Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκινά σήμερα, 2 Φεβρουαρίου, μια σημαντική περιοδεία στη Μέση Ανατολή, στοχεύοντας στη διεθνή διπλωματική συνεργασία και την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στη Ντόχα

Η πρώτη στάση του Έλληνα υπουργού θα είναι το Κατάρ, όπου θα έχει σημαντική συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani. Η επίσκεψη αυτή αναμένεται να επικεντρωθεί στις διμερείς σχέσεις, τις επενδύσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει το Κατάρ στη Μέση Ανατολή.

Διπλωματικές επαφές σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Τη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Gideon Sa’ar. Η συζήτηση αναμένεται να εστιάσει στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, αλλά και σε ευρύτερα ζητήματα γεωπολιτικής σημασίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός θα επισκεφθεί τη Ραμάλα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Mohammad Mustafa.

Η επίσκεψη στη Ραμάλα υπογραμμίζει τη δέσμευση της Ελλάδας στη στήριξη της διπλωματικής λύσης του Παλαιστινιακού ζητήματος, ενώ αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει επίσης συνάντηση με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’, ενισχύοντας τη διαχρονική σχέση της Ελλάδας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας

Την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει την περιοδεία του στην Ιορδανία, όπου θα γίνει δεκτός από τον Βασιλιά Abdullah II.

Στο Αμάν, θα έχει επίσης σημαντικές συνομιλίες με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και τη συνεργασία σε θέματα περιφερειακής σταθερότητας.

Διπλωματική Αποστολή με Έμφαση στη Σταθερότητα και τη Συνεργασία

Ο διπλωματικός γύρος του Γιώργου Γεραπετρίτη αποτυπώνει τη σημαντική θέση της Ελλάδας στη διεθνή πολιτική σκηνή και την ανάγκη διατήρησης ισχυρών σχέσεων με κράτη που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Οι διμερείς και περιφερειακές εξελίξεις, η ενεργειακή ασφάλεια και η γεωπολιτική σταθερότητα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, σε μια περίοδο όπου η διπλωματία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ασφάλεια και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Διαβάστε ακόμη: