Η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της για περίοδο δυόμισι μηνών ενός φυσιολογικού χειμώνα, αν οι εγκαταστάσεις της για την αποθήκευση φυσικού αερίου έχουν πληρότητα 100%, όπως δήλωσε ο Κλάους Μίλερ, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου.
Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται πρόσθετους προμηθευτές και πρέπει να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.
“Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% … θα μπορούσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο … για μόλις 2,5 μήνες και μετά οι δεξαμενές αποθήκευσης θα έχουν αδειάσει,” δήλωσε ο Μίλερ μιλώντας στην εκπομπή Maybrit Illner της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.
Ο ίδιος παρατήρησε ότι η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο είναι τεταμένη, αλλά παραμένει σταθερή.
Σε κατάσταση συναγερμού η Γερμανία
Το φυσικό αέριο είναι από αυτή τη στιγμή «σπάνιο αγαθό» στη Γερμανία, δήλωσε την Πέμπτη υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, κηρύσσοντας το επίπεδο συναγερμού στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια παροχής φυσικού αερίου.
Ο κ. Χάμπεκ διαβεβαίωσε πάντως ότι η παροχή φυσικού αερίου στη χώρα παραμένει εγγυημένη, «αλλά δεν επιτρέπεται να υπάρχει μια ψευδής εντύπωση ασφάλειας», τόνισε και ανέφερε ότι η αναγκαία ποσότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον δεν αποθηκευτεί για γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. «Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου – τώρα το καλοκαίρι. Αυτό είναι σημαντικό ενόψει του χειμώνα. Έχει σημασία να ρυθμίσουμε τώρα τη θέρμανση και να την προσαρμόσουμε, πριν έρθει ο χειμώνας», δήλωσε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια – με εναλλακτικές διαδρομές και νέα νομοθεσία.
Ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε στη λανθασμένη υπερβολική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και στην έλλειψη έτοιμων εναλλακτικών στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Αυτό τώρα μας εκδικείται. Είναι οι αποτυχίες της τελευταίας δεκαετίας που μας έφεραν σε αυτή τη δυσκολία», είπε χαρακτηριστικά.
Η ενεργοποίηση του β’ επιπέδου συναγερμού αποτελεί τη βάση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, διευκρίνισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.