Για να ξέρετε, το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα εντός του 2022, δεν πρέπει να θεωρείται ούτε βέβαιο, ούτε εξασφαλισμένο, παρά τις σχετικές προβλέψεις από ξένους οίκους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας!

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τόσο ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλ. Πατέλης, όσο και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας είναι εξαιρετικά ανήσυχοι ως προς το κατά πόσο τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να πάρει επενδυτική βαθμίδα, που της εξασφαλίζει εκτός των άλλων και τις ροές της αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα!

Ζήτημα μείζον και καθοριστικό όπως άλλωστε το έχει επισημάνει – και επιμένει σε αυτό- ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας!

επενδυτική βαθμίδα

Μου λένε μάλιστα καλά πληροφορημένοι κύκλοι, πως στο άκουσμα της αναβολής της αναμενόμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας από την Moody’s, η οποία, όπως προηγουμένως η Standard & Poor’s, επέλεξε και αυτή τον δρόμο της σιωπής, Πατέλης και Σταϊκούρας «έχασαν τον ύπνο τους»!!!

Καθώς είχαν σίγουρο ότι η Moody’s θα αναβάθμιζε την οικονομία και όπως είναι εύλογο, η σιωπή και η αναβολή προκάλεσε σοβαρή αναστάτωση και προβληματισμό!

Καθώς η επενδυτική βαθμίδα ανοίγει τα σύνορα της χώρας για ξένους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, εντάσσοντας την μεταξύ των υγιών και ασφαλών οικονομιών του πλανήτη, όπου το ρίσκο είναι χαμηλό, ενώ παράλληλα η επενδυτική βαθμίδα σε μεγάλο βαθμό διασφαλίζει την διατήρηση αγοράς από την ΕΚΤ των ομολόγων, θα συνεχιστεί δηλαδή ανελλιπώς η ροή χρηματοδότησης που την χρειάζεται πολύ η χώρα λόγω και της συγκυρίας του covid-19 καθώς και των ειδικών βοηθημάτων και κρατικών ενισχύσεων που λαμβάνουν χώρα συνεχώς λόγω της πανδημίας!