search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιάννης Στουρνάρας: «Βλέπει» κάμψη στη ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά

Οι τράπεζες θα είναι περισσότερο συγκρατημένες στη χορήγηση δανείων επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια.

Γιάννης Στουρνάρας: «Βλέπει» κάμψη στη ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά

Κάμψη στη ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά «βλέπει» ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής, λόγω των υψηλών επιτοκίων, του πληθωρισμού που «ψαλιδίζει» το διαθέσιμο εισόδημα και της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης. Τα υψηλά επιτόκια ωστόσο θα φέρουν άνοδο στα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων.

Οι τράπεζες θα είναι περισσότερο συγκρατημένες στη χορήγηση δανείων σύμφωνα με την ΤτΕ, ακριβώς επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια.

«Η αναμενόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας θα επιδεινώσει τη χρηματοοικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αυξάνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επιβράδυνση θα υπάρξει και στις επιχειρηματικές χρηματοδοτήσεις, ωστόσο θα είναι μικρότερη και σύμφωνα με την ΤτΕ «αναμένεται να διατηρήσει υψηλούς ετήσιους ρυθμούς σε σχέση με το μακροχρόνιο μέσο όρο 20ετίας χάρη στη συγχρηματοδότηση εκ μέρους των τραπεζών των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)».

Στο μέτωπο τώρα των καταθέσεων, οι επικείμενες αυξήσεις στα προθεσμιακά επιτόκια αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για καταθέσεις προθεσμίας.

Σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, το ποσοστό τους τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 9,7% (από 12,8% τον Δεκέμβριο 2021) καθώς και οι τέσσερις συστημικές έχουν επιτύχει μονοψήφιο ποσοστό καθυστερήσεων.

Τον Σεπτέμβριο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ανήλθαν σε 14,6 δισεκ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,8 δισεκ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2021 και κατά 94,1 δισεκ. ευρώ έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο τους.

Το 68% των προβληματικών δανείων είναι επιχειρηματικά δάνεια, το 22% περίπου στεγαστικά και το υπόλοιπο καταναλωτικά. Επίσης, περίπου ισόποση είναι η κατανομή μεταξύ δανειακών συμβάσεων που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, δανείων αβέβαιης είσπραξης (“unlikely to pay”) και δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί.

Ωστόσο το 38% του συνόλου των προβληματικών δανείων είναι δάνεια που έχουν ρυθμιστεί και όπως επισημαίνει η ΤτΕ «υψηλό ποσοστό των δανείων που τίθενται σε καθεστώς ρύθμισης εμφανίζει πάλι καθυστέρηση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη συνομολόγηση της ρύθμισης».

Η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως και η οριστική εκκαθάριση του ιδιωτικού χρέους που διαχειρίζονται οι servicers παραμένουν ως προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.

Διαβάστε ακόμη: