Στην απαίτηση του Τιμ Κουκ να επιστρέψουν στο γραφείο τους αντιδρούν οι εργαζόμενοι της Apple οι οποίοι συγκεντρώνουν υπογραφές για να συνεχίσουν την τηλεργασία.

Οι εργαζόμενοι της Apple δεν θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο

Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατα, ο Τιμ Κουκ ενημέρωσε τους υπαλλήλους ότι από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να εργάζονται στο γραφείο τρεις φορές την εβδομάδα. Έκτοτε, εργαζόμενοι της Apple μαζεύουν υπογραφές ούτως ώστε να μην γίνει αυτό αλλά να συνεχίσουν να εργάζονται με το σύστημα της τηλεργασίας.

Σύμφωνα με μια επιστολή που δημοσιοποίησε η Verge η πολιτική της Apple για επιστροφή στον χώρο εργασίας «έχει ήδη οδηγήσει κάποιους συναδέλφους μας στην απόφαση να παραιτηθούν».

Γιατί οι εργαζόμενοι της Apple δεν θέλουν να γυρίσουν στο γραφείο

Η επιστολή που υπογράφουν εργαζόμενοι της εταιρείας

«Πολλοί από εμάς νιώθουμε ότι πρέπει να διαλέξουμε είτε έναν συνδυασμό της οικογενειακής ζωής, της ευημερίας και της δυνατότητας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, είτε του να είμαστε μέρος της Apple» διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι της Apple που έγραψαν την επιστολή.

«Στη διάρκεια του τελευταίου έτους νιώθαμε συχνά ότι όχι απλώς δεν ακουγόμαστε, αλλά ότι μας αγνοούν επίτηδες» υποστηρίζουν κατηγορηματικά.

Είχε προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, επιστολή μέσω της οποίας ο Τιμ Κουκ, CEO της Apple, ενημέρωνε τους εργαζομένους ότι από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να βρίσκονται στο γραφείο τις Δευτέρες, τις Τρίτες και τις Πέμπτες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν από την Apple:

  • Να αφήσει την απόφαση για τηλεργασία ή επιστροφή στο γραφείο στα επιμέρους τμήματα.
  • Να ερευνήσει το θέμα σε όλα τα τμήματα και όλο το εύρος της εταιρείας.
  • Να ρωτά τους υπαλλήλους που παραιτούνται αν έπαιξε ρόλο στην απόφασή τους η πολιτική της φυσικής παρουσίας.
  • Να καταρτίσει σχέδιο για την ευέλικτη απασχόληση ατόμων με αναπηρία.
  • Να εξετάσει το περιβαλλοντικό κόστος της επιστροφής στο γραφείο.

Παρόμοια πολιτική ακολουθεί πάντως η Google, η οποία ζήτησε από τους εργαζομένους να εργάζονται από το γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο.

Η Facebook, από την άλλη, επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να εργάζεται από το σπίτι, αφού η τηλεργασία «είναι το μέλλον». Η Twitter, επίσης, έχει ενημερώσει τους υπαλλήλους της ότι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι «για πάντα» εκτός αν η θέση τους απαιτεί φυσική παρουσία.