Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός σούπερ σταρ του μπάσκετ και όταν δεν παίζει για τους Milwaukee Bucks, ασχολείται με κάτι άλλο εξίσου κερδοφόρο για τον ίδιο και την οικογένειά του- το εμπορικό του όνομα «Greek Freak».

Ωστόσο ο Έλληνας αθλητής, ο οποίος το 2020 υπέγραψε πενταετή επέκταση συμβολαίου ύψους 228,2 εκατ. δολαρίων -η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία της Εθνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ– έχει επιδοθεί σε έναν μακρύ δικαστικό αγώνα όσων χρησιμοποιούν το trademark του χωρίς την έγκρισή του. Μεταξύ άλλων πρόκειται για προϊόντα όπως κουρτίνες μπάνιου με το όνομα και το νούμερο της φανέλας του (57 δολάρια το κομμάτι), μπαχαρικά με τιμή 9.99 δολάρια

Ενδεικτικά, προσφάτως προσέφυγε εναντίον κατασκευαστών κουρτινών μπάνιου, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το όνομα και το νούμερο της φανέλας του έναντι 57 δολαρίων το τεμάχιο. Το ίδιο έγινε και με μια εταιρεία τροφίμων, η οποία διέθετε έναντι 10 δολαρίων συσκευασίες μπαχαρικών με την επωνυμία «Greek Freak», ενώ αλλού πωλούνταν αυτοκόλλητα με το πρόσωπό του (3.5 δολάρια).

48 αγωγές τα τελευταία δύο χρόνια

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει καταθέσει περισσότερες από 48 αγωγές τα τελευταία δύο χρόνια, κατηγορώντας δεκάδες άτομα και εταιρείες για παραβίαση του εμπορικού του σήματος «Greek Freak», σύμφωνα με το Bloomberg. Οι αγωγές ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι τα εμπορικά σήματα είναι ολοένα και πιο πολύτιμα για τους αθλητές σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τα social media, αφού δεν χρειάζεται πλέον να βασίζονται σε χορηγίες από μεγάλες εταιρείες για να διαφημίσουν τον εαυτό τους.

Αντίστοιχες αγωγές υποβάλλουν κι άλλοι αθλητές, οι οποίοι προσπαθούν να διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα το brand name τους, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη και παρακάμπτοντας τις εταιρείες marketing. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που κατοχύρωσε το trademark «Greek Freak» τον Φεβρουάριο του 2018 για είδη ένδυσης, αθλητικά ποτά και συμπληρώματα διατροφής- έχει πουλήσει προϊόντα αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, ενώ προσπαθεί παράλληλα να επεκτείνει το εμπορικό σήμα του και σε βιντεοπαιχνίδια.

Ο δικαστής που χειρίστηκε την υπόθεση σχετικά με τα μπαχαρικά ενέκρινε αρκετά μεγάλη αποζημίωση και απαγόρευσε στους κατηγορούμενους την περαιτέρω χρήση του «Greek Freak». Σήμερα, o Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί τον 4ο καλαθοσφαιριστή παγκοσμίως με τις υψηλότερες ετήσιες απολαβές. Ο ίδιος, άλλωστε, εισπράττει κάθε χρόνο το ποσό των 80 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από εμπορικές ή επιχειρηματικές συμφωνίες.