Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) θέλει στις επερχόμενες διερευνητικές συνομιλίες με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να εργαστεί για τον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης των νικητών.

Ενόψει της έναρξης των συνομιλιών με το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και τους Πράσινους αυτήν την Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπαιλ δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι «οι Σοσιαλδημοκράτες θα προσέλθουν στις διερευνητικές με σταθερή βούληση να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο σταθερός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε γρήγορα έναν συνασπισμό των νικητών», τόνισε.

Λαρς Κλίνγκμπαϊλ

Το γεγονός ότι το FDP θέλει να μιλήσει πρώτα με τους συντηρητικούς (CDU/CSU) το Σάββατο δεν τον εκνευρίζει. «Αποφασιστικής σημασίας είναι ποιος τελικά θα υπογράψει τη συμφωνία συνασπισμού», όπως είπε.

Το γεγονός ότι το FDP και οι Πράσινοι προέτρεξαν να συναντηθούν και δημοσίευσαν μάλιστα και μια φωτογραφία τους στο Instagram δεν τον ενοχλεί: «Πρώτα απ ‘όλα, είναι ωραίο που είχαν όλοι χτες ένα ωραίο βράδυ, αυτό είναι πολύ σημαντικό για να κυβερνήσουν καλά μαζί», πρόσθεσε ο Κλίνγκμπάϊλ.

Κατά τον Κλίνγκμπαϊλ «Η μελλοντική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτον να αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα όσον αφορά στην προστασία του κλίματος, την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους και να είναι -δεύτερον- μια κυβέρνηση η οποία χαράσει ένα διαφορετικό είδος πολιτικής, να είναι δηλαδή μια κυβέρνηση την οποία δεν θα απασχολεί ποιοι είναι οι νικητές και ποιοι οι ηττημένου, αλλά στην οποία να υπάρχει σταθερή συνεργασία μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού».

Ως αποτρεπτικό παράδειγμα, ανέφερε τη συγκυβέρνηση συντηρητικών και Φιλελευθέρων από το 2009 έως το 2013 η οποία αντιμάχονταν σε τακτά διαστήματα στον κοινό συνασπισμό τους. Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει τη νέα γενιά για την πολιτική και να αντιμετωπίσει τα ζητήματά τους», κατέληξε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.