Στη στρατηγική της ΔΕΗ μέσα στο σημερινό περίπλοκο διεθνές περιβάλλον αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Southeast Europe Energy Forum που διοργανώνει η ΗΑΕΕ στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε, πλέον έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και μαίνεται ακόμη μια κρίση στη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, η συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Παράλληλα, υπάρχει η κλιματική κρίση που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

«Αυτή είναι η νέα κατάσταση και χρειάζεται μια ενεργειακή προμήθεια με άλλο τρόπο. Σήμερα πιέζεται η ηλεκτροπαραγωγή και το δίκτυο, όπως και οι τιμές προς τα επάνω. Όμως, δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στην ασφάλεια και τη μετάβαση, διότι αυτά πάνε μαζί», σχολίασε ο κ. Στάσσης και πρόσθεσε ότι το ελληνικό σύστημά άντεξε στις προηγούμενες κρίσεις, αλλά υπήρξε υψηλό κόστος.

Κοιτάζοντας προς το μέλλον, η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας τα τελευταία 15 χρόνια είναι κλειδί, καθώς οι ΑΠΕ ενισχύουν την ενεργειακή μας ασφάλεια, αλλά υπάρχουν όρια στο που μπορούν να φτάσουν. Εκεί έρχεται η ευελιξία, από μπαταρίες, αντλησιοταμιευτικά και μονάδες αερίου, όπως και από υποδομές εντός και στα σύνορα για να δώσουν τη λύση.

Στη ΝΑ Ευρώπη σήμερα υπάρχουν συστήματα με διάφορες συνθήκες ανά χώρα. Η στροφή προς τις ΑΠΕ, η διαθεσιμότητα των ενεργειακών πόρων και της εφοδιαστικής αλυσίδας περιπλέκουν τα πράγματα, ενώ οι νέοι καύσωνες οδηγούν σε ανασχεδιασμό των δικτύων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η ΔΕΗ αναδεικνύεται ηγέτης και δεν αρκείται στο να κρατάει ανοικτά τα φώτα, τόνισε ο κ. Στάσσης.

«Οδηγούμε τη μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη. Ξέρουμε να αναπτύσσουμε γρήγορα καθαρή και ευέλικτη ισχύ, όπως και δίκτυα και να καλύπτουμε τις ανάγκες των καταναλωτών σε οικονομικές τιμές. Αυτό δείχνουν και οι πρόσφατες επενδύσεις μας στην Αλεξανδρούπολη και τη Ρουμανία. Για να πετύχουμε, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες και σίγουρα αυτή με τις ΗΠΑ είναι κρίσιμη. Στη ΔΕΗ θέλουμε να είμαστε πηγή σταθερότητας προωθώντας τη μετάβαση. Η συμβολή των εταίρων μας πρέπει να επεκταθεί και έρχονται περισσότερες συνεργασίες στο εξής», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: