Ο Γιώργος Σιαδήμας γεννήθηκε το 1980 στην Πάτρα. Αν και οι αρχικές του σπουδές είχαν να κάνουν με την Επικοινωνία και τη Νομική, τελικά γρήγορα τον κέρδισε η δημοσιογραφία και η Αθήνα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία, τον έρωτα που έχει για τον έντυπο Τύπο γιατί «μου αρέσει η μυρωδιά του φύλλου. Άλλωστε τα γραπτά μένουν και σε καθορίζουν», όπως λέει. Επίσης για τις στιγμές, ευχάριστες και δυσάρεστες, που έχει στην ως τώρα πορεία του και πολλά άλλα.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει την μακροβιότερη καθημερινή πολιτική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, «Επί του Πιεστηρίου» στο KONTRA CHANNEL μαζί με τον Βασίλη Σκουρή.
Εντάχθηκε στο δημοσιογραφικό χώρο το 2004, ξεκινώντας από το Alter, ενώ έχει περάσει και από εφημερίδες, περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Σήμερα είναι πολιτικός συντάκτης της Realnews ενώ σχολιάζει την επικαιρότητα στον Real Fm 97,8.
-
Το 2004 μπήκατε επαγγελματικά στον χώρο αυτό, ξεκινώντας την σταδιοδρομία σας στο ALTER. Μετρώντας πάνω από 17 χρόνια μέχρι σήμερα. Τι σας ώθησε στη δημοσιογραφία;
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Μπήκα στον μαγικό χώρο της τηλεόρασης σε μικρή ηλικία, μόλις στα 24 και όταν ξεκίνησα δεν είχα συνειδητοποιήσει και εγώ ο ίδιος που θα με έβγαζε αυτή η επιλογή μου. Γιατί δημοσιογραφία, πάντα μου άρεσε από μικρό παιδί να ενημερώνομαι, ειδικά για τα πολιτικά θέματα, να διαβάζω εφημερίδες και να βλέπω ενημερωτικές εκπομπές. Έτσι σιγά σιγά η δημοσιογραφία καρφώθηκε από νωρίς στο μυαλό μου.Πάντως αν η τηλεόραση αποτελεί την πρώτη μου αγάπη γιατί εκεί ανδρώθηκα και έμαθα τη δουλειά, το έντυπο είναι ο έρωτας μου. Μου αρέσει η μυρωδιά του φύλλου. Άλλωστε τα γραπτά μένουν και το κυριότερο σε καθορίζουν.
-
Κάποιες φορές ίσως συνάδελφοί σας, δεν μεταδίδουν τα πράγματα όπως είναι (ή καλύπτουν μέρος αυτών) στο πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι, κάτι που το αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Θεωρείτε ότι θα έπρεπε να υπάρξει κάποια στιγμή μία εξυγίανση της ειλικρινούς δημοσιογραφίας από την «κατευθυνόμενη»;
Την απάντηση την δίνουν οι ίδιοι οι τηλεθεατές. Εάν νομίζουμε εμείς οι δημοσιογράφοι ότι είμαστε πιο έξυπνοι από τους τηλεθεατές κάνουμε μεγάλο λάθος. Εάν κάτι δεν αρέσει στους τηλεθεατές θα πάρουν το τηλεκοντρόλ και θα αλλάξουν κανάλι. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι επιλέγουν νέα πρόσωπα που πληρούν τα εχέγγυα της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας. Αυτή είναι και η μεγάλη τους δύναμη, το τηλεκοντρόλ.
Τώρα όσον αφορά τον χώρο μας τα τελευταία χρόνια, ειδικά από την περίοδο των μνημονίων και μετά έχουν γίνει τα πρώτα βήματα. Κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τα νέα πρόσωπα που βγαίνουν μπροστά. Σε κάθε περίπτωση όλοι μας θα πρέπει να ακολουθούμε τον μπούσουλα και την πυξίδα, δηλαδή τον δημοσιογραφικό κώδικα δεοντολογίας
-
Είστε από τα πρόσωπα του Kontra, που έχουν διαγράψει την δική τους πολυετή πορεία στην τηλεόραση, με μεγάλο φανατικό κοινό. Σας έχουν γίνει προτάσεις για να ενταχθείτε σε άλλες τηλεοπτικές στέγες;
Ξέρετε ο αυστηρότερος κριτής όλων μας είναι οι ίδιοι τηλεθεατές. Όσο οι τηλεθεατές στηρίζουν την κάθε εκπομπή και τον κάθε παρουσιαστή τόσο θα υπάρχει διάρκεια. Άρα κάθε μέρα και εγώ προσπαθώ να γίνομαι ακόμα καλύτερος στη δουλειά μου για τους ανθρώπους που με βάζουν στο σπίτι τους και με τιμούν με το τηλεκοντρόλ. Επιλογή μου όλα αυτά χρόνια είναι το kontra, ένα κατεξοχήν πολιτικό κανάλι με παρέμβαση. Άλλωστε υπάρχει άριστη συνεργασία με τον σταθμό και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου.
-
Στην περίπτωση του Covid-19, η οποία μετρά ήδη έναν χρόνο στην Ελλάδα- ουκ ολίγες εκπομπές έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία των ανθρώπων-, χωρίς να μεταδίδουν ένα θετικό μήνυμα, λόγια αισιοδοξίας στον πολίτη. Τελικά, θεωρείτε ότι η υπερπληροφόρηση ή σωστή ενημέρωση είναι αυτή που κυριαρχεί;
Η σωστή ενημέρωση είναι αυτή που κυριαρχεί ή τουλάχιστον πρέπει να κυριαρχεί. Εάν κάποιες φορές τα μονοθεματικά δελτία και εκπομπές λόγω ενός θέματος όπως ο Covid 19, φέρνουν υπερπληροφόρηση στο τέλος να ξέρετε θα επικρατήσει το μέτρο και η σωστή ενημέρωση. Άλλωστε στην αρχή της πανδημίας, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 ποιος γνώριζε τι είναι ο κορωνοϊός; Όποτε ήταν φυσικό τουλάχιστον στην αρχή όλα τα θέματα, με κυριότερο την προστασία της δημόσιας υγείας, να περιστρέφονται γύρω από τον κορωνοϊό. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη το κακό δεν είναι πάντα η υπερπληροφόρηση αλλά στο βωμό της τηλεθέασης να υπάρχει παραπληροφόρηση.
-
Ποια ήταν η πιο ευχάριστη ή η πιο άβολη στιγμή στην πορεία σας;
Ξεκάθαρα η καταστροφή στο Μάτι. Προσπαθούσα αφενός να μάθω τι συνέβη εκείνη την μοιραία βραδιά του Ιουλίου του 2018 και αφετέρου να μεταφέρω τα γεγονότα στους τηλεθεατές την ώρα που και εγώ ο ίδιος μέσα μου δεν μπορούσα να πιστέψω ότι υπήρχε τόση μεγάλη καταστροφή. Όσο για τις ξεχωριστές… στιγμές είναι πολλές ειδικά σε μια καθημερινή ζωντανή εκπομπή. Τι να πρωτοθυμηθώ από λάθος ονόματα στον αέρα και σαρδάμ μέχρι τηλεοπτικούς τσακωμούς ειδικά πολιτικών που φέρνουν και εμένα σε δύσκολη θέση. Αλλά να ξέρετε στην συντριπτική πλειοψηφία όταν κλείνουν τα φώτα και οι κάμερες, οι πολιτικοί παρά τις σκληρές συγκρούσεις τους στον αέρα δεν μπαίνουν σε προσωπικές αψιμαχίες και αλληλοκατηγορίες. Απλά ανανεώνουν το επόμενο τηλεοπτικό ραντεβού τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.