΕ σε τέσσερεις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Προσηλωμένος στο όραμα για την περαιτέρω ενίσχυση του πρωταγωνιστικού του ρόλου στην ενεργειακή μετάβαση που συντελείται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Γιώργος Στάσσης και η ΔΕΗ ενισχύουν το πράσινο χαρτοφυλάκιό τους με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia στην κεντρική Ιταλία εγκατεστημένης ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα.

Για την κατασκευή των νέων φωτοβολταϊκών σταθμών, η οποία ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών, χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 55.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψης. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας των δύο σταθμών αναμένεται να ξεπεράσει τις 60 GWh, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες σχεδόν 15.000 νοικοκυριών. Με τη λειτουργία των δύο πάρκων θα αποτρέπεται η εκπομπή περίπου 37.200 τόνων CO2.

Ο Όμιλος ΔΕΗ προχωρά δυναμικά με την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, καθώς νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά προστίθενται συνεχώς στα υφιστάμενα έργα της εταιρείας, τα οποία έχουν ήδη φτάσει να έχουν εγκατεστημένη ισχύ περίπου 5,5 GW. Από αυτά, περίπου 1,5 GW βρίσκονται στη Ρουμανία.

Σύμφωνα με το τριετές στρατηγικό σχέδιο, μέχρι και το 2027 ο Όμιλος ΔΕΗ θα αναπτύξει επιπλέον 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, σήμερα, πάνω από το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή. Τα δύο νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ιταλία εντάσσονται σε αυτό το πλάνο.

Η στρατηγική του Γιώργου Στάσση στη ΔΕΗ

Στο στρατηγικό σχέδιο του Γιώργου Στάσση και του Ομίλου ΔΕΗ περιλαμβάνεται η είσοδος σε νέες αγορές όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Κροατία, δηλαδή γειτονικές χώρες με υπάρχουσες διασυνδέσεις. Η Ιταλία και η Κροατία ειδικότερα είναι ιδιαίτερα σημαντικές αγορές λόγω των δυνατοτήτων διασύνδεσης και του σημαντικού δυναμικού τους στον τομέα των ΑΠΕ.

Βασικός βραχίονας ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ είναι η 100% θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει στη δύναμη της φύσης, μέσα από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας. Πλέον των μεγάλων φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων που κατασκευάζει, η εταιρεία καινοτομεί στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσα από έργα που καλύπτουν όλο το εύρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (άνεμο, ήλιο, νερό, γεωθερμία και βιομάζα).

Η στρατηγική του Ευάγγελου Μυτιληναίου στις ΑΠΕ

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και Metlen, η οποία κατασκεύασε και παρέδωσε τα έργα στη ΔΕΗ, αναφέρουν τα εξής σε ανακοίνωσή τους:

Οκτώ (!) μήνες μόλις μετά τη συμφωνία ορόσημο μεταξύ της ΜΕΤLEN Energy & Metals και της ΔΕΗ (Απρίλιος 2024) για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων, η εταιρεία παρέδωσε τα πρώτα 32 MW στην Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία πλαίσιο (Cooperation Framework Agreement – CFA) αφορά σε έργα 2000MW σε τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπη, στην Ιταλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κροατία.

Τα εν λόγω έργα ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες, όπως τα φωτοβολταϊκά πλαίσια διπλής όψης. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας των δύο σταθμών αναμένεται να ξεπεράσει τις 60 GWh, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες σχεδόν 15.000 νοικοκυριών.

Με τη λειτουργία των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων θα αποτρέπεται η εκπομπή περίπου 37.200 τόνων CO2.

Αυτό το επίτευγμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο της METLEN για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή. Επιπλέον, ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό του και εδραιώνει τη θέση του στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης.

Η METLEN Energy & Metals αξιοποιώντας τη βαθιά τεχνογνωσία της, διακρίνεται για την ανάπτυξη και κατασκευή έργων μεγάλης κλίμακας, που συνδυάζουν τεχνολογική καινοτομία και βιώσιμες πρακτικές. Με επίκεντρο την καινοτομία και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, συνεχίζει να παρέχει λύσεις αιχμής, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο «πράσινου» και βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ Ομίλου ΔΕΗ, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, δήλωσε: «Η είσοδος του Ομίλου ΔΕΗ στην ενεργειακή αγορά της Ιταλίας, καταδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη στρατηγική του Ομίλου να είναι κυρίαρχος ενεργειακός πυλώνας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι δύο φωτοβολταϊκοί σταθμοί που ξεκινούν τη λειτουργία τους είναι μόνο η αρχή. Στο στρατηγικό πλάνο της εταιρείας προβλέπονται συνεχείς παραδόσεις έργων μέχρι το 2027. Ενισχύουμε συνεχώς το πράσινο χαρτοφυλάκιό μας, με γεωγραφική και τεχνολογική διασπορά, για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την πράσινη μετάβαση και τη διασυνδεδεμένη αγορά ενέργειας».

Επίσης με απόφαση του ΥΠΕΝ χορηγούνται στη ΔΕΗ 818 εκατ. ευρώ προκαταβολικά για την εξόφληση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της γενικής κυβέρνησης για το 2025. Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, η ΔΕΗ με σκοπό να λάβει προκαταβολή για το έτος 2025 έναντι αξίας λογαριασμών καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας χρήσης 2025, θα χορηγήσει τις εξής εκπτώσεις:

  • Για τις εγκαταστάσεις Χαμηλής Τάσης των ως άνω φορέων, 7% έκπτωση επί της τελικής αξίας χρέωσης προμήθειας, αφαιρουμένης τυχόν κρατικής επιδότησης και
  • Για τις εγκαταστάσεις Μέσης Τάσης, 2% έκπτωση επί της τελικής αξίας χρέωσης προμήθειας, αφαιρουμένης τυχόν κρατικής επιδότησης.

Ο δρόμος για την «καθαρή βιομηχανική συμφωνία»

Στα 5 αιτήματα της βιομηχανίας ηλεκτρισμού προς τους υπεύθυνους χάραξης της πολιτικής ενόψει της “καθαρής βιομηχανικής συμφωνίας” αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Eurelectric και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά τη συμμετοχή του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η Ένωση Ηλεκτρισμού της Πολωνίας στις Βρυξέλλες.

Στο πάνελ που συμμετείχε ο κ. Στάσσης συζητήθηκε η πρόκληση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και η επικείμενη Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία, σημειώνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα και η απανθρακοποίηση πρέπει να συμβαδίζουν με την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρώπης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η επικείμενη καθαρή βιομηχανική συμφωνία μαζί με ένα σχέδιο δράσης για τον εξηλεκτρισμό θα είναι καίριας σημασίας για την τόνωση του εξηλεκτρισμού της βιομηχανίας. Στο πλαίσιο αυτό, η εφαρμογή της συμφωνημένης νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την Πράσινη Συμφωνία και η μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας.

Ο κ. Στάσσης υπογράμμισε ότι ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που θέτει το υψηλό ενεργειακό κόστος και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται με τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά για την αντιμετώπισή του.

Τα 5 αιτήματά που θέτει η Eurelectric προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σχετικά με την Καθαρή Βιομηχανική Συμφωνία είναι τα εξής:

  1. Η διοχέτευση επενδύσεων σε τεχνολογίες και υποδομές καθαρού μηδενικού ισοζυγίου.
  2. Η ενίσχυση του εξηλεκτρισμού, της ενεργειακής απόδοσης και της συμμετοχής των καταναλωτών στην ενεργειακή μετάβαση (δηλαδή μακροπρόθεσμες συμβάσεις, διαχείριση από την πλευρά της ζήτησης, στήριξη της υιοθέτησης ηλεκτρικών τεχνολογιών).
  3. Η μείωση της γραφειοκρατίας και ο εξορθολογισμός των υφιστάμενων κονδυλίων της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ και να καταστεί λιγότερο επαχθής η πρόσβαση σε χρηματοδοτικές ευκαιρίες.
  4. Η μετατροπή των αλυσίδων αξίας της ΕΕ ώστε να ωθούν την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.
  5. Η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της φορολογικής πολιτικής που αποθαρρύνουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας έναντι του φυσικού αερίου.

…και αύξηση μετοχικού για τις τηλεπικοινωνίες

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της για τις Τηλεπικοινωνίες, Fibergrid, κατά 150 εκατ. ευρώ έχει αποφασίσει η ΔΕΗ.

Η αύξηση θα γίνει σταδιακά, με τα 40 εκατ. να καταβάλλονται άμεσα (εντός 15 ημερών) και τα 110 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025.

Βάσει των πιο πρόσφατα δημοσιευμένων στοιχείων από τη ΔΕΗ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει υλοποιήσει 500.000 συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH) ενώ στόχος της είναι να φτάσει τις 1,7 εκατ. μέχρι το τέλος του 2025.

Για το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο η εταιρία ενέργειας χρησιμοποιεί το ενσύρματο υπέργειο δίκτυο της, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα της γρηγορότερης υλοποίησης, σε σχέση με τα FTTH δίκτυα των υπολοίπων παρόχων στα οποία η ίνα τοποθετείται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Βάσει εκτιμήσεων της αγοράς εντός του 2025 η ΔΕΗ θα ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Η ΔΕΗ εισέρχεται και σε άλλους τομείς που άπτονται των Τεχνολογιών. Μεταξύ άλλων έχει ανακοινώσει την ίδρυση της Data In Scale, μιας κοινοπραξίας (DAMAC 55% – ΔΕΗ 45%) για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κέντρου δεδομένων στα Σπάτα. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για υποδομή ισχύος 12,5 MW, με την προοπτική επέκτασης στα 25MW.

Τέλος με την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας, υπό την ονομασία ΔΕΗ e-Money Services, η ΔΕΗ εισέρχεται και στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Διαβάστε ακόμη