Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι

Περί τραπεζών, αντοχών, εσόδων, αποτιμήσεων και κατανομής κοινοτικών πόρων

*** Επειδή επανέρχεται, απολύτως φυσιολογικά, στη συζήτηση το θέμα των εγχώριων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank) και των αντοχών τους, σε σχέση με την τωρινή τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ελβετία-Ευρώπη, καθώς και η συνεπαγόμενη συζήτηση και ο προβληματισμός για την πραγματική τους κατάσταση, ιδίως αν η τωρινή κρίση διογκωθεί, θα πρέπει να επισημανθούν κάποια βασικά πράγματα.

Οι ελληνικές τράπεζες, αυτή την περίοδο έχουν κυριολεκτικά πρωτοφανή και υπερβάλλουσα ρευστότητα. Ναι μεν οι αναλήψεις συνεχίζονται, αλλά αισθητά μειωμένες τον Φεβρουάριο έναντι του Ιανουαρίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Μάρτιος ήταν και πάλι μήνας αθρόας εξόδου κεφαλαίων.

Από την άλλη, όμως, απροσδόκητα πολλές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους σπεύδουν να εξοφλήσουν πρόωρα είτε το σύνολο των δανειακών τους υποχρεώσεων είτε μεγάλο μέρος του ανεξόφλητου υπολοίπου, προκειμένου να γλυτώσουν το κόστος που επιφέρουν οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων.

Με αποτέλεσμα, τα ταμεία των τραπεζών, από τη στιγμή που το…ισοζύγιο αναλήψεων – εξοφλήσεων δανείων γέρνει συντριπτικά υπέρ των δεύτερων, με την επιστροφή δανειακών κεφαλαίων στη βάση τους, να γεμίζουν ασφυκτικά.

Με το σταγονόμετρο οι χορηγήσεις, υπερκέρδη για τις τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων, χωρίς να κάνουν τίποτα…

*** Σε αυτό το γεγονός, βέβαια, σημαίνοντα ρόλο παίζει και το ότι οι χορηγήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο προς τις επιχειρήσεις, ενώ τα οφέλη για τις τράπεζες – που συνεπάγονται ζημίες και ασφυξία για τους δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις – από την αύξηση των επιτοκίων είναι πρωτοφανή και πολλαπλασιάζουν την ισχύ τους, χωρίς οι ίδιες να κάνουν απολύτως τίποτα, παρά να εισπράττουν τα αυξημένα έσοδα τους.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που αναφέρθηκε σε πάνελ του Οικονομικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να καταδειχθεί το πρόβλημα: Μία επιχείρηση η οποία βαρύνεται με δανεισμό εξυπηρετούμενο 40 εκατ. ευρώ, με 200 εργαζόμενους και ΕΒΙΤΑ 2 εκατ. ευρώ το 2021.

Το ετήσιο κόστος για την εξυπηρέτηση των δανείων της πριν την αύξηση των επιτοκίων ήταν 800.000 ευρώ, ενώ σήμερα έχει φτάσει το 1,6 εκατ. ευρώ, διπλασιάστηκε (!) δηλαδή και μέχρι τέλος του 2024 θα έχει εκτοξευτεί στα 2 εκατ. ευρώ, όσα είναι δηλαδή τα κέρδη της!!!

Δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο οι ελληνικές τράπεζες από την διεθνή τραπεζική κρίση

*** Είναι προφανές και πασίδηλο ότι κανέναν άμεσο κίνδυνο δεν διατρέχουν οι ελληνικές τράπεζες, από την σε εξέλιξη ακόμα ευρισκόμενη νέα τραπεζική κρίση. Αυτή την παραδοχή κάνουν, κατόπιν αναλύσεων και οι περισσότεροι ξένοι οίκοι, που παρέχουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δίνοντας μάλιστα εν μέσω κρίσης και αμφιβολιών για το τέλος της αυξημένες τιμές – στόχους για τις μετοχές τους, μετά την πρόσφατη υποχώρησή τους, οφειλόμενη κατά βάση στην κατάρρευση της SVB και της Credit Suisse. Η τεράστια και προκλητική ακόμα διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων είναι που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της σημερινής δυναμικής των εγχώριων τραπεζών. Το φαινόμενο αυτό δεν συνιστά βεβαίως την πλέον υγιή κατάσταση και την πλέον σταθερή πηγή εσόδων, καθώς ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, ήπιες προς το παρόν λόγω αρνητικής προϊστορίας (τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις κλπ) και από την πλευρά της ΕΚΤ και άλλων κοινοτικών οργάνων και παραγόντων.

Πρέπει να ενισχυθούν οι δανειοδοτήσεις, το μήνυμα της ΕΚΤ!

*** Ακόμα και ο Μartin Bijsterbosch, επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα, αφού διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρόλο που υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν υπάρχει ανησυχία, τόνισε – “με το γάντι” είναι η αλήθεια – ότι είναι απαραίτητο, να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών, ώστε να παρέχουν χρηματοδότηση. Εννοώντας σαφώς ότι τα σημερινά επίπεδα δανειοδοτήσεων δεν βοηθούν ούτε την οικονομία ούτε και τις ίδιες μεσοβραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα φυσικά. Αν δεν δίνεις δάνεια, δεν μπορεί να βασίζεσαι στα έσοδα προμηθειών από τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις αυξημένες καταβολές δόσεων υφιστάμενων δανείων. Στάθηκε σε δύο ακόμα πολύ σημαντικά κατά την άποψή μου σημεία ο επικεφαλής της ΕΚΤ για την Ελλάδα:

  • Στο ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί κατανομής της χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία. Μας λέει δηλαδή με απλά λόγια ότι κεφάλαια να αντλήσει η χώρα υπάρχουν, δίνονται, αλλά έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κατανομή τους! Ποιος ευθύνεται; Το Δημόσιο, ήτοι τα συναρμόδια υπουργεία και φυσικά οι τράπεζες, με τη μόνιμη κωλυσιεργία τους.
  • Στο ότι πρέπει να δημιουργηθούν θεσμοί που θα υποστηρίζουν το δανεισμό για επενδύσεις, προσέξτε που, στην παραγωγή. Όχι δηλαδή σε υπηρεσίες, τουρισμό και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο (δηλαδή, ξέρω, αλλά δεν είναι της παρούσης που λέμε), αλλά να δοθούν κεφάλαια στον παραγωγικό τομέα της χώρας. Ακούει κανείς; Μπά, τώρα που ερρίφθη ο κύβος για τις εκλογές και την ημερομηνία τους, ένας λόγος παραπάνω να αγνοήσουμε πλήρως όσα διαπιστώνουν οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αυτοί που μας δίνουν τα χρήματα δηλαδή και να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε μόνο τους μεγάλους ομίλους, άντε και κανένα μικρομεσαίο, για τις φωτογραφίες και το άλλοθι…

Περί λαθραίων τσιγάρων και κλοπών χαλυβουργικών/ σιδηρικών προϊόντων: Οι κορυφές μένουν στο απυρόβλητο

*** Έβλεπα μία ανακοίνωση της Αστυνομίας για συλλήψεις στη βόρεια Ελλάδα κάποιου κυκλώματος εισαγωγής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων. Και θυμήθηκα τον περίεργο πνιγμό (;) του Κωνσταντίνου Καρέλια, που πολλοί απέδωσαν στα πανίσχυρα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, από και προς την Ελλάδα. Η οποία πολλές φορές μετατρέπεται και σε χώρα-κόμβο για τη διακίνησή τους και σε άλλες γειτονικές αγορές, κυρίως τα Βαλκάνια, αλλά και την Ιταλία και την Τουρκία. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, καθώς πέραν του οικονομικού ενδιαφέροντος, που είναι το πρώτιστο εν προκειμένω, αγγίζει και άλλες πλευρές όπως, το που παράγονται τα λαθραία τσιγάρα, αν υπάρχει και ελληνική “ανάμειξη” σε κάποιες περιπτώσεις, με όποια μετάφραση κι αν δοθεί στη λέξη “ανάμειξη”. Μπείτε σε ένα οποιοδήποτε μικρό κατάστημα, σαν αυτά που έχουν φυτρώσει εκατοντάδες στις μεγάλες πόλεις και θα δείτε απίθανες μάρκες τσιγάρων, τα περισσότερα των οποίων είναι λαθραία! Αλλά, κανείς δεν ασχολείται, αν δεν υπάρξουν επώνυμες καταγγελίες. Αλλά, ποιος να τολμήσει να τις κάνει, όταν γνωρίζει ή υποψιάζεται τα βρώμικα και επικίνδυνα κυκλώματα που διακινούν τα λαθραία τσιγάρα στη χώρα μας, σε βάρος της οικονομίας, της όποιας καπνοπαραγωγής απέμεινε και της υγείας των καπνιστών, που τα προτιμούν επειδή είναι φθηνότερα, ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι είναι κακής ποιότητας και λίαν επικίνδυνα για την υγεία τους.

Η μάστιγα των εκτεταμένων κλοπών τροχαίου υλικού!

*** Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στέρησε τη ζωή 57 νέων παιδιών κατά βάση, επανήλθε για λίγο, δυστυχώς, στην επικαιρότητα το θέμα των εκτεταμένων κλοπών ΚΑΙ τροχαίου υλικού που περιέχει χάλυβα ή διάφορα κράματα σιδήρου και χάλυβα. Φαινόμενο που μαστίζει με μαζικές κλοπές τα τελευταία χρόνια ότι παρόμοιο υλικό και προϊόν μπορεί να φανταστεί κανείς, από καλώδια της ΔΕΗ, ράγες και δοκούς του ΟΣΕ, καπάκια της ΕΥΔΑΠ, μικρούς κυρίως κάδους απορριμμάτων κλπ. Ποιες αποθήκες λοιπόν, παραλαμβάνουν, με ελάχιστες αμοιβές, αυτά τα προϊόντα και σε ποιες βιομηχανίες και βιοτεχνίες τα μεταπωλούν; Είναι τόσο δύσκολο να εντοπιστούν; Έναν φουκαρά μετανάστη, που μαζεύει με το τρίκυκλό του τέτοια είδη να ακολουθήσεις, βρίσκεις τον πρώτο σύνδεσμο. Και από εκεί και πέρα είναι πολύ εύκολο να βρεις και το υπόλοιπο κύκλωμα. Όταν φυσικά θέλεις και έχεις πραγματική διάθεση, στην πράξη, να εξαρθρώσεις τέτοια νοσηρά και επικίνδυνα κυκλώματα.

Ανησυχητικά σημάδια στα στεγαστικά δάνεια/Άλλα 5 χρόνια ακόμα για να καθαριστούν τα κόκκινα δάνεια

*** Αξίζουν προσοχής και…αναγωγής τα όσα ανέφερε σε χθεσινή παρέμβασή του ο Θεόδωρος Καλαντώνης πρόεδρος της doValue Greece, ο οποίος υποστήριξε ότι τα κόκκινα δάνεια παρά την μείωση τους αποτελούν βαρίδι για την οικονομία και ότι αναπτυξιακό σχεδιασμό. Προέβλεψε δε ότι για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς παραμένουν ακόμη 90 δις. ευρώ, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια ακόμη. Μέχρι σήμερα οι Servicers έχουν ρυθμίσει περίπου 35 δις .ευρώ κόκκινα δάνεια και περίπου 10 δις. ευρώ έχουν επιστρέψει ως πράσινα στο τραπεζικό σύστημα. Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνέπειες που θα έχει η αύξηση των επιτοκίων στους δανειολήπτες νοικοκυριά και επιχειρήσεις . Ήδη τους τελευταίους 2 – 3 μήνες όπως είπε έχουν διαφανεί ανησυχητικά σημάδια κυρίως στα στεγαστικά και στα δάνεια των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ωστόσο χαρακτήρισε την κατάσταση ελεγχόμενη. Η συγκεκριμένη λέξη, πάντως έχει καταστεί…σχεδόν έγκυος και προφανώς οι τράπεζες, πέραν της βελούδινης γνωστοποίησης του προβλήματος, θα πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα μείωσης των επιβαρύνσεων των δανειοληπτών. Αργότερα, θα είναι ίσως πολύ αργά…

Ενδιαφέρουν

*** Αχ εκείνος ο έρμος ο πολυδιαφημισμένος Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, τον θυμάστε ακόμα; Υποτίθεται ότι μεθαύριο Παρασκευή θα υπάρξουν εξελίξεις. Μακάρι, αλλά αν τις δείτε ειδοποιείστε και μένα, να πανηγυρίσω. Θέλει πολύ δουλειά και πολλά λεφτά το εγχείρημα, οπότε, μετά τας εκλογάς, οι όποιες αποφάσεις. Έτσι κι αλλιώς, από Σεπτέμβριο και μετά προοριζόταν η σταδιακή ενεργοποίησή του και τέλος του 2023, αρχές του 2024 η εφαρμογή του.

ΚΟΥΙΖ 1

“Ζωγραφίζει το αύριο ο ΟΔΔΗΧ!” Ποιος τραπεζικός παράγων το είπε, με αφορμή την νέα και ξαφνική έξοδο στις αγορές με νέο 5ετές ομόλογο;

ΚΟΥΙΖ 2

Εξακολουθούμε να εξάγουμε εκρηκτικά στη Βόρεια Μακεδονία, για τις ανάγκες του εργοστασίου, ιδιοκτησίας της Ρότσιλντ; Το υπουργείο Εξωτερικών, που δίνει την τελική άδεια, έχει μηχανισμό ελέγχου της μη επικινδυνότητάς τους, μέχρι τουλάχιστον να περάσουν τα σύνορα;

ΚΟΥΙΖ 3

Ποιο πολιτικό κόμμα σκέφτεται σοβαρά να ζητήσει ελέγχους για την αθρόα είσοδο κεφαλαίων και την προέλευσή τους;

*** Η υγιής επιχειρηματική κοινότητα, δεν διακατέχεται από κανέναν φόβο για τις μετεκλογικές εξελίξεις, σε αντίθεση με διάφορους κρατικοδίαιτους και όσους έχουν μάθει να ζουν με το αλισβερίσι, πολιτικό και οικονομικό και με τα δανεικά κι αγύριστα. Και ο νοών, νοείτο.

***Αυτά και για σήμερα κυρίες μου και κύριοι. Μπόρα είναι, θα περάσει (στα φυσικά φαινόμενα αναφέρομαι, μη… μπερδεύεστε!). Την καλημέρα μου!