Για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη Γερμανία έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown.

«Με απλά λόγια: βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Είμαστε στο “και δέκα”», επισήμανε ο κ. Σπαν και παραδέχθηκε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να είχε επισημάνει νωρίτερα ότι με τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα.

Προηγουμένως, η Αυστρία είχε επιβάλει νέο γενικό lockdown και την υποχρέωση εμβολιασμού για το σύνολο του πληθυσμού από τον Φεβρουάριο.

Η Ευρώπη έγινε και πάλι το επίκεντρο της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι αγορές παρέμειναν σχετικά ήρεμες έως τώρα.

Δραματικοί τόνοι από τον υπουργό Υγείας

Απευθυνόμενος σε όσους αρνούνται ακόμη να εμβολιαστούν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε σε δραματικό τόνο: «Δεν καταλαβαίνω, τι άλλο πρέπει δηλαδή να συμβεί; Δεν μπορούμε να τους σύρουμε όλους σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και δεν σκέφτομαι έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι μόνο με τον εμβολιασμό, με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, δεν θα σπάσουμε πλέον αυτό το κύμα, κάτι που χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίοι επιπλέον περιορισμοί επαφών, όπως ένα “lockdown για ανεμβολίαστους”».

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής και γενικού lockdown, όπως αυτό που θα εφαρμοστεί στην Αυστρία από την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σπαν τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα (…) Αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων». Αναφέρθηκε δε στην δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία στη χώρα, με χαρακτηριστικότερη την κατάσταση στη Βαυαρία, όπου μόλις το 3% των κλινών ΜΕΘ είναι ελεύθερες.

Πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων λόγω της απειλής του lockdown

H απειλή ενός νέου καθολικού lockdown στη Γερμανία επηρεάζει και τις διεθνείς αγορές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη να γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος.

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, με τη συνολική καμπύλη των γερμανικών να κινείται σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στο -0,33%, υποχωρώντας 5 μονάδες βάσης στη διάρκεια της ημέρα, αντιστρέφοντας την αύξηση που σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης.

Η απόδοση των 30ετών γερμανικών τίτλων, η οποία είχε αυξηθεί έως το 0,4% στα μέσα Οκτωβρίου, επανήλθε σε αρνητικό έδαφος, ενώ η απόδοση των διετών ομολόγων μειώθηκε στο -0,786%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου.

«Ένα καθολικό lockdown στη Γερμανία θα ήταν εξαιρετικά κακά νέα για την ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε στο Reuters διαχειριστής κεφαλαίων στην ελβετική εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού Vontobel.