Στο ερώτημα, γιατί ο Ερντογάν δεν ταυτίστηκε με τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ αρνούμενος να εφαρμόσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό τον εναέριο χώρο και κλείνοντας τα στενά του Βοσπόρου, αφού πρώτα πέρασαν τα ρωσικά πολεμικά πλοία η απάντηση είναι η εξής: Η Τουρκία έχει εμπορικές σχέσεις με τη Μόσχα της τάξεως των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία σε εξοπλιστικό επίπεδο από την αγορά των υπερσύγχρονων πυραυλικών συστημάτων S400 τους κωδικούς των οποίων έχει η Μόσχα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να τους αδρανοποιήσει.
Οι Ρώσοι ολοκληρώνουν σε ένα εξάμηνο το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και έχουν εξασφαλίσει συμβόλαιο και για την κατασκευή νέου εργοστασίου.
Επίσης η Τουρκία προσδοκά να φιλοξενήσει για φέτος πάνω από 15 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες.
Όπως αντιλαμβάνεστε ο σουλτάνος Ερντογάν είναι όμηρος του Πούτιν και με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα αναγκάζεται να πατάει σε δύο βάρκες.
Το ζήτημα είναι κατά πόσο το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως οι Αμερικάνοι θα εξακολουθούν να κάνουν τα στραβά μάτια στα βρώμικα παιχνίδια του Ερντογάν.