Την αποχωρησή του από την προεδρία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) στο τέλος του έτους, μετά από δέκα χρόνια, ανακοίνωσε ο Γενς Βάιντμαν.

Ο Βάιντμαν, ένας από τα πιο συντηρηστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα αποχωρήσει στις 31 Δεκεμβρίου 2021, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δέκα χρόνια και πλέον, είναι ένα σημαντικό ορόσημο για ένα νέο κεφάλαιο, τόσο για την Bundesbank όσο και για εμένα προσωπικά», δήλωσε ο Βάιντμαν.

Ο Γενς Βάιντμαν έχει εκφράσει επανειλλημένως τη δυσαρέσκειά του με την εκτεταμένη ποσοτική χαλάρωση που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ.  Ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι ως Πρόεδρο της ΕΚΤ το 2019, αλλά τελικά η θέση πήγε στην πρώην διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο άλλοτε ισχυρός ομοσπονδιακός τραπεζίτης, θα αποχωρήσει από το αξίωμα περίπου την ίδια στιγμή με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την οποία υπηρέτησε ως οικονομικός σύμβουλος στο Βερολίνο πριν αναλάβει την κορυφαία θέση στην Bundesbank τον Μάιο του 2011.

Στη δήλωση αποχωρισμού του, ο κ. Weidmann προέτρεψε τους συναδέλφους του στην ΕΚΤ να μην παραβλέψουν τους μελλοντικούς πληθωριστικούς κινδύνους.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αποδίδει την απόφαση του Βάιντμαν στην απογοήτευσή του για την απώλεια επιρροής του στην ΕΚΤ.

Η επιστολή Βάιντμαν στο προσωπικό

«Όλα αυτά τα χρόνια, ήταν τιμή για εμένα να εκπροσωπώ την Bundesbank ως θεσμικό όργανο και μαζί με όλους εσάς να διαμορφώνω τις θέσεις της Τράπεζας μαζί σας, προς όφελος ενός σταθερού νομίσματος, ενός σταθερού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεν γνωρίζω κανένα άλλο ίδρυμα όπου τόση εξειδίκευση να ανταποκρίνεται σε τόση δέσμευση για τα πολλαπλά σημαντικά δημόσια καθήκοντα.

Αυτό καθιστά την απόφαση να ζητήσω από τον Πρόεδρο την απελευθέρωσή μου στις 31 Δεκεμβρίου 2021 ακόμη πιο δύσκολη. Αλλά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι περισσότερα από 10 χρόνια είναι ένα καλό μέτρο χρόνου για μια νέα σελίδα – για την Bundesbank, αλλά και για μένα προσωπικά.

Σας εύχομαι τύχη, αλλά και ικανοποίηση στα σημαντικά σας καθήκοντα. Παραμείνετε μια ηχηρή φωνή λόγου στις δημόσιες συζητήσεις και διαφυλάξτε τη σημαντική κληρονομιά της πολιτικής σταθερότητας της Bundesbank, η οποία καθιστά αυτό το ίδρυμα τόσο μοναδικό. Ταυτόχρονα, ελπίζω ότι θα με αγαπήσετε και θα προσπαθήσετε να καταλάβετε την απόφασή μου».