Ένα έντονο παρασκήνιο αναδύεται τις τελευταίες ώρες που θέλει το Μαξίμου να είναι στα κάγκελα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια ο οποίος σήκωσε τους τόνους ανήμερα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Στο Μαξίμου και στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν ότι αυτή η περίεργη παρέμβαση Δένδια έχει να κάνει με το γεγονός ότι θέλει να φιλοτεχνήσει ένα πατριωτικό προφίλ πολλές φορές εις βάρος της εξωτερικής πολιτικής.

Οι ίδιες οι πηγές λένε ότι χρονικά συνέβη λίγες ώρες μετά την επεφρασμένη θέληση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ουάσιγκτον και μετά τη συνάντηση με τον Γκουτιέρεζ να ανοίξει το θέμα της λύσης του Κυπριακού. Μία κίνηση η οποία επικροτήθηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη σε δεύτερο χρόνο.

Ενώ λοιπόν, Μαξίμου και ΥΠ.ΕΞ είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα ειρηνικού διαλόγου με την Τουρκία το οποίο επιβεβαιώθηκε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου ο Ερντογάν ζήτησε να δει τον κ. Μητσοτάκη, λένε οι πηγές, ο Νίκος Δένδιας με τις σκληρές αλλά σωστές κουβέντες δημιούργησε ρήγμα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να χαλάσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την προσέγγιση των δύο χωρών που έχει ως τώρα, λίγα αλλά απτά αποτελέσματα. Επίθεση δέχτηκε όμως και από τον Εθνικό Κήρυκα. Τι έλεγε το άρθρο της πιο γνωστής εφημερίδας της ομογένειας;

«Δεν είναι κακό να έχει ένας πολιτικός φιλοδοξίες και μάλιστα υψηλές, πολύ υψηλές. Αντίθετα, το θεωρώ καλό. Η φιλοδοξία σε παρακινεί συνεχώς να γίνεσαι καλύτερος, να μη βαλτώνεις. Αυτό βέβαια είναι άλλο, και είναι άλλο η φιλοδοξία να σε παροτρύνει συνεχώς να κινείσαι με ένα πριόνι στο χέρι για να πριονίζεις την καρέκλα του αρχηγού σου προκειμένου να του πάρεις εσύ τη θέση. Εδώ η κατάσταση γίνεται νοσηρή. Κανένας βέβαια δεν παραδέχεται ότι κυκλοφορεί με το πριόνι (σαν τον νέο πρόεδρο της Αργεντινής) όσο φανερές και εξόφθαλμες και αν είναι οι ενέργειές του. Ολοι το κρύβουν αυτό. Δεν είναι σωστό να φαίνεται ότι προσπαθούν με δόλιο τρόπο να ανέλθουν. Τι να κάνεις όμως που μερικές φορές αυτά τα πράγματα δεν κρύβονται με τίποτα.

Ουσιαστικά, το άρθρο τον κατηγορεί ότι με την συμπεριφορά προσπαθεί να πριονίσει την καρέκλα του Πρωθυπουργού θέτοντας συνεχώς ζητήματα που δεν άπτονται της αρμοδιότητάς του (δεν είναι πλέον υπ. Εξωτερικών) και παρεμβαίνοντας στην ελληνοτουρκική προσέγγιση με απώτερο σκοπό να θέσει τον εαυτό του ως μνηστήρα και πυλώνα των κεντροδεξιών-πατριωτικών δυνάμεων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία που έβγαλε ο Εθνική Κήρυκας ένα τέτοιο κείμενο, διότι είναι ιδιοκτησίας Διαματάρη ο οποίος αποτελεί έναν συχνό συνομιλητή του Πρωθυπουργού για θέματα ομογένειας και όχι μόνο.

Το ζήτημα είναι ότι Μητσοτάκης- Ερντογάν είναι αποφασισμένοι να συναντηθούν και τον Σεπτέμβριο και να θέσουν όλη την ατζέντα που αφορά τις δύο χώρες, ανεξαρτήτως άλλων παρεμβάσεων. Πόσο μάλιστα, όταν το σενάριο για ανάληψη θέσης ευρωπαϊκής από τον Μητσοτάκη έχει καεί. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επανεξελέγη. Έτσι δεν τίθεται θέμα να φύγει ο Μητσοτάκης από το Μαξίμου, άρα και οι μνηστήρες θα πρέπει να περιμένουν.

Διαβάστε ακόμη: