Η ηγετική «τριανδρία» της Greek Mafia έχασε έναν ακόμα από τους αρχηγούς της. Ο πρώτος ήταν ο Βασίλης Στεφανάκος, ο δεύτερος ήταν ο επονομαζόμενος… «Θείος Τζο», Γιάννης Σκαφτούρος.

Ο τρίτος, ο Παναγιώτη Βλαστός, ακόμα «σώζεται», γιατί είναι έγκλειστος στις φυλακές. «Ξεκαθάρισμα» της… παλαιάς γενιάς από ένα νέο «εγκληματικό στρατηγείο», που αναδύεται στο χώρο της νύχτας, βλέπουν οι Aρχές πίσω από την εκτέλεση Σκαφτούρου, αναζητώντας τους ηθικούς αλλά και τους φυσικούς αυτουργούς του συμβολαίου θανάτου.

Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ερευνούν τη δολοφονία κάνουν λόγο για μια επίθεση που δείχνει… μίσος και αντιπαλότητα, καθώς οι πληρωμένοι δολοφόνοι δεν δίστασαν να πυροβολήσουν αρκετές φορές τον Γιάννη Σκαφτούρο που βρισκόταν ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους, χωρίς να ανησυχούν για τυχόν παράπλευρες απώλειες.

Γιάννης Σκαφτούρος: Η ηγετική «τριανδρία» της Greek Mafia έχασε έναν ακόμα από τους αρχηγούς

Γιάννης Σκαφτούρος – Τα σενάρια για την δολοφονία του

Οι Aρχές εξετάζουν αν το συμβόλαιο θανάτου πρόκειται για προϊόν κάποιας αντιπαράθεσης που σχετίζεται με τις πρόσφατες δραστηριότητες του 55χρονου, ενώ δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να συνδέεται με την προηγούμενη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του, τον Ιούνιο του 2018 στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν μαχαιρώθηκε στο πόδι από τον Κλοντιάν Λεκοτσάι ή «Κλόντι». Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει το ενδεχόμενο ο «Θείος Τζο» να έχει έρθει σε «αντιπαράθεση» με μέλη της αλβανικής Μαφίας, διαχειριστές «γραφείων ενοικιαζόμενων εκτελεστών», κάτι που ενδεχομένως να προκάλεσε τόσο την επίθεση του 2018 όσο και τη χθεσινή εκτέλεση.

Οι πληρωμένοι δολοφόνοι εκτέλεσαν το συμβόλαιο θανάτου λίγο μετά τις 12:15 το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με μαρτυρίες, προσέγγισαν το εξοχικό σπίτι του Σκαφτούρου στα Σκούρτα Βοιωτίας με 2-3 μηχανές και στη συνέχεια κινήθηκαν προς την περίφραξη πλησιάζοντας το κιόσκι, κάτω από το οποίο γλεντούσε ο 55χρονος με συγγενείς και φίλους.

Αμέσως άνοιξαν πυρ με πολεμικό καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο Σκαφτούρος και να τραυματιστούν ελαφρά η 22χρονη κόρη του, αλλά και ο 45χρονος συμπέθερός του, που βρίσκονταν δίπλα του. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από το σημείο. Αμέσως οι Αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους, ενώ επιστρατεύτηκε ακόμα και ελικόπτερο που «χτένισε» από αέρος τα Δερβενοχώρια, χωρίς όμως να βρεθεί κάποιο ίχνος των δραστών.

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών περισυνέλλεξαν από το σημείο τουλάχιστον 15 κάλυκες από το καλάσνικοφ των εκτελεστών, ενώ βρέθηκαν και κάλυκες από όπλο 9 χιλιοστών, όμως φαίνεται ότι πρόκειται για «απομεινάρια» από άσκοπους πυροβολισμούς της προηγούμενης ημέρας, καθώς στο σπίτι του 55χρονου είχε στηθεί πασχαλινό γλέντι.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την προανάκριση, ο 45χρονος πατέρας του γαμπρού του Σκαφτούρου, που τραυματίστηκε κατά τη δολοφονική επίθεση, ήταν… παλιός γνώριμος των Αρχών. Συγκεκριμένα, ο 45χρονος Ρομά είχε απασχολήσει για τυχερά παιχνίδια και πλαστά CD.

Γιάννης Σκαφτούρος: Η ηγετική «τριανδρία» της Greek Mafia έχασε έναν ακόμα από τους αρχηγούς

Οι έρευνες

Τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, θα επιχειρήσουν να διαπιστώσουν εάν η άγρια δολοφονία σχετίζεται με την «αλυσίδα» εκτελέσεων των τελευταίων ετών στο χώρο της νύχτας, καθώς όλες οι πρόσφατες δολοφονίες ήταν «συνδεδεμένες» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την αρχηγική τριανδρία της Greek Mafia.

Ο «Θείος Τζο», δίπλα στον Βασίλη Στεφανάκο και τον Παναγιώτη Βλαστό, είχε συνδεθεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τις δραστηριότητες της Greek Mafia και είχε απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ. για υποθέσεις απαγωγών, συμβόλαια θανάτου, εκρήξεις, εκβιασμούς και άλλα αδικήματα.

Είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε δις ισόβια για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και τη δολοφονία του επιχειρηματία Γούσιου, όμως με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εξέτισε εξαετή κάθειρξη μόνο για το αδίκημα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος αποφυλακίστηκε το 2019, έξι μήνες μετά τη δολοφονική απόπειρα σε βάρος του. Η τελευταία φορά που είχε απασχολήσει τις Αρχές ήταν τον Φλεβάρη του 2020, όταν συνελήφθη σε τυχαίο έλεγχο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Γλυφάδα. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει μέσα στο αυτοκίνητό του δύο πιστόλια, πέντε ασυρμάτους, δύο στιλέτα, σφαίρες και έναν αστυνομικό φάρο. Σε βάρος είχε σχηματιστεί δικογραφία για παράνομη οπλοκατοχή.

Κάμερες ασφαλείας «έπιασαν» τους εκτελεστές

Σήμερα, μια μέρα μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 55χρονου, το MEGA φέρνει στη δημοσιότητα φωτογραφία ντοκουμέντο από την επιχείρηση διαφυγής των -τουλάχιστον- τεσσάρων δραστών.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δυο εξ αυτών αναγκάστηκαν να παρατήσουν τη μηχανή που χρησιμοποίησαν ως μέσο διαφυγής και επιχείρησαν να κλέψουν ένα αγροτικό αυτοκίνητο.

Ωστόσο και εκεί… φαίνεται ότι τα έκαναν μαντάρα, αφού το όχημα κόλλησε στη λάσπη και έτσι αναγκάστηκαν να το παρατήσουν κι αυτό και να φύγουν πεζοί. Μέχρι στιγμής, οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να τον εντοπίσουν.