Οριακό προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 24,9% έναντι 24,7% της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) έδωσε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, μεταδίδοντας τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές στη Γερμανία.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11,3%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11,2% και η Αριστερά (Die Linke) με το οριακό 5%.

Με αυτά τα ποσοστά, όλοι οι συνδυασμοί εκτός από το SPD, τους Πράσινους και την Αριστερά, είναι πιθανοί.

«Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει καγκελάριος» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος, νωρίτερα, στην πρόγνωση αποτελέσματος, που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU -σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

«Με αυτό το αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι» δήλωσε από την πλευρά του ο εκλεκτός της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, εμφανώς απογοητευμένος.

Τι έδειξαν τα exit polls

Όπως αναμενόταν, τα exit polls έδειξαν ότι οι εκλογές στη Γερμανία θα εξελιχθούν σε θρίλερ. Και αυτό, καθώς, σύμφωνα με το πρώτο exit poll, που μεταδόθηκε στις 19:00 ώρα Ελλάδος, τα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών ισοψηφούν με 25%.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 15%.

germany_exit_poll

Συνοπτικά, τα ποσοστά που έδωσε το exit poll του ARD, είναι:

SPD 25%

CDU 25%

Πράσινοι 15%

AFD (Ακροδεξιά) 11%

Φιλελεύθεροι 11%

Die Linke (Αριστερά) 5%

Πιο αναλυτικά, πέφτοντας μέσα στις δημοσκοπήσεις, το πρώτο exit poll της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD με το κλείσιμο της κάλπης δείχνει να ισοψηφούν τα δύο παραδοσιακά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες με 25%, ενώ οι Πράσινοι έρχονται στην τρίτη θέση με 15%.

Ακολουθούν οι Eλεύθεροι Δημοκράτες και το κόμμα της Εναλλακτικής για την Γερμανία να ισοψηφούν με ποσοστό 11% και το κόμμα της Αριστεράς να λαμβάνει το εισιτήρι για την ομοσπονδιακή Βουλή, Bundestag, μόλις με 5%.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εδρών, πρώτο έρχεται το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι πρώτες δηλώσεις του Άρμιν Λάσετ

O υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ, δήλωσε ότι είναι σαφώς απογοητευμένος από τα exit poll, προβλέποντας πάντως ότι η νύχτα αναμένεται μακρά και το κόμμα του, που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας μεταπολεμικά πιάνοντας πάντα ποσοστό άνω του 30%, διατηρεί ακόμη πιθανότητες σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού με πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ.

«Ήταν σαφές σε μας ότι θα είναι μια ανοικτή, σκληρή, αμφίρροπη εκλογική μάχη κι έτσι αποδείχθηκε», τόνισε ευχαριστώντας την Άνγκελα Μέρκελ για τη συμβολή της στην προεκλογική του καμπάνια. «Η αποψινή εκλογική βραδιά δεν έχει προηγούμενο. Θα είναι μακρά, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: με το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι», είπε τονίζοντας πάντως ότι θα διεκδικήσει το πόστο του καγκελαρίου και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία των CDU/CSU.

Το αποτέλεσμα συνιστά, πάντως, για την κεντροδεξιά παράταξη τη χειρότερη εκλογική επίδοση στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. «Αυτό πόνεσε», παραδέχθηκε ο ΓΓ της CDU Πάουλ Τσίμιακ, μιλώντας στο ARD. Η προσοχή θα στραφεί τώρα στις ανεπίσημες διαβουλεύσεις, πιθανώς με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, ενώ θα ακολουθήσουν πιο επίσημες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της κυβερνητικής συμμαχίας, που μπορεί να διαρκέσουν μήνες με την Μέρκελ να παραμένει υπηρεσιακή καγκελάριος όλο αυτό το διάστημα.

Τι είπε η Αναλένα Μπέρμποκ

Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ στα πρώτα σχόλιά της παραδέχθηκε ότι το κόμμα της δεν πέτυχε τους εκλογικούς του στόχους, αφού θα ήθελε να διαμορφώσει το μέλλον της χώρας ως ηγετική δύναμη. «Θέλαμε περισσότερα. Αυτό δεν το πετύχαμε και λόγω ορισμένων λαθών στην αρχή της προεκλογικής μάχης στην εκστρατεία, λαθώς και απο μένα. Αυτή τη φορά δεν πετύχαμε όσα θέλαμε, αλλά το κόμμα έχει μια αποστολή για το μέλλον. Η Γερμανία χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και μια κυβέρνηση που θα ενδιαφέρεται για το κλίμα», είπε.

Μάρκους Ζέντερ: «Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος, που και πότε θα είναι επικεφαλής της νέας κυβέρνησης»

Ο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, αδελφού κόμματος της CDU, που διεκδίκησε το χρίσμα της κεντροδεξιάς για την καγκελαρία, Μάρκους Ζέντερ, δήλωσε ότι «ουδαμώς είναι σαφές ποιος, που και πότε θα έχει τα ηνία». Μιλώντας στο ARD ο Ζέντερ είπε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες βιάστηκαν να χαρούν, αλλά θα πρέπει πρώτα να καταμετρηθούν και οι επιστολικές ψήφοι. Πάντως, όπως είπε βάσει των πρώτων προβλέψεων, τα αποτελέσματα συνιστούν απόρριψη μιας αριστερής συμμαχίας.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τα στρατόπεδα των κομμάτων

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στην πρώτη του δήλωση μετά το Exit Poll εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας «Είμαστε μπροστά, θέλουμε τον Σολτς για Καγκελάριο της Γερμανίας». Ο αντιπρόεδρος του SPD και υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Χουμπέρτους Χάιλ δήλωσε ότι είναι «πολύ περήφανος» για τον Όλαφ Σολτς και τις επιδόσεις του κόμματός του απόψε. «Η νύχτα αναμένεται μακρά, αλλά καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία για το SPD», είπε προσθέτοντας ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κατέθεσαν τα όπλα όταν οι δημοσκοπήσεις ήταν αρνητικές, αλλά πολέμησαν σκληρά για να ανακάμψουν. Ο Σολτς έδειξε ότι «μπορεί να γίνει καγκελάριος» και «πιστεύω ότι αυτό συνέβαλε σε αυτά τα αποτελέσματα», υπογράμμισε.

Σκεπτική η Μέρκελ μεταβαίνει στην έδρα του CDU

Σκεπτική η Άνγκελα Μέρκελ μεταβαίνει στην έδρα του κόμματος της Χριστιανικής Ένωσης «Konrad Αdenauer Hause».

merkel_skeptiki
Φορώντας γαλάζιο σακάκι, ο φακός απαθανάτισε την απερχόμενη Καγκελάριο της Γερμανία να επιβαίνει στη μαύρη λιμουζίνα της ιδιαίτερα προβληματισμένη.

Η Μέρκελ θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των εκλογών μαζί με άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών στην έδρα της Χριστιανικής Ένωσης.