Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομείων (DKG) Γκέραλντ Γκας επισημαίνει ότι ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορωνοϊού δεν συνεπάγεται υπερπλήρεις μονάδες εντατικής θεραπείας, χάρη στους εμβολιασμούς.

Συγκεκριμένας, ο Γκέραλντ Γκας είπε στην εφημερίδα «Bild»:

«Βλέπω την χρήση του όρου “τέταρτο κύμα” κριτικά. Προκαλεί στους πολίτες τον φόβο ότι με τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι και πάλι γεμάτες με ασθενείς Covid. Χάρη στον εμβολιασμό όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αναμένουμε μεν ότι ο αριθμός των λοιμώξεων θα αυξηθεί το φθινόπωρο, αλλά αυτό δεν αποτελεί απειλή για το γερμανικό σύστημα υγείας. Οι λοιμώξεις, οι σοβαρές ασθένειες και οι θάνατοι αποσυνδέονται ολοένα και περισσότερο. Αναμένουμε ότι με τον ίδιο δείκτη θετικότητας θα έχουμε πολύ λιγότερους ασθενείς με κορονοϊό στις κλινικές».

Όσον αφορά την τρέχουσα εκστρατεία εμβολιασμού, ο Γκας ζήτησε από τους πολίτες περισσότερη προσωπική ευθύνη: «Εφόσον όλοι όσοι θέλουν να εμβολιαστούν, έχουν την δυνατότητα να το κάνουν, τότε όσοι δεν το πράξουν φέρουν προσωπική ευθύνη και πάλι. Μεταξύ εκείνων που δεν εμβολιάζονται και δεν θέλουν να ακολουθήσουν προστατευτικά μέτρα, σίγουρα θα υπάρξουν σοβαρά ασθενείς Covid. Αυτό ανήκει όμως στον προσωπική ευθύνη κάθε ατόμου, όπως στην περίπτωση του καπνίσματος», κατέληξε ο επικεφαλής του DKG.

Κίνητρα εμβολιασμού στη Γερμανία: 500 ευρώ σε όσους εμβολιάζονται;

Με την εμβολιαστική διαδικασία να συνεχίζεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, οι αρμόδιοι αναζητούν κίνητρα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός εκείνων που κάνουν το εμβόλιο.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στη Deutsche Welle, για να επιτευχθεί ένα ποσοστό εμβολιασμού 85% η Γερμανίδα οικονομολόγος Νόρα Στσεχ προτείνει ανταμοιβή 500 ευρώ. «Από 100 ευρώ κινούμαστε ήδη προς το 80%, δηλώνει στο DLF.

Ειδικότερα, τουλάχιστον το 85% του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, εκτιμά το επιδημιολογικό ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. H Γερμανίδα καθηγήτρια Πολιτικής Οικονομίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Καρλσρούη Νόρα Στσεχ κρίνει απαραίτητη, στη βάση συστηματικών μελετών, τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων στον πληθυσμό για να επιτευχθεί γρήγορα αυτός ο φιλόδοξος στόχος.

«Χρειάζεται συνεπώς ένα είδος αποζημίωσης»

«Ο εμβολιασμός συνδέεται με κόπο», δηλώνει σε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό DLF. «Αναλογιστείτε ότι χρειάζονται συνήθως δύο δόσεις και δεν αποκλείεται για ένα, δύο βράδια οι εμβολιασμένοι να μην είναι στα καλύτερά τους. Χρειάζεται συνεπώς ένα είδος αποζημίωσης. Το οικονομικό ινστιτούτο ifo αποτιμά την αξία του εμβολιασμού για την κοινωνία στα 1.500 ευρώ,ενώ οι εμβολιασμένοι δεν ανταμείβονται. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει».

Επιπλέον, η Γερμανίδα οικονομολόγος αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα ποσά. «Οι μελέτες μάς δείχνουν ότι ήδη από ένα ποσό 100 ευρώ πλησιάζουμε το στόχο του 80%. Για μεγάλο διάστημα θεωρούσα το ποσό αρκετό. Η μετάλλαξη Δέλτα όμως διασπείρεται τόσο γρήγορα που θα πρέπει να προσφερθούν στο κόσμο περισσότερα, δηλαδή ένα ποσό γύρω στα 500 ευρώ. Βάσει των μελετών μας μόνο έτσι θα αγγίξουμε ένα ποσοστό 90%.

Η καθηγήτρια Πολιτικής Οικονομίας πιστεύει ότι και όσοι έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο θα πρέπει να λάβουν το δώρο των περίπου 500 ευρώ. «Δεν θέλουμε να δώσουμε άθελά μας κίνητρα σε όσους επιλέξουν να περιμένουν μήπως αυξηθούν τα ποσά. Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει σε αυτή τη φάση να κοιτάξουμε τα χρήματα. Γνωρίζουμε ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν, θα υπάρξει και τρίτη δόση. Καλό θα ήταν ο κόσμος να είναι βέβαιος εξαρχής ότι όλοι τυγχάνουν ίδιας μεταχείρισης όποτε κι αν κάνουν το εμβόλιο».