Οι βελγικές αρχές αποφάσισαν την έκδοση του καταδικασμένου Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού, αύριο Σάββατο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η άφιξη του αναμένεται αύριο το απόγευμα. Στελέχη της αστυνομίας πρόκειται να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να τον παραλάβουν, ενώ η πτήση θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τις απογευματινές ώρες.

Η μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού αναμένεται την Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωβουλευτής είχε προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα, να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της Εισαγγελίας Βρυξελλών να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του, η οποία δεν κατατέθηκε.

Η εισαγγελία των Βρυξελλών λοιπόν, σημειώνει ότι ο Γιάννης Λαγός δεν άσκησε έφεση κατά της απόφασης του ολλανδόφωνου Πρωτοδικείου των Βρυξελλών στις 7 Μάη 2021, με το οποίο κήρυξε εκτελεστό το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του. Και όπως είχε αναφερθεί και πριν από μερικές ημέρες σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Γιάννης Λαγός ήταν έτοιμος για έκδοση στη χώρα μας:

Έργα και ημέρες του Γιάννη Λαγού

Ο Γιάννης Λαγός υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Εξελέγη βουλευτής στη Β΄ Πειραιώς για το διάστημα από το 2012 μέχρι το 2019, ενώ εξελέγη και Ευρωβουλευτής το 2019. Τον Ιούλιο του 2019 ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από τη «Χρυσή Αυγή».

Η δράση του με τη «Χρυσή Αυγή» έχει οδηγήσει, πάνω από μια φορά, στη σύλληψη και κράτησή του με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν και για πλήθος άλλων καταστάσεων όπως εκβιασμούς και παράνομη οπλοφορία.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013, ενώ στις 7 Οκτωβρίου 2020 καταδικάστηκε για τη δραστηριότητα του με τη Χρυσή Αυγή και κατηγορία τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή.

Η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής δικάστηκαν 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορούμενοι για διεύθυνση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα. 18 από τους κατηγορούμενους είχαν εκλεγεί βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορήθηκαν επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η διεξαγωγή της δίκης ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2020 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Στο πλαίσιο της δίκης για εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάστηκαν τρία κακουργήματα: η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013), η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ (12 Ιουνίου 2012) και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013), ενώ συνεξετάστηκαν και άλλες 60 υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής που δικάζονται για ένταξη ή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.