Ενώ ο ΟΤΕ πήρε την απόφαση να αναβαθμίσει δωρεάν τις ταχύτητες του σταθερού Internet, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να αποκτήσουν γρήγορο Internet, ήρθε η παρέμβαση της Vodafone που επιχειρεί να βάλει φρένο σε αυτή την πρωτοβουλία.

Η Vodafone, λοιπόν, κατέθεσε σχετική επιστολή στην ΕΕΤΤ, η οποία ερμηνεύεται και ως αίτημα λήψης ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσει τη διαδικασία. Σημειωτέον, η ΕΕΤΤ έχει ήδη εγκρίνει περίπου το 1/3 των πακέτων του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα η αναβάθμιση να έχει ήδη αρχίσει και να υλοποιείται σε αρκετούς πελάτες, με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022.

Αν και καταναλωτές και επιχειρήσεις έχουν υποδεχτεί εξαιρετικά θετικά αυτή την πρωτοβουλία του ΟΤΕ, ο ανταγωνισμός δεν φαίνεται να συμφωνεί, καθώς για να μη μείνει πίσω στα μάτια των πελατών του, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει. Και αυτό έχει ένα κόστος, σε έσοδα από τη μείωση των τιμών και σε κατασκευή υποδομών.

Ο ΟΤΕ δηλώνει πως είναι διατεθειμένος να το επωμιστεί. Οι υπόλοιποι πάροχοι όμως σχεδόν εξαρχής αντέδρασαν, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως το κόστος των αναβαθμίσεων για αυτούς είναι πολύ μεγαλύτερο, παρά τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί, πως συμπιέζεται το περιθώριο κέρδους τους και ότι οι κανόνες δεν ισχύουν το ίδιο για όλους.

Από τον ΟΤΕ διαμηνύουν πως η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει ουραγός στις ταχύτητες για το Internet και πως, αν κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν επενδύσεις, να μην εμποδίζουν τους υπόλοιπους να το πράξουν.

Ανεξαρτήτως της έκβασης των ασφαλιστικών μέτρων, για την οποία θα αποφασίσει ο ρυθμιστής, η χώρα χάνει πολύτιμο χρόνο προκειμένου να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Είναι κρίμα να χάσουμε το τρένο της ψηφιακής μετάβασης ή να καθυστερήσουμε ως προς αυτήν, ιδιαίτερα όταν αυξάνεται ο ανταγωνισμός με επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που ωφελεί τους καταναλωτές.