Η παραδοσιακή αθλητική δυναμική της Ρωσίας έχει εξασφαλίσει ότι ο εθνικός της ύμνος ακουγόταν σταθερά στις τελετές απονομής μεταλλίων των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Ωστόσο, το 2019, η Ρωσία αποκλείστηκε από όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις για τέσσερα χρόνια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ. Στη συνέχεια, το 2023, ως απάντηση στην πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή απέκλεισε τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία από τη φιλοξενία διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων ή την αποστολή ομάδων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Απαγόρευσε επίσης τις εθνικές τους σημαίες, τους ύμνους και τα αθλητικά τους χρώματα από εκδηλώσεις και αρνήθηκε να διαπιστεύσει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους τους.
Παρ΄όλα αυτά, ορισμένοι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές έχουν λάβει το πράσινο φως να αγωνιστούν στο Παρίσι ως «ουδέτεροι» συμμετέχοντες, εφόσον δεν συμμετείχαν στην «ενεργή υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία». Ήταν μια αμφιλεγόμενη απόφαση και η ευαισθησία του θέματος έχει θέσει τη διαδικασία επιλογής της ΔΟΕ υπό στενό έλεγχο.
Πώς αποφάσισε η ΔΟΕ ποιοι Ρώσοι μπορούν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Στην ιστοσελίδα της, η ΔΟΕ είπε ότι έλαβε υπόψη τις «δημόσιες δηλώσεις των αθλητών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη συμμετοχή σε φιλοπολεμικές διαδηλώσεις ή εκδηλώσεις και την εμφάνιση οποιουδήποτε συμβόλου που υποστηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, για παράδειγμα, του συμβόλου «Z».
Διευκρίνισε δε, ότι οι αθλητές δεν θα ήταν επιλέξιμοι εάν «είχαν συμβόλαιο με τον ρωσικό ή τον Λευκορωσικό στρατό ή τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας». Αυτό δημιούργησε κάποια ασάφεια στη διαδικασία ελέγχου, δεδομένης της κληρονομιάς της στρατιωτικής εμπλοκής στις ρωσικές αθλητικές ακαδημίες που χρονολογούνται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Ωστόσο, η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Χάγη, Global Rights Compliance, κατηγόρησε τη ΔΟΕ ότι δεν εφάρμοσε σωστά τους κανόνες. Είπε ότι περισσότεροι από τους μισούς από τους «ουδέτερους» αθλητές που κάλεσε η ΔΟΕ να αγωνιστούν παραβίαζαν τις δικές της οδηγίες.
Η ΜΚΟ έστειλε την αναφορά στους 15 κύριους χορηγούς των Αγώνων, προτρέποντάς τους να επανεξετάσουν τη χορηγία τους στους Αγώνες ή να λάβουν κάποια άλλη μορφή δράσης. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι κάποιος από αυτούς το έχει κάνει.
Η ΔΟΕ είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις ή τις αποφάσεις της επιτροπής καταλληλότητας ουδέτερων αθλητών της.
Πόσοι Ρώσοι και Λευκορώσοι αγωνίζονται στο Παρίσι;
Η ΔΟΕ προσκάλεσε 59 Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν, εκ των οποίων 28 απέρριψαν την προσφορά. Περίπου 330 Ρώσοι και 104 Λευκορώσοι συμμετείχαν στους Αγώνες του Τόκιο το 2021. Ο πιο σημαντικός Ρώσος που αγωνίστηκε στο Παρίσι ήταν ο αστέρας του τένις Daniil Medvedev, ο οποίος κατετάγη πέμπτος στον κόσμο στο Tour της Ένωσης Επαγγελματιών Αντισφαίρισης (ATP).
Πώς αναγνωρίζονται οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι στους Αγώνες;
Αγωνίζονται ως AIN (από τα γαλλικά αρχικά για Ανεξάρτητους Ουδέτερους Αθλητές) σε ουδέτερα χρώματα. Μια ειδική Ολυμπιακή σημαία και ύμνος σχεδιάστηκαν και συντέθηκαν στο παρελθόν για ουδέτερους αθλητές. Ωστόσο, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές έλαβαν μια διαφορετική σημαία που απεικονίζει ένα κυκλικό έμβλημα AIN και έναν μεμονωμένο, χωρίς λόγια ύμνο που επιλέχθηκε από τη ΔΟΕ.
Ο απολογισμός των μεταλλίων των AIN δεν εμφανίζεται στον συνολικό πίνακα μεταλλίων, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι επιτυχίες τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολιτικό «πυρομαχικό» από τους ηγέτες των χωρών τους.
Απαγορεύονται άλλες χώρες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Όχι. Η πολιτικά απομονωμένη Βόρεια Κορέα επέστρεψε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την απουσία της από τους αγώνες του Ρίο το 2016, όπου κέρδισε επτά μετάλλια, μεταξύ των οποίων δύο χρυσά.
Η Βόρεια Κορέα δεν συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, επικαλούμενη ανησυχίες για τον Covid-19. Η απόφαση οδήγησε στη ΔΟΕ να απαγορεύσει στη Βόρεια Κορέα να συμμετάσχει στους χειμερινούς αγώνες του Πεκίνου το 2022.
Ποια η ιστορία της συμμετοχής της Βόρειας Κορέας στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Η απομονωμένη ηγεσία της Βόρειας Κορέας γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική γύρω από τη συμμετοχή της σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις και η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι ποτέ εξασφαλισμένη. Δεν συμμετείχε σε έξι από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1964, συμπεριλαμβανομένου ενός που φιλοξενήθηκε από τη σύμμαχο Ρωσία στο Σότσι το 2014. Συμμετείχε στο μποϊκοτάζ των αγώνων του 1984 στο Λος Άντζελες υπό την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης και απέρριψε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στη Νότια Κορέα.
Η Πιονγκγιάνγκ χρησιμοποίησε επίσης τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως εφαλτήριο για πολιτικά ανοίγματα. Η Βόρεια Κορέα έστειλε την Κιμ Γιο Γιονγκ, την αδερφή του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας το 2018 στο πλαίσιο της εκτόνωσης των διμερών σχέσεων. Οι δύο χώρες παρέλασαν από κοινού υπό κοινή σημαία. Η κίνηση τελικά οδήγησε σε μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου για τον Κιμ Γιονγκ Ουν που κορυφώθηκε με μια σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ αρκετούς μήνες αργότερα στη Σιγκαπούρη – την πρώτη συνάντηση μεταξύ ενός ηγέτη της Βόρειας Κορέας και του εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ.
Διαβάστε ακόμη:
- Κόλαση επί Γης: Η χειρότερη πόλη να ζεις στον πλανήτη για 11 διαδοχικά έτη
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές την 9η ημέρα στο Παρίσι
- Στέφανος Κασσελάκης: Παράνομη και αυθαίρετη η πισίνα έκανε στις Σπέτσες, σύμφωνα με δημοσίευμα
- Πώς ήταν διάσημες Ελληνίδες σε νεαρή ηλικία – Κάποιες είναι αγνώριστες!