Στην Ελλάδα η περίπτωση της Tesla αποτυπώνεται με αριθμούς που προκαλούν έκπληξη για όποιον δεν γνωρίζει με λεπτομέρεια την αγορά αυτοκινήτου. Κι αυτό γιατί το 2021 η συγκεκριμένη εταιρεία πούλησε στη χώρα μας συνολικά 598 καινούρια αυτοκίνητα, υπερβαίνοντας τη Land Rover που πούλησε 566, τη Mazda που πούλησε 453, τη Honda με 332, τη Mitsubishi με 225 και ακόμα πιο κάτω την Alfa Romeo με 113.

Από τους λόγους που τα μοντέλα της συγκεκριμένης εταιρείας, αν και αμιγώς ηλεκτροκίνητα – σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που παρουσιάζει έλλειψη υποδομών και φορτιστών – καταγράφουν διαρκή ανάπτυξη, εντοπίζεται στο ότι όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο και διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο, προτιμούν τη συγκεκριμένη μάρκα λόγω της μεγάλης απήχησης και δημοσιότητας που διατηρεί σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και των επιδόσεων που παρουσιάζει.

Την ίδια στιγμή, οι επιδόσεις της Tesla φαίνεται να προβληματίζουν αρκετές από τις παραδοσιακές δυνάμεις του αυτοκινήτου, οι οποίες αν και κατά κύριο λόγο βενζινοκίνητες – γεγονός που τους επιτρέπει να έχουν τροφοδοσία καυσίμου από οπουδήποτε – παραμένουν παρόλ’ αυτά μερικά βήματα πίσω σε επίπεδο πωλήσεων. Ενδεικτικό μάλιστα της εκρηκτικής ανόδου που κατέγραψε η Tesla το 2021, είναι το γεγονός ότι το 2020 πούλησε μόλις 22 νέα αυτοκίνητα στη χώρα μας, σε σχέση με τα 598 της περσινού έτους. Και επί της ουσίας έκανε τα πρώτα της βήματα στην ελληνική αγορά σε ένα έτος που επί μακρόν οι εκθέσεις αυτοκινήτου παρέμειναν κλειστές και οι αγορές αυτοκινήτου περιορίστηκαν σημαντικά λόγω των περιοριστικών μέτρων που έφερε μαζί της η πανδημία, με την αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα να γράφει το 2020 πτώση πωλήσεων κατά 24,6% σε σχέση με το 2019.

Το νέο εργοστάσιο στην Ευρώπη

Mάλιστα, ο επικεφαλής της Tesla και επιδραστικός επιχειρηματίας – από τους πλέον επιδραστικούς παγκοσμίως – Elon Musk, προχώρησε πριν από λίγες μέρες στην έναρξη λειτουργίας ενός ακόμη εργοστασίου κατασκευής των αυτοκινήτων του με έδρα τη Γερμανία. Στόχος μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση ήταν να αποσυμπιέσει τα υπόλοιπα εργοστάσια παραγωγής που διαθέτει όπως αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και να αναπληρώσει χαμένες παραγωγικές εγκαταστάσεις όπως αυτή της Κίνας, η οποία μόλις χθες έγινε γνωστό ότι διακόπτει τη λειτουργία της μέχρι νεοτέρας λόγω των περιορισμών που φέρνει στη συγκεκριμένη χώρα το νέο κύμα εξάπλωσης της πανδημίας.

Στην Ελλάδα η ζήτηση για ένα Tesla ήταν τέτοια που οδήγησε μάλιστα κάποιους να βαφτίσουν εαυτόν ως «επίσημο συνεργάτη» της αυτοκινητοβιομηχανίας, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα διάθεσης των μοντέλων της εταιρείας στην εγχώρια αγορά.

Το μοντέλο λειτουργίας της Tesla

Ωστόσο κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να συμβεί εάν κανείς αναλογιστεί το γεγονός ότι η εταιρεία του Elon Musk δε συνεργάζεται με δίκτυο αντιπροσώπων και εξουσιοδοτημένων επισκευαστών, προκειμένου να έχει η ίδια τον απόλυτο έλεγχο των υπηρεσιών και του ανεφοδιασμού της κάθε αγοράς, στην οποία δραστηριοποιείται.

Στη χώρα μας η Tesla εκπροσωπείται από τη θυγατρική εταιρεία Tesla Greece ΙΚΕ, ενώ η επισκευή των οχημάτων της εταιρείας γίνεται σε αυτόνομο χώρο που μισθώνει εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας FMS στην περιοχή του Ρέντη και είναι επανδρωμένος με εξειδικευμένο προσωπικό που ελέγχει και εκπαιδεύει η ίδια.
Μάλιστα απολύτως ενδεικτικό της παρουσίας και της δραστηριότητας της Tesla στην ελληνική αγορά, είναι το γεγονός ότι το πρώτο σημείο πώλησης των αυτοκινήτων της δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2020 εντός των εγκαταστάσεων του εμπορικού κέντρου Golden Hall. Σε ό,τι αφορά την έδρα της Tesla Greece, βρίσκεται εντός του Τεχνολογικού Πάρκου Λεύκιππος στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Tesla Greece το 2020 ο κύκλος εργασιών της ήταν συνολικά 1,19 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 684,6 χιλ. ευρώ αφορούσαν τις υπηρεσίες έρευνας και 511,9 χιλ ευρώ που αφορούσαν πωλήσεις αυτοκινήτων. Ωστόσο τα νούμερα αυτά θα είναι σημαντικά μεγαλύτερα όταν θα δημοσιευθούν οι οικονομικές καταστάσεις του 2021, εάν κανείς λάβει υπόψη του το γεγονός ότι κατά τη συγκεκριμένη χρονιά πούλησε τα 598 αυτοκίνητα που προαναφέραμε.

Εάν λοιπόν σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που οι υποδομές της για την εξυπηρέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκονται για την ώρα στα σπάργανα, η Tesla καταγράφει τις παραπάνω επιδόσεις, το μέλλον της προδιαγράφεται πιθανότατα ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.